website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Valovi s Pohorja
(OPENSOARING, 11. decembra 2014, video Slavko Veselič, besedilo Niko Slana)

Jean Renaud Faliu

Kaj bi lahko bila današnja tema Opensoaring-a, je bilo vprašanje že včeraj. Nekaj zapisov je še v delu, nekatere informacije niso popolne kot, denimo, da ima lahko nekdo toliko naloženega kapitala, da ima samo od tega 250.000 evrov obresti na leto. Pa saj ni kaznivo biti bogat, bolj nerodno je, da človek ne ve, zakaj se uporablja letališče. Druga tema bi lahko bila čestitka Jean Renaudu Faliu, ki je z nimbusom 3D naredil v Bitterwasserju jadralni let prek 1000 km. Francoz, ki živi v Parizu, je že nekaj let vodja tekmovanja za LX pokal v Szatymazu. Torej, čestitke našemu prijatelju v Namibijo.

Robert Hriberšek

Tretja tema, ki smo jo razširili, je prišla z mariborskim Icekom na Gorenjsko, dotikala se je njegovega vabila kolegici za letenje na valovih nad Pohorjem, ampak pri zahodniku. Seveda je vest spodbudila akcijo. In kaj smo zvedeli? Robert Hriberšek je zapisal: »Prejšnji teden je bila megla, da so še ptiči peš hodili. Sem sem testiral možnost letenja na valovih pred tremi tedni, takrat, žal, neuspešno, ker sem zamudil interval. Sem pa uspešno izvedel že nekaj poizkusov na valovih, ki jih pri nas naredi JZ veter. Pravzaprav sem naredil zlato višino na JZ vetru.... Bom opisal te lete za OS, če se strinjate? Seveda se strinjamo, celo veseli smo ponudbe.

Martin Grošelj - z duo discusom v lovu na višino

Sledil je pogovor po računalniku z Gregorjem Petrovičem iz Ptuja, ki se ni dal kar tako na hitro prepričati, da Mariborčani letijo pri JZ. »Kolikor vem, so takrat na zemlji, sploh če piha močan veter. « In potem sva dala na licitacijo smer vetra, in sem moral popustiti, ko sva prišla do smeri 340. To smer je predlagal Gregor. »Na tem valu sem se tudi jaz vozil. Pihati mora približno 70 km/h. Priključek je točno nad mariborskim letališčem, ujeti se ga da čisto nizko. Tisti dan so se Mariborčani priključevali na ta val skoraj iz šolskega kroga, ker so želeli drgnit severno pobočje Pohorja , pa so popadali dol, ker je bilo preveč bočne komponente vetra. Morali so domov in so se v šolskem krogu zaleteli v val. Ptujčani smo morali do vala še prijadrat, pa še čakat smo morali, da »spucajo « neki jodlarji, ki so s CRJ leteli šolske kroge. «

Samo odpisal sem mu: »Zanimivo, « in že je priletel link za video, ki ga je naredil Slavko Veselič prav na tem valu.

Kdo pa je Slavko Veselič?

»On je naš Spilberg. Dela na policiji, sicer pa je človek, ki obvlada veliko spretnosti, tudi video, « sem dobil odgovor. Gregor je še povedal, da je filmček razmeroma star, saj je iz leta 2011, vendar pa ni nič izgubil. Valovi so bili vselej zanimivi, prinašajo svežino, poleg tega pa smo tako spoznali še ustvarjalno žilico Slavka Veseliča. Ptujčani imajo očitno več nadarjenih fantov, niso kat tako.

Naš ptujski sogovornik je še mimogrede povedal, da so do zadnjega ležaja razdrli vitlo, ki so jo v jeseni kupili v Žilini. »Zamenjali bomo vse ležaje. Dela se je lotil naš Alojz Kelc, sicer poznavalec valov na češkem Jeseniku. « Pa smo spet pri valovih. A kot kaže, jih ne bodo več otipavali jadralci nad Slovenj Gradcem. Vsi vemo, zakaj …

Visoko na valu

Matija Kodrič – državni rekorder v doseženi višini 7004 m (8.12.2003, Postojna)

Grobnik in Krk (foto M. Kodrič)

Od Postojne do Velebita (foto M. Kodrič)

V senci oblaka (foto M. Kodrič)

na vrh strani

Nebo je bilo polno kumulusov …
(OPENSOARING, 7. decembra 2014, besedilo in video Peter Karner)

| © 2014 Peter Karner | Peter Karnert |

Najbrž ni ljubiteljskega snemalca, ki bi zavrnil povabilo na let z jadralnim letalom, še posebno ker bo let z duo discusom in čeprav je bilo vabilo že z brado. Prepričan sem bil, da je Žan že pozabil, a me je nekega lepega dne poklical in me obvestil, da je rezerviral jadralno letalo. Kamero in vso drugo tehniko imam zmeraj pripravljeno, tako da se nikoli ne morem izgovoriti, da nisem pripravljen. Bil sem točen. Žan je imel dua že na startu in medtem, ko je nastavljal elektroniko, sem posnel dogajanje. Nebo je bilo polno kumulusov in obetal se je lep termičen dan. V dnevnik letenja je Žan vpisal letališko jadranje, ki pa se je z razvojem vremena spremenilo v nekaj več. Pristala sva ob koncu termičnega dne, ko so bila celjska jadralna letala že na zemlji. Posnel sem za eno uro dogajanja v zraku, ki sem ga ob tem kislem vremenu uredil v video. Hvala, Žan, za lep let!

| © 2014 Peter Karner | Peter Karner |

na vrh strani

Šolanje v Aeroklubu Celje
(OPENSOARING, 28. novembra 2014, besedilo Teo Mirnik)

| © 2014 flytoni | AK Celje |

V Aeroklubu Celje temelji šolanje na smernicah, ki nam jih je priučil Maks Arbeiter, ki se je šolal in je šolal po celem svetu. V novembru in decembru zbiramo kandidate po srednjih šolah, v smislu predstavitev pripravimo razstavo jadralnega letala z video filmi v celjskem trgovskem središču, tako da do konca januarja pridobimo od 20 do 30 kandidatov. V februarju pričnemo s teoretično pripravo, ki ga končamo do pričetka jadralne sezone. Potrudimo se in z novinci opravimo po dva do tri spoznavna jadranja, kjer jih že učimo letenja naravnost, kar je prav tako pomembno. Julija se prične zabava. Navadno sprejmemo v jadralno šolo od 5 do 10 kandidatov. Prvi dan je suhi trening, kjer se učijo signaliziranja z zastavami, priklapljanja pletenice na letalo, pripenjanje padala, sedenje in nastavitev varnostnih pasov. Po približno desetih dneh imajo za seboj že 60 startov na vitlo. S to količino že obvladajo šolski krog, pristajanje in koordinacijo. Sledi še od 7 do 10 startov na aerozapregi in tako vzletijo samostojno tudi s pomočjo motornega letala. V slabem mesecu končajo začetni tečaj jadralnega letenja z desetimi samostojnimi leti.

In še: v iztekajoči sezoni so imeli okroglo 50. obletnico letenja naši odlični učitelji Črtomir Rojnik, Peter Karner, Marko Leskovšek in Drago Glinšek. Priloženi video je nastal ob proslavi 40-letnice omenjenih pilotov.

| © 2014 Peter Karner | Peter Karner |

na vrh strani

Žiga Munda, LC Maribor
(OPENSOARING, 26. novembra 2014, video: Žiga Munda)

| © 22014 Žiga Munda | Letalski center Maribor | Glasba: ProleteR | April Showers |

Žiga, jadralec mlajšega rodu iz LC Maribor, je presenetil s kratkim videom, predvsem z dokaj izvirnimi koti snemanja in dinamiko dogajanja. Gledalca ne utruja z neskončnim ponavljanjem prizorov. S tem prijemom je, v poplavi jadralskih video filmčkov, naredil korak iz povprečja.
»Zaradi časovne stiske sem se odločil, da bom napisal le nekaj o posnetku, sebe pa bom, če bo le mogoče, predstavil proti koncu tedna. O filmu: GoPro je zelo priročna kamera ... Skupaj z vakuumskim priseskom sta, vsaj na letališču, nepogrešljiv tandem, ki sta bila to sezono zmeraj v jadralski torbi. Film sestavljajo posnetki, kateri so nastali v pretekli sezoni. Prikazano je predvsem dogajanje na letališču in v njegovi bližnji okolici. Ob pilotih so glavni akterji in hkrati gonilni konji Letalskega centra Maribor tudi šolska dvoseda letala znamke twin astir II ter vitla TOST 3.« | Letalski center Maribor |

na vrh strani

AK Ptuj Glory
(OPENSOARING, 14. novembra 2014, Pripravil: Slavko Veselič)

AK Ptuj - Videospot za razpis jadralne sekcije 2014
| © 2014 Aeroklub Ptuj | www.ak-ptuj.com |

na vrh strani

Ponovno ptujsko vitlo
(OPENSOARING, 9. novembra 2014, Besedilo in posnetki: Luka Hojnik)

Vzlet s pomočjo vitla je razburljivo početje... V veselje mi je, da lahko z vami delim video-utrinek z našega letališča, kjer je bilo v prvih dneh novembra zelo živahno. Vitel je res prava popestritev dogajanja pri nas in dan je bil skoraj prekratek za vse, ki smo želeli preizkusiti novo klubsko pridobitev! "Soaring Frenzy" je serija kratkih posnetkov visoke ločljivosti o jadranju na ptujskem letališču
| © 2014 Luka Hojnik & Aeroklub Ptuj | www.ak-ptuj.com | Glasba: American Authors | Best Day Of My Life [Just A Gent Remix]

na vrh strani

Akrobacije z jadralnim letalom v somraku
(OPENSOARING, 8. novembra 2014, Besedilo: Milan Korbar)

Svetovni prvak Johan Gustafsson predstavlja akrobacije z jadralnim letalom ob somraku in v soju luči kot jih še niste videli. Ognjemet, pirotehnika in celotna osvetlitev s svetlečimi diodami (LED)!

Veliko veselja ob ogledu in hvala Simoni iz LCM za posredovano povezavo.

Video posnetek: Jesper Radegard

Da možakar obvlada sceno pa se vidi tudi v nadaljevanju:

na vrh strani

Začetek in konec (letošnje jadralske sezone)
(OPENSOARING, 4. novembra 2014, Besedilo in posnetki: Milan Korbar)

Za 17. aprila je bil napovedan ostanek močnega severnega vetra, ki se bo spreminjal v severovzhodnega. Dan prej sva s Tonetom Čerinom urejala formalnosti pred začetkom letalske sezone, pa sem ga spodbodel za en malo daljši kontrolni let. Dogovorjeno in tudi storjeno.

že pred sedmo uro se je nad Karavankami, od Stola do Begunjščice, raztegoval en prav lep lečasti oblak. Dovolj, da smo pripravili letala in jih odvlekli na jugovzhodni začetek steze. Prvič smo se dali povleči prenizko in smo bili vsi po vrsti s 400 metrov po hitrem postopku v varnem objemu zemlje. Malo kasneje se je Buco v SI odločil in uspešno našel dviganje (seveda malo višje od našega prvega poizkusa), kar je pomenilo, da se gremo borit tudi čakajoči ostali. Ko pa je bila že prilika, sem si na pokrov kabine prilepil novo "športno" kamero sony HDR-AS100 z namenom, da jo preizkusim. Tako je nastal pričujoči video zapis, ki predstavlja prvo uro letenja. Potem je bila baterija prazna.

Za zvočno podobo sem iskal primerno glasbeno podlago, ki sem jo našel na plošči Severe Gjurin in Boruta Činča z naslovom Časovne skice. Po daljšem čakanju na potrditev, me je Severa poklicala v petek, ko sem si v Lelystadu na Nizozemskem ogledoval delovanje polno gibljivega simulatorja letenja za B-737. Razveselila me je z novico, da sta oba z Borutom navdušena nad idejo in izvedbo. In morda se bomo dogovorili še za kak projekt v živo.

12. oktobra se je namenila biti ena prav lepa jesenska nedelja, ki je kar vabila k letenju. Našlo se je tudi nekaj kandidatov za foksa, kar je predvsem razveselilo Darka Jordana. Seveda so bili navdušeni tudi njegovi potniki. Posnetek predstavlja cel let od "vlaganja" v kabino in navodil potniku do pristanka. Bilo je tudi malo jadranja ob pobočju Stola in seveda za foksa spodoben "Gardaland" s 1000 metrov do obveznega nizkega preleta steze.


na vrh strani

Vrnitev odpisanih
(OPENSOARING, 25. oktobra 2014, Besedilo: Gregor Petrovič)

Po tridesetih letih se je na travnik Aerokluba Ptuj vrnila vitla. Imenuje se Herkules H4 in nosi serijsko številko 89-06-15. Poganja jo zračno hlajeni dizelski motor V8 s prostornino 12 l in močjo 140 kW. Kupil smo ga na Slovaškem od Aerokluba Žilina, ki se ji je odpovedal s težkim srcem, saj operater letališča ne dovoli uporabe vitla.

Za vikend 18. in 19. oktobra smo vitlo uporabili prvič, v dveh dneh smo naredili 77 startov. Vlekli smo jadralni letali DG 505 Orion/18 m in DG100. Pri dolžini jeklenice 1200 m smo dosegali višine med 400m in 500 m. Široki nasmeški pilotov in ekipe na obeh straneh jeklenice so največja nagrada za trud, ki smo ga vlagali zadnji dve leti, da smo vitlo ponovno sprejeli za klubsko uporabo.

Zahvaljujem se vsem , ki so pripomogli pri nakupu in vpeljavi vitle. Še posebna zahvala gre članom Letalskega centra Maribor, ki so nesebično delili svoje izkušnje z letenjem na vitlo in njeno uporabo. Vabljeni vsi, ki vas zanima štart na vitlo, da se nam pridružite na našem travniku v Moškanjcih in preizkusite našo novo pridobitev.

na vrh strani

Vleka jadralnega letala z vitlom
(OPENSOARING, 7. oktobra 2014, snemalec v letalu Matjaž Zupan, na zemlji Milan Korbar, priprava in obdelava Milan Korbar)

Letalski center Maribor je 20. in 21. septembra 2014 organiziral šolanje pilotov jadralnih letal za vzletanje s pomočjo vitla. Presenetila je nepričakovano velika udeležba, saj se je na letališču LC v Mariboru zbralo 11 jadralnih pilotov različnih generacij, od tega devet iz AK ALC. To lahko pomeni, da je zanimanje za tak dvig jadralnega letala po dolgih letih spet naraslo. Po besedah organizatorjev, članov jadralne sekcije LC Maribor, je bilo v nedeljo doseženo tudi rekordno število vzletov na mariborskem letališču v enem dnevu. Bilo jih je več kot sto. Za uspešno prešolanje gre zahvala članom LC Maribor, ki so poskrbeli za teoretično pripravo, zagotovili so tehnično ekipo in izvrstno izpeljavo.
Na seminarju se je zgodil tudi zaresni izreden postopek, ko se je strgala vlečna vrv. Nevšečnost se je končal po šolsko, le na pristanku je ponagajala skrita luknja v razmočeni stezi.

na vrh strani

Tekovanje za Pokal Maribora v kategoriji F3J
(OPENSOARING, 6. oktobra 2014, snemalec in režiser Peter Karner)

Modelarsko druženje modelarjev ljubiteljev aerozaprege in še posebno maket starodobnih letal.

na vrh strani

Aerozaprega maket starodobnih letal

na vrh strani

Klobasa pokal 2014

na vrh strani

 


Valovi s Pohorja

Nebo je bilo polno kumulusov …

Šolanje v Aeroklubu Celje

Žiga Munda, LC Maribor

AK Ptuj Glory

Ponovno ptujsko vitlo

Akrobacije z jadralnim letalom v somraku

Začetek in konec (letošnje jadralske sezone)

Vrnitev odpisanih

Vleka jadralnega letala z vitlom

Tekmovanje za Pokal Maribora v kategoriji F3J

Aerozaprega maket starodobnih letal

Klobasa pokal 2014

Videoposnetki - 2016

Videoposnetki - 2015

Videoposnetki - 2014

Starejši videoposnetki - 2013 in pred tem