website statistics
Opensoaring.com
aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Petek v hribih
(OPENSOARING, 25. oktobra 2017, Milan Korbar, foto Mirko Kunšič)V petek, 20. oktobra letos je bil en lep predfrontalni dan. Kot nalašč za hojo v hribe. To priliko je izkoristil Mirko Kunšič in se sprehodil po Zabreški planini. Napravil je nekaj fotografij za pozno jesen kar živahnega prometa pod Stolom, ki naj vam polepšajo jesenski dan.

na vrh strani

Avstrijski jadralci v višave
(OPENSOARING, 15. septembra 2017, Niko Slana, foto Paul Bernhard in Franz Solomon)Pet avstrijskih jadralcev iz Gradca je 14. septembra jadralo na valovih, vsi so bili višje od 6000 m. Pohvalili so se, da so uspešno sodelovali z zračno kontrolo. Višinski jadralni dosežek, ki sta ga Paul Bernhard in Franz Solomon dokumentirala tudi s čudovitimi fotografijami, se je dogajal pred nosom letališča Slovenj Gradec.


Let Paula Bernharda z ASH 25M D-KBNG.


Let Franza Solomona z Arcusom MM D-KAFS.

na vrh strani

Zima, zima bela, vrh gore sedela
(OPENSOARING, 19. oktobra 2015, besedilo Milan Korbar, foto in video Tine Černe)V nedeljo, 18. oktobra popoldne se je na Gorenjskem naredil lep dan. Tudi na letališču v Lescah je bilo kar živahno, Karel je s pomočniki v prikolico pospravil SI, cessna S5-DYG se je okrog vozila na novo okrašena, Tine Černe pa je ocenil, da je pravi čas za pripravo njegove sambe S5-PIM na zimske razmere. Temu primerno je dodal nekaj za letalski motor življenjske tekočine, potem pa je opravil preizkus. Samba se je na leškem asfaltu hitro dvignila in vzpela pod nebo, proti hribom, ki so bili sramežljivo skriti. Triglav je v pravem trenutku sramežljivo pokazal svojo južno stran, Kredarica pa je za konec še polepšala jesensko fotografsko zgodbo.Tine nam je poslal nekaj fotografij, vi pa sami ocenite, kaj je s teto zimo. »Zima, zima bela, vrh gore sedela, pa tako je pela, da bo vzela!« so nas nekoč učili v šoli.

na vrh strani

Solar Flight Poletne slike
(OPENSOARING, 1. avgusta 2015, pripravil Milan Korbar, fotografije in besedilo Irena in Eric Raymond)


Odsev

Medtem ko Solar Impulse 2 počiva spanje pravičnega na Havajih in čaka na popravilo baterij, v Italiji in Litvi pa čakajo na izboljšanje vremena, da bodo lahko jutri začeli z letenjem na evropskem in jadralnem prvenstvu, je red, da pogledamo, kaj počneta Irena in Eric s svojim Sunssekerjem duo. Na spletišču Solar Flight sta napisala:

»Mesec julij je bil zelo vroč in zato bolj primeren za plavanje kot za letenje. Toda v tednu od 20. do 24. julija sta Irena in Eric dobila priložnost za nekaj spektakularnih letov. Vsak dan sta se povzpela najmanj na 12.000 čevljev (3.600 metrov) ali višje in uživala v križarjenju s Sunseekerjem duo med oblaki. Medtem, ko je bila padska nižina bolj ali manj brez oblakov, so bile Alpe v senci rastočih kumulusov. Ponekod so se pojavljali tudi kumulonimbusi.«

Irena pa je na Google+ objavila fotografije.

 

Uživajte!

 

na vrh strani

Mrzlo zimsko uživanje
(OPENSOARING, 9. februarja 2015, besedilo Milan Korbar, fotografije Irena in Eric Raymond)

Po lepi sončni nedelji so prišle na vrsto tudi fotografije, ki sta jih v ponedeljek 2. februarja, ko se je na zahodu že prijavljala snežna fronta, posnela Eric in Irena. Izkoristila sta sončno popoldne v severni Italiji za fotolet. In seveda za uživanje na zimskem soncu pod modrim nebom. »Bilo je mrzlo kot pes,« piše Irena, »kumulusi pa si niso mogli kaj in so vseeno delali.«

Najprej sta se s sunseeker duom samo z baterijami povzpela na 2.500 metrov, najvišje doslej brez pomoči kakršnekoli sončne energije ali termike. Potem pa je kar držalo in držalo. Zaradi bližine noči sta morala pohiteti s spuščanjem s polnimi zračnimi zavorami.

Da je bilo doživetje popolno pričajo tudi priložene fotografije.

 

 

na vrh strani

TrixEye na letališču Lesce
(OPENSOARING, 16. januarja 2015, besedilo in fotografije Milan Korbar)

Na letališču Lesce se vedno, kadar si sonce privošči kak dan bivanja na Gorenjskem, veliko dogaja. V ponedeljek sem na Flycomovi spletni kameri opazil nekaj nenavadnega, kar je občasno prihajalo k hangarju in se po zamenjavi potnika odpeljalo na stezo. Potem pa je z vsakim posebej izvajalo vragolije. Ne vem zakaj, vendar ta dan nisem spravil svojih kosti v pogon, morda sem vedel, da nisem še nič zamudil.

Pa se je naredil še en lep dan, torek, 13. januarja 2015. Na kameri spet podoben vzorec dogajanja. In kaj mi je bilo storiti? Odpeljal sem se na kraj dogajanja in ujel še zadnji »program« tega dne. Milan me je pobaral, če bom kaj slikal, pa sem mu odvrnil: »Seveda bom!«

Iz avtomobila sem vzel fotoaparat in se odpravil proti čakat »Julko«. Medtem me je opazil pilot letalnika, ki sliši na ime TrixEye. Za zaključek dneva mi je pripravil čisto zasebno letalsko predstavo, ki jo bom poizkusil predstaviti v nadaljevanju. Več o letalniku TrixEye lahko najdete na

Kasneje je šla letel naša »Julka«, od nekod je priletel FlyComov S5-HCX, tam se je našla Policija in njen S5-HPH, ki je malo lebdel, malo pa se je vozil naokrog, za konec pa se je S5-HCE odpravil po snemalno ekipo v visokogorje, ker tam ni mogla vstopiti v planinsko kočo. Preveč snega in ledu je še tam. Skratka, bil je en prav lep zimski popoldan na letališču.

 

 

na vrh strani

Fotografije 10 plus


Dvosedežni bergfalkej tudi v Lescah - dame prisegajo na njegovo lepoto.

SI nad Grossglocknerjem - 
3. aprila 2011
(Foto: Ivo Šimenc)
 

Vaja na majskem srečanju starodobnikov. Foto: G. Kavčič

Boris Žorž se vrača z dolgega preleta. Posneto 12. avgusta 2008 on 17 uri in 11 minut.

Matija Kodrič: Jadranje na valovih - Slovenija
Postojna, oktober 2008

Let nad Donavo
Pilot: Ferenc Tamas
Foto: Milan Kmetovics

Foto: Jani Stražišar
   

 

na vrh strani

 

Matija Kodrič

   

 

 

na vrh strani

 

Boštjan Pristavec:

 

na vrh strani

 

Brane Brodnik:

 

 

na vrh strani

 

Jani Stražišar:

V tem utrinku nastopata dva Janija in Boris. Glavna oseba je Jani Stražišar, slovenski Portugalec, velik ljubitelj turnega smučanja, predvsem pa avtor fotografije meseca. Drugi Jani je Stari, torej Janez Stariha, v eni od njegovih priljubljenejših podlag - v DG 303 z oznako S4. Boris je nekdanji jadralec, ki se je hitro naveličal poklica športnega pedagoga in je, tudi po Janijevi zaslugi, nekaj let preživel za krmili dvomotornih letal v CAR v Afriki. Zanimive so njegove letalske zgodbe iz Afrike. Moral bi jih zapisati, da ne bi šle v pozabo. V mladih letih je bil zaljubljen v smučanje, in je še danes. Sina Janija je vpeljal v smučanje, mladenič pa si je nabral že veliko izkušenj v gorskem svetu. Z očetom še zmeraj včasih skupaj odrineta na kakšno turo.

Aprilskega dne 2008 sta se Jani (S4) in Boris slišala po telefonu. Ko je jadralec zvedel, da je njegov soimenjak na turnih smučeh nekje v Karavankah, ga je sklenil poiskati. Slike, ki jih je posnel turni smučar, so zgovorne. O svoji poti pa je povedal: »Na Ojstrici je bil dan za bogove, Jani pa mi ga je še polepšal s spektakularnim letenjem okoli mene in po vseh teh hribih. Ta dan in doživetje mi bosta za zmeraj ostala v spominu kot ena najlepših v hribih!«

Vabimo vas, da si ogledate razstavo fotografij, ki so nastale 27. aprila.

 

 

na vrh strani

 

Friedrichshafen 2013

 

 

na vrh strani

 Petek v hribih

Avstrijski jadralci v višave

Zima, zima bela, vrh gore sedela

Solar Flight Poletne slike

Mrzlo zimsko uživanje

TrixEye na letališču Lesce

Fotografije 10 plus

Matija Kodrič

Boštjan Pristavec

Brane Brodnik

Jani Stražišar

Friedrichshafen 2013