website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Devet let od rekordnega leta, dolgega 750 km
(OPENSOARING, 10. maja 2017, besedilo Niko Slana)


Jože Verdev (takrat AK Gorenje)

V jadralnem letenju se o rekordih ne govori veliko, še bolj natančno – skoraj nič. Prav te dne je (bo) minilo že devet let, odkar je Jože Verdev (takrat AK Gorenje), s standardnim letalom DG-303, opravil izjemen let iz Velenja do Zerneza in nazaj in z njim postavil v enem letu več državnih rekordov.


Zapis leta na OLC, Jože Verdev, DG-303, 12. maja 2008

Jožetov let na cilj in povratek, iz Velenja do Švice in nazaj, se je dogajal 12. maja 2008, danes pa je od tega leta na seznamu državnih rekordov še pet naj dosežkov: za OR – (1) napovedan cilj s povratkom 753,10 km; za 15-metrski razred: (2) napovedan let s ciljem in povratkom 753,10 km, (3) prosti prelet na cilj s povratkom 753,10 km, (4) prosti prelet na cilj 376,50 km, (5) hitrost 91,48 km/h v disciplini cilj-povratek 750 km. Morda je kateri od naštetih rekordov že zastarel, vendarle pa Verdevov let v vseh teh letih v 15-metrskem razredu ni izgubil na kakovosti.


Google pogled na rekordni let Jožeta Verdeva z DG-303, dne 12. maja 2008

Tistega dne smo se v Lescah najbrž bolj navduševali nad letom Mihe Thalerja, ki je z 18-metrskim letalom DG 600 opravil 983 km med štirimi točkami, Verdevov let, ki je trajal osem ur in pol, pa smo spregledali, pač začarani od letov v bližini tisočice. No, najbrž se ne bi spomnili nanj, čeprav ga je nekoč omenil že Avgust Potušek, če se ne bi, na račun zadnjega zapisa leta po vzhodniku, pošalil kar Jože. »Kakšen zapis za let, ki ni bil nič posebnega, takrat pa mojega leta ni opazil nihče.« Prav ob tej pripombi bi si slovenski jadralci morali priznati, da do samih sebe nismo kaj prida pozorni. Takrat je Opensoaring šele nastajal, bistveno pa je, da bi morala na izjemne dosežke opozarjati najbrž LZS, seveda pa bi bilo še bolj naravno, ko bi kratko informacijo za spletno stran OS takrat naredil kar pilot ali kdo iz kluba. A se ni zgodilo nič takega – in tako je ostalo še do danes.


Jože Verdev in David Sevčnikar

Še dobro, da imamo OLC, ki je let zabeležil, predvsem pa je sreča, da se je Verdev odpovedal svojemu načelu, da svojih letov ne objavlja na OLC. Pred tem je bil že dvakrat v Švici, a tudi teh dveh dosežkov ni predstavil na OLC. »Letim za svoje zadovoljstvo, in ne iz kakšnih drugih nagibov,« zatrjuje velenjski jadralec. Rekordni let je bil eden redkih, ki ga je na OLC vendarle predstavil jadralski javnosti, čeprav je vzrokov za objavo več - tudi že veliki slovenski trikotnik 500 km. Spomnil se je, denimo, da je sodeloval pri nastanku tistega znamenitega imena zanj VE-SE, saj je v zraku vprašal leške jadralce, kam so namenjeni. »VE-SE,« so mu odgovorili.


Šaleški aeroklub

Verdev se je za svojih 750 km pripravljal nekaj let: »Vsaj pet let sem načrtno prodiral na zahod in se učil. Do Zerneza mora jadralec iz Velenja postopno psihološko predelati več stopenj, najprej mora pustiti za seboj domače hribe, potem se je treba spustiti do Lesc, sledi preskok na Dobrač, pa Linški Dolomiti in Pustertal, zadnja stopnja pa je dolina Venoste, kjer ni terena za pristanek zunaj letališča. Prav ta zadnji odsek poti je najbolj delikaten, saj tu ne sme biti tveganja. Za tisti rekordni let sem imel en sam cilj, doseči Zernez in po 750 km varno prileteti do doma. Takrat o hitrosti nisem razmišljal,« se je spominjal tistega svojega obdobja.


David Sevčnikar, Janez Stariha in Jože Verdev, ekipa, ki bo še naprej sodelovala

Jože se v vseh teh letih ni veliko spremenil. Še zmeraj ne daje letov na OLC, za svoje rekorde pa pravi: »Če bi se komu od jadralcev ljubilo, bi jih že zdavnaj pomedel z rekordnega seznama. O tem ne dvomim. Saj vemo, kdo vse je med jadralci, ki so tega sposobni. Fantje imajo druge cilje in najbrž je to edini razlog, da vztrajajo že toliko let,« je povedal za konec in še dodal svoje jadralsko vodilo: »Početi je treba kaj zanimivega in če ni, si moraš zanimivo narediti sam. Predvsem pa, šele zdaj, ko se pogovarjam o svojem jadranju do Švice, se zavedam, kako čas beži.«

 


Pogovori 2017

Boštjan Pristavec – po Namibiji še Čile

Anja s Ptuja

Darius Liaugaudas

Boris Žorž – prva medalja z velikega tekmovanja

Devet let od rekordnega leta, dolgega 750 km

Za konec še malo turizma

Pogovori 2016

Pogovori 2015

Pogovori 2014

Pogovori 2013

Pogovori 2012

Pogovori 2011

Pogovori 2010

Pogovori 2009