website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Vija Vaja Weihe in Andrej Marn
(OPENSOARING, 5. oktobra 2017, besedilo Mojca Zupan, fotografije Mojca Zupan, Andrej Marn, Milan Korbar)


Andrej Marn

DFS Weihe je nemško enosedežno jadralno letalo z 18-metrskim razponom kril, drsno razmerje je 1:29 pri hitrosti 70 km/h, prvotno zgrajeno iz baltskega bora. Načrte zanjo je naredil Hans Jacobs pred natančno osemdesetimi leti in prvič je vzletela leta 1938 ter do današnjih dni postala eno najbolj zaželenih starodobnikov.

Zmagala je na dveh velikih prvenstvih in sicer leta 1948 v Švici, na prvem povojnem mednarodnem tekmovanju in leta 1950 na Švedskem, kjer je z Vajo letel tudi Maks Arbeiter, kasneje upravnik AK Celje in se z njo, kot vemo, uvrstil na 4. mesto. DFS Weihe ima tudi višinski rekord 9.665 m s pilotom Dickom Johnsonom iz leta 1959, ki je istega leta osvojil še ameriško državno prvenstvo v jadralnem letenju (US National Soaring Championship).


Andrej Marn

V Sloveniji imamo, od nekaj več kot 400 po svetu izdelanih jadralnih letal Weihe, še dve, lastnika sta Franc Jaklič v Postojni in Andrej Marn v Lescah. Andrej svoji Weihe nikoli ne reče Vaja, zakaj tudi bi? Morda Slovenci nismo našli pravega prevoda, zato se bomo držali Andrejevega poimenovanja. Torej govorimo o leški Weihe, ki ima zanimivo zgodovino in je prišla v njegovo last, kot po izštevanki Vija Vaja Weihe Andrej.


Potrdilo o vpisu jadralnega letala vaja YU-4114 v register

Iz dokumentov je razvidno, da je bila Andrejeva Weihe narejena v Ljubljani, na Inštitutu L.Z.S. leta 1959. Od leta 1960 do leta 1971 je bila registrirana kot YU-4114 in ima za seboj dolgo pot, saj je vzletela kar 955-krat in bila v zraku 1614 ur in 10 minut. Lastnik je bil AK ALC Lesce. Na Dobrči je bila poškodovana, kar si lahko preberete v knjigi Franceta Primožiča iz leta 2008 z naslovom Letalstvo na Gorenjskem in Alpski letalski center Lesce Bled. Takrat je bila roza barve, morda je bila spodnja plast zelena, kar se vidi na fotografiji narejeni pri obnovi, pri kateri sta sodelovala Albin Novak in Janez Torkar. AK ALC Lesce se je letalu med obnovo odpovedal, tako, da sta jo kupila Andrej Marn in Srečo Mohar. Čas je mineval in z Weihe se ni dogajalo nič posebnega, saj je v tistem obdobju zanimanje za jadranje z leseno ptico nekako upadlo.


Logotip ob letnici vaje v Lescah

V Lescah se je odnos do Weihe spremenil šele v letih od 2004 do 2009, ko je obnovljena lepotica dobila slovensko oznako S5-1003 in od takrat je vzletela pod modro nebo še 73-krat in si privoščila 82 ur in 11 minut svobode, jadralci pa so z njo občutili prostost in privlačnost jadranja. Ob 50-letnici leške Weihe je 2. avgusta 2009 letela tudi na srečanju z naslovom »Stare kište v Lescah.«


Ali je pilot v letalu?

Za Weihe S5-1003 je sledilo še eno obdobje molka in prekinjenega letenja. Leta 2017 se je Andrej odločil, da znova uredi dokumente in odkupi Moharjev delež. Sedaj je samo njegova in čeprav je jadralne sezone 2017 že skoraj konec, kljub temu čaka vreme in priložnost, da še enkrat prvič opravi prvi start.


Andrej Marn z Blanikom pred hangarjem AK ALC Lesce

Andrej Marn je začel svoje šolanje za jadralnega pilota leta 1996 na Blaniku, z Weihe pa je prvič vzletel leta 2004 in z njo prejadral 30 ur. Do leta 1980 je bil navdušen modelar. Po poklicu je električar. Zato ni presenetljivo, da je elektrika, kot sopomenka za električni naboj, preskočila kot iskra v njegov konjiček. V klubu popravlja in vgrajuje letalske instrumente, saj ima licenco IRE (Instrument Radio Equipment), kar pa še ni vse. Po dolgem pregovarjanje je le pokazal še druge dokumente: licenco za vzdrževanje letala, licenco letalskega osebja in nacionalno licenco za vzdrževanje letalnika in komponent ter dovoljenje letalskega mehanika tehnika. Najbolj me je pritegnil dokument v arabščini iz Libije, kjer je bil s Francom Lajovcem in je kot osebna izkaznica.

Andrej ima lepe spomine na Rieti, kjer je bil, leto dni pred svetovnim prvenstvom, pomočnik Ivu Šimencu, sam pa nikoli ni imel želje tekmovati. Bil je vesel, ker se je Ivo v Italiji uvrstil na šesto mesto.


Z mednarodno ekipo ob spomeniku na Wasserkupe

Spomini imajo vedno tudi presežke in Andrejev je bil 28. avgusta leta 2009 v Wasserkuppe, v eni od pomembnih zibelk jadralnega letenja v Nemčiji, kjer je trikrat vzletel na gumo z SG 38, s šolskim letalom (Schulgleiter), ki je podoben našemu Vrabcu. Vsi trije leti so trajali vsega le 1 minuto in 9 sekund. Andrej zatrjuje, da je bilo nepozabno.

Čavka, ki jo je letel na domačem letališču, je bila zanj najzahtevnejše letalo, še posebno, če ga primerja z Weihe, ki je počasna, preprosta in prijazna za letenje. Tudi Čavka je počasna, njeno drsno razmerje pa je precej slabše, tako, da je bilo moral zelo paziti, da se je iz jadranja vrnil do letališča.Razne faze pri obnovi Vaje S5-1003 (Yu-4114)

Weihe je v nemščini samostalnik ženskega spola in pomeni posvetitev, morda v spomin Hansu Jacobsu, ki jo je skonstruiral, morda Andreju Marnu in Francu Jakliču, ki sta se potrudila, da sta se v Sloveniji do danes ohranili obe.Originalna dokumentacija za Vajo Yu-4114Obnovljena Vaje S5-1003 (Yu-4114) znova leti

na vrh strani


Vija Vaja Weihe in Andrej Marn

Utrinki iz letalskega življenja Jake Jakliča

Jaka&Jaka&aero-3

Libis-180 kot razodetje

Olympia in olympie

Olimpija ki ni videla olimpijskih iger

Modernizacija v LC Maribor

Čavka / Kavka

KBI – 14 ali Mačka