website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Zaključek sezone 2016 na Ptuju
(OPENSOARING, 24. decembra 2016, Luka Hojnik, foto in video © 2016 Aeroklub Ptuj)



Za nami je super zaključek sezone, ki smo ga v prelepem zimskem vikendu, z letenjem in druženjem ob dobri jedači in pijači, proslavili na našem letališču... tule je kratek video zapis, fotke pa najdete na našem forumu.Naj bo tudi naslednja tako uspešna, kot je bila letošnja!



Ob tej priložnosti vsem članom, letalskim kolegom, simpatizerjem našega kluba in ostalim ljubiteljem letalstva, želimo veliko lepih trenutkov in varnih pristankov v naslednjem letu... Srečno 2017 vsem!






| © 2016 Aeroklub Ptuj | Zaključek sezone 2016 |

na vrh strani

Odslej tudi letalstvo na Olympic Channel-u
(OPENSOARING, 22. decembra 2016, po FAI Niko Slana)


37PP

Lausanne, Švica, 22. decembra 2016 - Ljubitelji letalskih športov se bodo zagotovo razveselili vesti, da se je FAI dogovorila z IOC (Mednarodni olimpijski komite) oziroma olimpijskim TV kanalom (Olympic Channel, OC), da tudi FAI pristopi k družini 36 nacionalnih športnih zvez in da se bodo odslej promociji športnih dogajanj, pretežno pod okriljem družine olimpijskih športov, pridružili še letalski športi. »Olimpijski kanal (OC) je namenjen promociji vseh športov in športnikov, ki spadajo pod okrilje olimpijskega gibanja (Olympic Movement),« je povedal Mark Parkman, generalni menager OC in je še dodal: »Veselimo se, da bomo v prihodnjem letu 2017 spremljali tudi letalske športe, da bi tudi tako pripomogli k njihovi rasti po vsem svetu. Letalski športi bodo zagotovo popestrili naš program, pa naj gre za letenje padalcev s posebnimi oblačili, ki omogočajo letenje ali pa za tekmovanje z brezpilotnimi letalniki.

Padalci s posebnimi oblačili vijugajo med markerji na nebu.
Ugotavljamo, da še nikoli ni bilo več zanimanja za mnoge zvrsti letalskih športov, kot je danes,« je še dodal M. Parkman. Najbrž je imel v mislih tudi jadralno letenje in, denimo, tekmovanja za Veliko nagrado. Ja, in še ena možnost več, da bomo na TV kanalu OC lahko videli kakšen utrinek s prihajajočega svetovnega prvenstva v jadralnem letenju v Benalli.


Upajmo, da bodo tam tudi jadralni letalci.


Olympic

na vrh strani

Jonker JS3 – nova orhideja iz Južne Afrike
(OPENSOARING, 12. decembra 2016, besedilo Milan Korbar, foto Jonker Sailplanes)



Danes, 12. decembra 2016 je natančno deset let od takrat, ko je prvič poletelo novo jadralno letalo dotlej malo znanega izdelovalca Jonker Sailplanes JS1 Revelation, ki je kaj hitro postalo svetovna uspešnica. Ne zgodi pa se pogosto, da proizvajalec na deseti rojstni dan »prvorojenca« javnosti predstavi novo letalo s prav tako prvim letom. Kot smo lahko izvedeli in videli FB Jonker Sailplanes, se je danes zgodilo prav to. Ob 13.00, ko je bila napovedana slovesnost ob deseti obletnici prvega leta prvega letala, so objavili fotografije prvega leta novega letala JS3 Rapture.



Letalo je na pogled lepo in če drži star letalski izrek, »Kar je lepo, tudi dobro leti!« lahko pričakujemo še en zelo uspešen izdelek. Čestitke vsem, ki so sodelovali pri konstrukciji in izdelavi.

na vrh strani

Informativni dan v AK ALC Lesce
(OPENSOARING, 5. decembra 2015, Milan Korbar)

Tudi Aeroklub Alpski letalski center Lesce vabi na informativni dan za kandidate za pilote jadralnih in motornih letal.


Izvedeli boste vse, kar morate vedeti o šolanju za pilota jadralnega ali motornega letala. Lahko boste tudi vprašali, kar vas zanima. Pokazali vam bomo letala, na katerih poučujemo mlade pilote in tudi tista, s katerimi se najbolj vztrajni spopadamo še desetletja kasneje.

na vrh strani

41. tradicionalni novoletni pohod na Uršljo Goro
(OPENSOARING, 30. novembra 2016, vabilo in foto Aleš Fink)



Vabljeni na tradicionalni 41. pohod na Uršljo goro, ki bo v ponedeljek 26.12. 2016. Res da tokrat ni sobota kot ponavadi, vendar je glede na koledarsko razporeditev, termin veliko primernejši za večino udeležencev.

Na slovenjgraški strani je predviden:
od 08.30 do 09.00 zbor v Royal pubu - Slovenj Gradec (če se izkaže, da Royal pub ne bo odprt bomo objavili nadomestno lokacijo).
od 09.30 do 10.00 zbor na Naravskih ledinah.
od 12. ure naprej prihod na vrh ...



Vabljeni!

Aleš Fink

na vrh strani

Lukov film vzbudil pozornost francoskih jadralcev
(OPENSOARING, 17. novembra 2016, besedilo Milan Korbar, foto Luka Hojnik)



Ponovno se je pokazalo, da dober izdelek ne pozna meja. In letalski kratki filmi, ki jih pripravljanja naš prijatelj Luka Hojnik so prav gotovo te vrste. Tokratna »tarča« je bil film o poletnem jadralskem taboru ptujskih letalcev v Lescah avgusta letos. Tokrat ga je našel urednik jadralske strani Big Days, Thierry Nauleau, tudi sam izkušen snemalec in jadralni pilot. Z Luko Hojnikom je opravil pogovor in ga objavil na




Luka hojnik je o »navideznem« srečanju z njim napisal: »Big Days je stran, ki jo ureja inštruktor jadralnega letenja Thierry Nauleau iz letališča v Habere-Poche-u, blizu Ženeve in s tem povsem blizu Mont Blanca. Video, ki ga je videl na youtube-u mu je bil všeč in tako me je potem prek moje spletne strani tudi kontaktiral. Odgovoril sem na nekaj njegovih vprašanj in nato je to objavil na svoji spletni strani. Zanimivo je, da se s kolegi precej ukvarjajo z "jadralsko kinematografijo", tj. organizacijo simpozijev na temo varne uporabe snemalnih naprav na jadralnih letalih, snemanja kot takega, itd. Njihova FB stran: Big Days. No, to je na kratko o tem, kako sva prišla v stik . Upam, da se mu naslednjo sezono tudi pridružim na njegovem letališču, morda v podaljšku tradicionalnega smučarskega tedna v Chamonixu, v aprilu.«

na vrh strani

Informativni dan v LCM
(OPENSOARING, 31. oktobra 2016, Letaslki center Maribor)

Tudi v Letalskem centru Maribor vabimo kandidate za pilote jadralnih letal na informativna dneva, ki bosta v soboto, 12.11. od 9. do 13. ure in v nedeljo 13. 11. od 9. do 12. ure na športnem letališču v Skokah. Namenjen je vsem, ki bi si radi od blizu ogledali jadralna letala, z veseljem pa bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja v zvezi z letenjem in postopkom šolanja za jadralnega pilota.



Lepo vabljeni, da se nam pridružite.

na vrh strani

Spoznavni dan v AK ALC Lesce
(OPENSOARING, 19. oktobra 2016, Aeroklub ALC Lesce)

Aeroklub ALC Lesce v soboto, 22.10., od 10. ure dalje organizira spoznavni dan. Namenjen je vsem, ki bi si radi od blizu ogledali jadralna in motorna letala, z veseljem pa bomo odgovorili tudi na vaša vprašanja v zvezi z letenjem in postopkom šolanja za jadralnega in motornega pilota.



Lepo vabljeni, da se nam pridružite.

na vrh strani

Strokovni izlet v Beograd
(OPENSOARING, 19. oktobra 2016, Aeroklub Celje)

Aeroklub Celje vabi na strokovni tridnevni izlet v Beograd. Odhod je v petek, 4. novembra ob 15.00 z letališča Levec.


Prijave zbira:
Teodor Mirnik
Tel: 030 608 850
Aeroklub Celje

na vrh strani

Šolanje v AK Ptuj
(OPENSOARING, 16. oktobra 2016, Aeroklub Ptuj)

Aeroklub Ptuj v svojo letalsko šolo vabi bodoče pilote jadralnih, motornih in UL letal ter padalce. Na lanski razpis se je prijavilo rekordno število kandidatov, ki letos že samostojno letijo. Si tudi vi želite uresničiti svoje sanje in postati pilot / padalec? Zdaj je pravi čas za prijavo. Sprejemajo jih do 3. 11., s šolanjem pa pričnejo že dan kasneje...


Vabljeni, da se jim pridružite na letališču!
Letalska šola Aerokluba Ptuj

na vrh strani

Češki Sivi volk prek Italije do Slovenije
(OPENSOARING, 29. Septembra 2016, besedilo Niko Slana, foto Jiri Lenik, tehnični urednik Milan Korbar)



Ja, kriza, kamor pogledaš. A samo do državne meje. Na FB smo pred dnevi našli nekaj slik z letališča v Slovenj Gradcu in se skušali dokopati do informacije, kaj se je tam dogajalo. Videti je bilo, kot da so se na letališču vendarle dogovorili za sodelovanje z jadralci in da se fantje, ki so trli ob dveh Taurusih, veselijo dogovora. S kančkom upanja sem se obrnil za razlago do Aleša Finka. Kmalu je prijazno odgovoril: »Pozdrav! Ni povezano z dogodki na letališču. Tam je zadeva nespremenjena, oziroma vsak mesec slabša. Organizirali smo srečanje generacije, ki se je šolala jadralno leta 1991. Tako smo se, po četrt stoletja, malo družili in leteli. Poleg našega jubileja je še nekaj članov KAS ob tem ugotovilo, da letos praznujejo še 30, 35, 40 in Jože Černič 55 let od začetkov na travniku. Tako je bilo razlogov za druženje več kot dovolj.«



Janez Stariha, ki je bil poleg, je povedal, da so ga povabili, ker je takrat sodeloval pri šolanju s kontrolnimi leti. Matevž Stanovnik, sicer velik ljubitelj Taurusa, pa nam je, po tem ko smo že nekaj zvedeli, sporočil, zakaj ni novica o dogodku prišla do Opensoaringa: »… zaradi kraja dogodka to ni bilo mogoče. Kaj več pa, ko se srečava. Taurus leti tudi iz Kamnika.« Zanimivo, samocenzura je tudi med jadralci.«



Veliko pa se prav zdaj dogaja na športnem letališču Rana na Češkem, o katerem smo na Opensoaringu že nekaj pisali. Od slovenskih jadralcev bo tam samo Boris Kožuh, čeprav je kazalo, da bo na nekajdnevnem druženju sodelovala večja skupina iz Slovenije. Pač, slovenski jadralci se raje pogovarjamo, kot da bi si v živo ogledali, kako živijo v klubih na Češkem, ki bi nam morali biti zgodovinsko blizu.



Jiri Lenik, eden najbolj znanih evropskih graditeljev starih letal, Borisa Kožuha redno obvešča, kako napreduje gradnja njegovega najnovejšega starodobnika Šedý vlk (Sivi volk), ki smo si ga poleti tudi ogledali v njegovi delavnici. Zdaj je Jirka že opravil preizkus trdnosti krila in nam poslal nekaj fotografij. Italijanski modelarski časopis Settimo Cielo pa je o Lenikovem dosežku napisal večstransko reportažo.

Če bi se kaj takega dogajalo v Slovenijo, bi o Sivem volku lahko pisali šele po tem, ko bi naredil 5-urni let in ko se nikomur več ne bi zdelo nič sumljivo. Ker je v Sloveniji pač vse sumljivo.

V italijanski reviji
se nahaja zanimiv prispevek z naslovom »Jiri Lenik - Un aeromodelista in scala 1:1«

na vrh strani

Joe Sutter, oče Boeinga 747, dokumentarni film
(OPENSOARING, 7. septembra 2016, besedilo in foto Milan Korbar)

Na TV Slovenija 2 bo v četrtek zvečer, ob 20.00 na programu ponovitev dokumentarnega filma z naslovom: »Joe Sutter, oče Boeinga 747«.

Ker je film avtorsko zaščiten, ga ne bo možno spremljati preko interneta in tudi ne bo v arhivu medijskih vsebin, zato priporočamo ogled »v živo«.

Na RTV 4D so v napovedniku k filmu zapisali:
»Dokumentarec o Josephu F. Sutterju razkriva življenje in delo »očeta boeinga 747«. Slovenci smo lahko ponosni nanj. Gre za enega vodilnih svetovnih letalskih strokovnjakov, potomca slovenskih staršev, ki ohranja stike s Slovenijo in poudarja, da je slovenskega rodu.

Izhaja iz veje Suhadolcev iz Dobrave pri Ljubljani. Njegov oče je imel komaj 17 let, ko se je preselil v Ameriko. Deset let je kopal po Aljaski v upanju, da se mu nasmehne sreča, nato se je ustalil v Seattlu,poročil z Dunajčanko ter odprl mesarsko podjetje. Družina je živela na Beacon Hillu, nedaleč od letališča.

Joseph F. Sutter je bil rojen leta 1921. Kot otrok je pogosto opazoval letala. Da bi poiskal odgovore na vprašanja, ki so se mu ob tem porajala, se je vpisal na univerzo v Washingtonu. Študiral je aeronavtiko in diplomiral leta 1943.

Po poroki ga je žena pregovorila, da sta ostala v Seatllu, četudi so mu ponujali dobro službo v Kaliforniji. Zaposlil se je v bližnji tovarni letal Boeing. Kmalu je napredoval, vključili so ga v vodilno skupino konstruktorjev. Sodeloval je pri razvoju več generacij Boeingovih letal: 727, 737, 747, 757 in 767. Pri Boeingu 747 je prispeval odločilne konstrukcijske rešitve. Te so mu prinesle naziv »oče Boeinga 747«. Njegovo ime je dobro znano v Ameriki in tudi drugje, kjer imajo opraviti z letali, njegova strokovna pomoč pa povsod cenjena in zaželena.«

na vrh strani

Šolanje za inštruktorja jadralnega letenja
(OPENSOARING, 5. septembra 2016, Letalski center Maribor)

ATO Letalski center Maribor organizira šolanje za inštruktorja jadralnega letenja.



Prijave: do 16. 9. 2016 na Robert Hriberšek

Oglas za šolanje za inštruktorja jadralnega letenja.

na vrh strani

Čistilna akcija na letališču AK Celje
(OPENSOARING, 19. avgusta 2016, foto Željko Roškar)



Na spletni strani AK Celje smo prebrali, potem ko so nas na to opozorili, informacijo o čiščenju ostankov pogorelega hangarja. Takole piše: »V soboto 20.8.2016 se dobimo ob 8.00 uri, da očistimo hangar. S seboj prinesite zaščitne rokavice, primerno obutev. Zaželena je tudi motorna žaga. Ob 17. uri pa bomo imeli začetniški piknik.«

na vrh strani

Vabilo v Stično
(OPENSOARING, 18. avgusta 2016, Letalski klub Šentvid pri Stični)



Pozdravljeni ljubitelji letalstva,

v soboto 27.08. v Letalskem klubu Šentvid pri Stični, skupaj s pokrovitelji, organiziramo letalski dogodek.

Prihodi letal so brezplačni, torej brez letaliških pristojbin. Vse pilote bosta ob prihodu pričakala najboljši bograč in pražen krompir v Sloveniji :)

Okvirni program:
10:00 Predavanje: oddaja e-načrta letenja (Kontrola zračnega prometa Slovenije).
11:00 Nastopi modelarjev.
12:00 Predavanje o vremenu za letalce (ARSO).
13:00 Skoki padalcev.
14:30 Skupinski let do Ljubljane (če dovolj interesa).
16:00 Zabavni program z ansambli Krjavelj, Svetlin, Čudežni dečki. Domača muzika bo zvenela do jutranjih ur.

Nekaj utrinkov iz lanskoletnega druženja si lahko ogledate na spodnji povezavi:
Fly-in 2015 uspel.

Letalski klub Šentvid pri Stični
Šentvid pri Stični 65
1296 Šentvid pri Stični
e-mail: info@lk-sentvid.com
M: +386 40 171 071

Tukaj se nahaja Vabilo na dogodek za pilote in vabilo na dogodek z veselico

na vrh strani

15. avgust – ogenj v lesenem hangarju AK Celje
(OPENSOARING, 16. avgusta 2016, fotografije Peter Karner in Matjaž Čater)



Tako kot požar se je med slovenskimi jadralci razširila tudi črna nevihtna novica. Strela je sprožila domine, ki so pripeljale do tega, kar je videla vsa Slovenija. Rdeča apokalipsa je izbrisala vse, kar je bilo pod streho lesenega hangarja, ki so ga prvi rodovi povojnih celjskih jadralcev postavili leta 1950, ko je bil predsednik kluba Venčeslav Jeras, kasneje tudi predsednik ZLOS. Prav tega podatka se je, dan po požaru, spomnil Janko Leskošek, eden izmed množice prostovoljnih graditeljev.



Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so se strinjali, da tako brutalnega posega naravnih sil na temelje nekega slovenskega aerokluba najbrž še ni bilo, toda vsi so bili v svojih razmišljanjih optimisti. Celjani se nikoli niso pustili povoziti in se tudi tokrat ne bodo. Zagotovo se bodo zelo hitro postavili na noge. »Veliko slabše bi bilo, če bi ognjena ujma zajela klubska letala,« je dejal eden od sogovornikov. Najbrž je imel prav, čeprav je nesimpatično razmišljati o tem, kakšna škoda bi lahko bila še večja. Na spletnih omrežjih smo lahko občutili predvsem solidarnost …



»Danes nas policija ni spustila do pogorišča, tako da ti lahko povem samo to kar mi je Tedi povedal. Zgoreli so vsi celjski transportni vozovi, dva neleteča Blanika, Mucha-100 in traktor za košnjo trave, Erazem je zgubil Arcusa, Željko Ventusa, Peperko DG 800 FIM, Črt Dimono itd. Kakšno je stanje bomo videli, ko nas bodo spustili na pogorišče. Govoril sem z domačinom, ki je mi je povedal, da je strela najprej udarila v drevo in se od tam razširila v hangar. Hitra akcija levških, petrovških gasilcev in celjske gasilske brigade so omejile, da se požar ne bi razširil še na druge objekte. Popoldan grem spet na letališče,« je povedal Peter Karner.

Časnik Dnevnik je o tem danes objavil prispevek z naslovom »Požar na letališču Levec pri Celju uničil tudi več letal, škode za več kot dva milijona evrov«.

na vrh strani

Vabilo na dogodek PP37 in BMW
(OPENSOARING, 13. julija 2016, PP37 - Peter Podlunsek Racing)



Spoštovani uredniki, novinarji, ljubitelji letenja in prijatelji družine PP37!

21. julija v sodelovanju s partnerji pripravljamo adrenalinsko poletno zabavo na našem domačem letališču Rakičan (naslov: Muzge 2, 9000 Murska Sobota). Naročili smo lepo vreme.

Saj se vidimo, kajne?

Pomembno sporočilo: Za predstavnike medijev iz Osrednje Slovenije BMW Group Slovenija organizira prevoz v Prekmurje in nazaj. Interes prosim čim prej sporočite ga. Maji Ilec na e-naslov maja.ilec@bmwgroup.com.

Letalski pozdrav iz hangarja PP37 - Peter Podlunsek Racing,

Tina Torelli
e-mail: tina.torelli@peterpodlunsek.aero
M: +386 41 318 719

Tukaj se nahaja Vabilo na dogodek za novinarje.
Za javnost bo dogodek po 16. uri in tudi za ta del je tukaj vabilo k obisku in ogledu.

na vrh strani

Tiskovna konferenca ob DPJL 2016
(OPENSOARING, 6. julija 2016, foto Milan Korbar)


Lanski zmagovalec in organizator lanskega DPJL

Aeroklub Murska Sobota prireja v torek, 12. julija 2016 ob 10. uri, v hangarju na Letališču Murska Sobota, novinarsko konferenco v zvezi z organizacijo 25. državnega prvenstva v jadralnem letenju 2016 in mednarodnim odprtim prvenstvom LX NAV. Državno prvenstvo se začne 16. julija, doslej pa je prijavljenih 38 jadralcev. Naslova državnih prvakov 2015 branita Janez Stariha (AK ALC Lesce, klubski razred) in ter posadka Jure Lokovšek / Vojko Starovič (AK Ljubljana, AK Celje) v mešanem odprtem razredu. V klubskem razredu sta zmagovalcu sledila Sašo Petek in Jernej Lokovšek, v mešanem odprtem pa Uroš Krašovic in Miha Peperko (oba AK Celje).

na vrh strani

Zmagi Marka Polajžerja in Mateja Kosabra
(OPENSOARING, 5. julija 2016, foto Milan Korbar)


Mark Polajžer

SZEGED - Jadralca AK Celje Mark Polajžar (klubski razred) in Matej Kosaber (mešani odprti razred) sta bila zmagovalca IX. Flatlanda (od 25. junija do 3. julija), ki je potekal hkrati z madžarskim državnim prvenstvom v 15 metrskem in 15-m mešanem razredu. Polajžar je s svojimi dnevnimi uvrstitvami (2, 3, 2, 4, 3, 4) za štiri točke (4410) premagal drugouvrščenega Zoltana Hamarja (4406), Mark Travner je pristal na 4. mestu s 4241 točke. V mešanem razredu se je Črt Rojnik uvrstil na 2. mesto.
Toni Šibanc je v istem času nastopil v Buno-Bonneveaux z arcusom in je v konkurenci 40 tekmovalcev pristal na 8. mestu.

na vrh strani

Osma serija jadralnih tekmovanj za jadralsko veliko nagrado FAI
(OPENSOARING, 4. julija 2016, besedilo povzeto po FAI pripravil Milan Korbar)



Čeprav so letošnja tekmovanja za Veliko nagrado FAI (FAI GP) nekje na sredini kvalifikacij za novembrsko sklepno tekmovanje v Južni Afriki, kamor se je do zdaj uvrstil tudi Boštjan Pristavec, je FAI na svoji strani že objavila koledar tekmovanj za osmo serijo v letu 2017. Tekmovanje se začne v avstralskem mestu Horsham, decembra 2016, tik pred svetovnim prvenstvom v Benalli. Med tekmovališči je prvič tudi Slovenija s prizoriščem na letališču AK Celje.
Evropski del kvalifikacijskih tekmovanj bo odprla Jaca (Španija) maja 2017, konec maja bo sledil Wroclaw (Poljska), junija sta na vrsti Varese (Italija) in Buno (Francija). Julija bodo tekmovali v ZDA, na letališču Hobbs, avgusta pa pri nas v Celju.
Finale osme serije pa bo šele januarja 2018 v Vitacuri (Čile). Organizator obljublja prevoz letal v Čile, kar bo omogočilo nastop vsem pilotom, ki se bodo kvalificirali za finale. Tako si želijo zagotoviti udeležbo vseh najboljših pilotov.

Seznam tekmovanj osme serije jadralske velike nagrade FAI:

Država

Mesto

Datum

Razred

Avstralija

Horsham

14. – 20. dec 2016

18 m

Španija

Jaca

7. – 14. maj 2017

15 m

Poljska

Wroclaw Szymanow

27. 5. do 3. 6. 2017

18 m

Italija

Varese

10. – 17. junij 2017

18 m

Francija

Buno

25. 6. – 1. 7. 2017

15 m

ZDA

Hobbs

28. 7. – 5. 8. 2017

18 m

Slovenija

Celje

19. – 26. avgust 2017

18 m

Svetovni finale

Čile

Vitacura

januar 2018

18 m

na vrh strani

Film »Vzraku nad morjem« na TV Slovenija
(OPENSOARING, 17. junija 2016, foto Arhiv Srečka Gombača)


Takšen je bil Portorož in njegova letala med letoma 1930 in 1934. Foto: Arhiv Srečka Gombača

V soboto, 18. junija 2016, ob 17.20 bo na Prvem programu RTV Slovenija predvajan dokumentarni film »Vzraku nad morjem«. Film je nastal v sodelovanju med zavodom Nomed in Aerodromom Portorož in prikazuje bogato dediščino letalstva na Slovenski Obali.
Ponovitev filma bo 24. junija ob 15.50, na Drugem programu RTV Slovenija.

Nekaj podatkov o filmu

»Vzraku nad morjem« je dokumentarni film, ki pripoveduje o bogati dediščini letalstva na območju Slovenske Obale. Letalstvo se je tukaj razvijalo vzporedno s svetovnimi trendi aviacije in jih v začetku prejšnjega stoletja v nekaterih segmentih morebiti celo preseglo. Avtorji filma so najprej raziskali začetke letalstva s hidroplani, prvimi komercialnimi linijami in pilotsko šolo v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja, kar je na območju Portoroža in Bernardina vzpostavila podjetna družina Cosulich.
Nadaljevali so s prikazom prvih osnutkov vzletno-pristajalne steze v Sečovljah v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja in izpostavili vlogo nekaterih posameznikov, ki so posebej zaslužni za nastanek poznejšega letališča.
Sledila je kronološka poglobitev v razvoj aerodroma skozi različna zgodovinska obdobja vse do današnjih dni.
Dodana vrednost dokumentarnega filma se kaže v tem, da so v njem izpostavili ljudi, ki so poleg svojega vpliva na razvoj portoroškega letališča prispevali tudi k razvoju samega kraja, vendar so deloma ostali v senci zgodovine (npr. dolgoletni direktor igralnice Casino Portorož Anton Spinelli, slikar Pavle Zamar in nekdanji poklicni pilot Drago Gabriel ter drugi).

O avtorjih filma

Zavod NOMED, ki se ukvarja z video in avdio produkcijo ter neformalnim izobraževanjem na področju kulture, stremi k ohranjanju in promociji kulturne dediščine. Zavedanje o pomenu bogate zgodovine obalnega območja je vodilo avtorje k snemanju dokumentarnega filma V zraku nad morjem. Za namen filma so zbrali številno arhivsko gradivo in opravili temeljito raziskovalno delo, ter posneli intervjuje z ljudmi, ki so imeli in imajo pomembno vlogo pri razvoju letalstva in portoroškega letališča.
Raziskava: Marko Žigon & Andrej Božič
Scenarij: Andrej Božič
Režija: Marko Žigon
Asistent snemanja: Barbara Kocjančič
Produkcija: Nomed
Leto: 2015
Dolžina: 50 minut

na vrh strani

Pipistrel zaposli pilota
(OPENSOARING, 31. maja 2016)



Pipistrel išče tovarniškega proizvodnega pilota ali pilotko za nedoločen čas.



Če vam je letenje v užitek in bi radi leteli 11 različnih tipov letal po nekaj sto ur letno, preizkušali nova letala, demonstrirali letala na letalskih prireditvah doma in po svetu, srečevali zanimive ljudi, sodelovali in soustvarjali Pipistrelovo uspešno zgodbo in vse skupaj združili še s poslom, nam pošljite svoj življenjepis na info@pipistrel.si do 15. junija.

Pogoji:

minimalna starost 21 let,
veljavno letalsko zdravniško spričevalo,
aktivna UL pilotska licenca,
vsaj dve leti od izdaje prve licence,
vsaj 200 ur naleta na UL letalih,
znanje angleškega jezika vsaj na maturitetnem nivoju ali potrdilo ICAO level 4,
brez krivdne udeležbe v letalskih incidentih ali nesrečah,
resnost, vestnost, doslednost.



Zaželena znanja in druge prednosti za zaposlitev:

Inštruktor UL letenja,
PPL licenca, pripravljenost opravljanja CPL,
V. ali višja stopnja izobrazbe,
aktivna jadralna licenca ali vsaj 100 ur izkušenj z jadralnimi letali,
poznavanje EASA Part 21, FCL, OPS, EASA CS-23 Flight Test Guide,
poznavanje tehnik kvalitativnega in kvantitativnega ocenjevanja obnašanja letala,
opravljen tečaj izskoka iz letala ali licenca padalca,
licenca ali opravljen tečaj za akrobacije.

Svoj življenjepis (CV) pošljite na info@pipistrel.si do 15. junija.

na vrh strani

Peta obletnica
(OPENSOARING, 11. maja 2016, foto in video Alfred Gessow Rotorcraft Center)



LAUSANNE, 11. maja 2016 – FAI se je spomnila, da je minilo pet let, odkar je Judith Wexler s svojo močjo za 4.2 sekundi, s pomočjo helikopterskega pogona Gamera I, premagala silo težnosti. Načrt Gamera je bil uvod v človekove sanje, da bi vzletel s svojo močjo. S projektom se je ukvarjala množica diplomantov in študentov z ustanove z imenom Alfred Gessow Rotorcraft Centre of the University of Maryland’s Department of Aerospace Engineering, ki so si izmislili in izdelali letalnik Gamera I. Narejen je bil iz lahkih umetnih smol in pene, skupaj s pilotom je tehtal 95,25 kg. Pogonski sistem je bil v štirih stopnjah, vsak s svojim rotorjem, za pogon z rokama in nogama.


| © 2016 A. James Clark School of Engineering | Prvi let Gamere, 12. maja 2011 |

Oblikovanje letalnika, skupna teža in moč sta bili bistveni, zato je bilo treba najti osebo, ki je bila dovolj lahka in hkrati dovolj močna. Judith je bila prava. Dva meseca po prvem rekordu je nadaljevala z akcijo v tej zelo posebni zvrsti letenja. Dve leti po njenem prvem vzletu je Justin Mauch s svojo močjo zdržal v zraku eno minuto ter 37,5 sekunde. Dosežek 1:37,5 kaže, kako zelo je napredovala tehnologija. Bistveno pravilo je, da mora biti vse, od vzleta do lebdenja v zraku, posledica moči mišic in da ne pride v poštev kakšna nepoštena bližnjica.


| © 2016 A. James Clark School of Engineering | Gamerin let 13. julija 2011 |

na vrh strani

Državno prvenstvo v preletih 2016 - pristojbina
(OPENSOARING, 10. aprila 2016, Aeroklub ALC Lesce, foto Milan Korbar)


Jure vas vabi, da se udeležite DPSJL-P 2016,
vseeno pa opozarja, da FES ni nujni sestavni del opreme jadralnega letala.

Na seji jadralne komisije pri LZS je bila naloga, da organizira Državno prvenstvo v preletih (DPSJL-P 2016) dodeljena Areoklubu ALC Lesce.

Vsi, ki želite sodelovati na tem tradicionalnem tekmovanju, morate plačati pristojbino 7,00 € na TRR AK ALC Lesce.

PODATKI ZA IZPOLNITEV POLOŽNICE - PRIJAVO:

V breme: ime in priimek, naslov
Namen plačila: DPSJL-P 2016; Ime priimek; Aeroklub
SWIFT: SKBASI2X
IBAN: SI56 0312 7100 0291 780
Koda namena: NOWS
Ime in Naslov prejemnika: AEROKLUB ALC Lesce, Begunjska cesta 10, 4248 Lesce

PRIPOROČILO:
Potrdilo o plačilu je potrebno poslati na e-mail:
Aeroklub Alpski letalski center Lesce

Veljavni leti so samo tisti, ki so opravljeni po plačilu kotizacije.

na vrh strani

Letno poročilo FAI 2015
(OPENSOARING, 28. aprila 2016)


Naslovnica Letnega področila FAI 2015

Lausanne, Švica, 28. april 2016 – FAI je izdala tiskano in elektronsko letno poročilo o vseh svojih dejavnostih v letu 2015, ki ga je pospremila z izvrstnimi fotografijami. Poročilo zajema tekmovanja, rekorde, izide, priznanja, v ospredju je sponzor Breitling in partner Red Bull in še mnogo več. Kdor more, naj se dokoplje do tiskanega izvoda.

V obliki spletne knjige ga lahko prelistate na FAI Annual Report 2015. Lahko pa ga tudi dolpotegnete v formatu pdf.

na vrh strani

Nagrade za likovne izdelke mladih
(OPENSOARING, 27. aprila 2016)


Najboljši med najmlajšimi: Cagin Akay YAZICI (Turčija)

FAI že enaintrideset let razpisuje likovni natečaj za mlade likovne ustvarjalce, seveda s področja letalstva, v Laussanne pa so 26. aprila izbrali najbolj dopadljiva dela. Letos je bila naslovna tema »letalski športi v harmoniji z naravo«, med mladimi likovniki iz petnajst držav so največ navdušenja poželi Cagin Akay Yazici (Turčija, od 6 do 9 let), Daniel Manni (Finska, od 10 do 13 let) in Yana Sergejčik (Rusija, od 14 do 17 let). Slovenija je doslej na tem natečaju sodelovala samo leta 2007, ko so mladi z barvicami ustvarjali letališča. Zanimivo je, da en del likovne teorije, ki jo zagovarja Marjan Prevodnik (Zavod za šolstvo RS) ni najbolj navdušena nad likovnimi natečaji, ker je ocenjevanje ustvarjalnosti mladostnikov brez pomena.

Najboljši izdelki:
- najmlajši (starost 6-9 let):

1. Cagin Akay YAZICI (Turčija)


2. Lidia PANKOWSKA (Poljska)


3. Yuhan YE (Kitajska)

- srednji (starost 10-13 let):


1. Daniel MANNI (Finska)


2. Annette KIM (ZDA)


3. Jiaying LU (Kitajska)

- starejši (starost 14-17 let):


1. Jana SERGEJČIK (Rusija)


2. Andrew JEONG (ZDA)


3. Firuze Nursu INAN (Turčija)

Slike v originalni velikosti so na Zmagovalne risbe na natečaju FAI.

na vrh strani

Nemške jadralke v Lescah
(OPENSOARING, 10. aprila 2016, besedilo in foto Niko Slana)



Danes (nedelja, 10. aprila) se je v štartni obrazec na letališču v Lescah vpisalo kar devetnajst jadralk in nekaj jadralcev, ki so za začetek opravili s svojimi učitelji kontrolne lete. Sicer pa bodo v naslednjih dnevi skušali ujeti pravo alpsko vreme in raziskati jadralne možnosti v njihovem 750 –kilometrskem trikotniku, v najbolj vzhodni točki trikotnika. S seboj imajo kar štiri vrhunska dvosedežna letala in manjšo množico enosedov, tako da bo v prihodnjih dneh v Lescah precej živahno.


na vrh strani

Želiš službo v jadralnem letalstvu? - Zaprto



Naviter nepretrgoma raste in z njim število zaposlenih. Ustvarjamo izdelke prihodnosti za jadralne pilote, padalce in zmajarje. Tokrat iščemo sodelavca za pomoč strankam - jadralnim pilotom. Delo zagotavlja stik s piloti iz vsega sveta, tudi najboljšimi, potovanja po Evropi in svetu ter sodelovanje v mladi in prodorni ekipi.

Pričakujemo:
. Poznavanje produktov SeeYou, SeeYou Competition in Oudie,
. Odlično pisno in ustno znanje angleščine (znanje nemščine ali francoščine bi bila dobrodošla prednost),
. Računalniško pismenost (Word, Excel, Google Apps),
. Dovoljenje pilota jadralnega letala.

V zameno zagotavljamo zanimivo delovno okolje, zaposlitev za poln delovni čas v Kranju, kjer prošnja, da bi šel letet pogosto naleti na pohvalo in prošnjo, da bo potrebno v zraku preizkusiti tudi najnovejši izdelek, s katerim se v tistem trenutku ukvarja razvoj.

Te zanima? Sporoči zakaj na info@naviter.com.

na vrh strani

Seja jadralne komisije pri LZS
(OPENSOARING, 8. aprila 2016, besedilo in fotografije Milan Korbar)


Toni Šibanc v imenu LZS in FAI podelil Boštjanu Pristavcu priznanje FAI

Toni Šibanc, predsednik jadralne komisije pri Letalski zvezi Slovenije, je 7. aprila 2016 sklical drugo letošnjo sejo komisije v razširjeni sestavi. Za prostor je poskrbel Jernej Lokovšek, ki je dal na uporabo učilnico v svojem podjetju Solidworld.


Denis Štrbenc, ki je dobrih 13 let vodil JK LZS.

Seja s precej obširnim dnevnim redom je potekala v prijetnem in sproščenem vzdušju. To je pripomoglo k učinkovitosti. Sprejetih je bilo nekaj sklepov in zadolžitev: določili so delovno skupino za izdelavo spletne strani jadralne komisije, predlog za vzpostavitev mladinske državne reprezentance, razglabljali so o mreži sprejemnikov za OGN (Open glider network), potrebo po poenotenju priročnikov za usposabljanje, pobudo za pripravo seznama dodatnih izpraševalcev za jadralne pilote in učitelje, skupinski nakup radijskih naprav s popustom. Po tem, ko se do seje JK ni nihče javil za izpeljavo državnega prvenstva v jadralnem letenju – preleti, je bila ta naloga dodeljena AK ALC Lesce, ki bo pripravil in objavil razpis in pogoje za sodelovanje.

Za konec so, v imenu LZS in FAI, podelili Boštjanu Pristavcu priznanje FAI za rekordni let v Namibiji.

na vrh strani

Krusiču se je pridružil Maraž
(OPENSOARING, 6. aprila 2016, besedilo in fotografije Niko Slana)


Aleš Maraž

Po tem, ko je Aleš Krusič preizkusil svojega novega (starega) Ventusa že na tekmovanju za Pokal Pribina, je danes v Lescah s tem letalom prvič vzletel Aleš Maraž, seveda po tem, ko je postal polovični lastnik. Bil je navdušen. »Veselim se že letenja z Ventusom, ki je v primerjavi z Nimbusom prava igrača. Moram priznati, da še nikoli nisem tekmoval v 18-metrskem razredu. Zagotovo bo zanimivo,« je še povedal.

na vrh strani

Anton (Tone) Magister, 1934 - 2016
(OPENSOARING, 31. marca 2016)


Anton (Tone) Magister

Anton (Tone) Magister, 1934 – 2016. K slovenski letalski zgodovini je dodal delček svojega navdušenja, volje in dela, saj je bil tudi graditelj prvega povsem slovenskega, vendar nikoli vzletelega žirokopterja. O njem smo na Opensoaringu že pisali, a se je zapis iz neznanih razlogov izgubil. Vendar pa bomo o Tonetu izpod Šmarne gore še kaj napisali.

Žirokopter
Žirokopter, ohranjen v TMS, je še v nadalje ostal na tleh, Tone pa je danes odletel navzgor, na tisti travnik, ki je namenjen le pristankom. Od njega se bomo poslovili na pokopališču Šmartno pod Šmarno goro, v torek, 5. aprila 2016 ob 15. uri.


Tonetov žirokopter je lta 1976 krasil naslovnico revije Krila

na vrh strani

Nik Šalej – na svojem mestu in na vrhu
(OPENSOARING, 26. marca 2016)


Premrl

Z drugim tekmovalnim dnem bodo, tako so sklenili, na tekmovanju za pokal Pribina, počakali na nedeljo. No, zdi se, da sedi za računalnikom, ki sprejema lete tekmovalcev, hrvaški politik, saj se uradni seznam dosežkov spreminja vsakih nekaj ur. Danes zjutraj (26. marca) je prišel na svojo mesto Nik Šalej, ki so ga prej vodili v 15-metrskem tekmovalnem razredu, zdaj pa je dobil svojo pravo družbo in uvrstitev v odprtem razredu, kjer je, - kakšno naključje, zamenjal mesto z Boštjanom Pristavcem. Njemu so našli namreč napako v letalni sledi in mu že po 143 km določili foto pristanek.
V klubskem razredu ostaja vse na svojem mestu, tu sta Sandi Kavalič in Miha Premrl družno zgrešila štartno črto in tako nalogo obletela za vajo, za nameček sta opravila še zunajletališki pristanek. Dovolj, da bosta vse preostale naloge odletela bolj zbrano.

na vrh strani

Novo reševalno padalo
(OPENSOARING, 26. marca 2016)



Firma MarS a.s. z več kot dvajset letno tradicijo izdelave vrhunskih reševalnih padal se lahko pohvali z novim tipskim certifikatom EASA (ETSO c-23d) izdanim 17. 3. 2016 za povsem novo reševalno padalo za jadralne pilote. Gre sicer za padalo ATL-15, ki je v mnogih pogledih izboljšana verzija predhodnih in v svetu poznanih padal tipa ATL (različnih verzij 88/90, 88/92, 88/98 ipd).



Nekaj izboljšav, ki krasijo novo padalo, so:
- manjši gabariti sistema,
- nižja teža kompletnega sistema, ki znaša 5,2 kg,
- višja največja dovoljena teža pilota in sicer 122 kg (maximum total load),
- ter še in še.

Naša fotografija (na Opensoaringu ste jo že videli) je iz preizkusa padala 1.2-kratne največje dovoljene teže pri 1,2-kratni največji dovoljeni hitrosti - v istem preizkusu. Isto padalo mora vzdržati preizkus najmanj 3-krat, brez kakršnekoli poškodbe materiala. Preizkus se izvaja z višine 200 m in ima natančno določen čas, koliko sekund po odprtju, mora še leteti!



Če bi kdo želel dodatna pojasnila ali padalo videti in preizkusiti v letalu v Sloveniji, se lahko oglasi na: Viktor Bečan

Predstavitveni letak za novo padalo ATL-15 in ATL-15 SL

na vrh strani

Začetek v Nitri za pokal Pribina
(OPENSOARING, 25. marca 2016)


Humorist iz Nitre

V množici jadralcev na tradicionalnem Pokalu Pribina v Nitri nastopa tudi devet slovenskih jadralcev. Kot zahteva nervoza organizatorjev, ki imajo v svojem kratkoročnem spominu skoraj »vesoljni« potop, so tekmovalci v slabem vremenu dobili kratke discipline. Uradno sporočilo, ki se nanaša tudi na Slo deveterico, pravi, da je bil začetek prvega tekmovalnega dne še kar ugoden, z višinami okoli 1600 m in dviganji 2 m/s, kasneje pa so pritekajoče zračne mase iz zahoda zadevo poslabšale na največ 1100 m in hkrati povzročila šibka dviganja. »Tekmovalci so opravili veliko delo,« so zapisali.
Zadnja različica na Soaringspotu (do 23. ure) pripoveduje, da se je na 2. mesto uvrstil Boštjan Pristavec, nalogo pa sta opravila tudi posadka Šibanc/Travner in pristala na 8. mestu. Sicer pa so se Slo jadralci uvrstili takole, klubski razred: 10. J. Lokovšek, Kavalič in Premrl sta brez uvrstitve; 15- metrski razred: Šalej brez uvrstitve, odprti razred: 14. Krusič, 15. L. Žnidaršič, 16. M. Peperko.

na vrh strani

Vabilo Mariborčanov in cenik Livno 2016
(OPENSOARING, 25. marca 2016)



»Mariborčani bomo letos od 29.7. do 8.8. na akciji letenja (preletov) v Livnu. Morda bi se še kdo pridružil?« nas je obvestil Robert Hriberšek. Aeroklub v Livnem je prvič že pred sezono objavil cenik za jadralce. Takole gre:

1
Za vleko bosta na voljo Morane in PA18. Uporaba vode samo za letala standardnega razreda.

2
Cena vleke za klubski razred, 18-metrski razred in dvosede do 500 kg:
Do 400 m - 25 evrov, za vsakih nadaljnjih 100 m po 7 evrov.

3
Cena vleke za odprti razred in dvosede nad 500 kg:
Do 400 m - 35 evrov, za vsakih nadaljnjih 100 m po 7 evrov.


Veter bo?

4
Članarina za pilote:
Za letenje do tri dni – 40 evrov,
Za letenje od 4 do 7 dni – 70 evrov,
Za letenje več kot 7 dni – 100 evrov.

5
Kempiranje
Po osebi na dan po 7 evrov.

6
Streha za letala v hangarju
Od 1 do 4 dni – 5 evrov,
Od 5 dni do 10 dni – 40 evrov,
Od 11 do 30 dni 100 evrov.


Originalni cenik Aerokluba Livno

na vrh strani

VABILO - ULN varnostna konferenca
(OPENSOARING, 24. marca 2016, besedilo Rado Jelen, fotografiji Milan Korbar)

VABILO LZS ULN komisija, ULN varnostna konferenca, 2. 4. 2016 Letališče Murska Sobota (LJMS)




Spoštovani letalci in ostali ljubitelji letenja,
ULN komisija Letalske zveze Slovenije Vas vabi na ULN varnostno konferenco, ki bo v soboto, 2.4.2016 v prostorih Penziona Letališče ob letališču v Murski Soboti (LJMS, Muzge 2, 9000 Murska Sobota) s pričetkom ob 9.00 uri.

Namen konference je seznanitev pilotov z aktualno ULN problematiko ter povečanju varnosti ULN letenja.

ČASOVNICA:

9.00 - 9.30

Prihod in registracija udeležencev, plačilo prispevka za kosilo

9.30 - 9.45

Uvodni pozdrav LZS, delo ULN komisije LZS, namen konference

9.45 - 10.00

Kako postopati ob nesreči, incidentu? Kdaj, kaj, kako, komu prijaviti? G.Toni Stojčevski, SPLNI RS

10.00 - 11.00

Pregled najbolj pogostih ULN nesreč v SLO, vzorec , vzroki, razlogi, kako preprečiti? G.Toni Stojčevski, SPLNI RS

11.00 - 11.15

Odmor

11.15 - 12.00

Pregled ULN nesreč v EU bazi, vzorec za 3 tipe ULN letal, vzroki, itd., ULN komisija LZS

12.00 - 13.00

Kosilo

13.00 - 13.45

Kritične faze v letenju; na kaj moramo biti pozorni, da smo v varni coni aerodinamike. AK Murska Sobota

13.45 - 14.15

Kako zagotoviti sistemsko varnost v manjšem ULN klubu, izkušnje, … ULN komisija LZS

14.15 - 15.00

Predlog novega ULN pravilnika in pravilnika o vzletiščih. ULN komisija LZS

15.00 - 16.00

Nove tehnologije v ULN: nuja ali moda?
Kaj ponujajo, izkušnje, pasti, (Glass cockpit Garmin G3X, Dynon Skyview, programska orodja na dlančnikih, AP, ADS-B, VNAV, 3D (Synthetic) Vision, Traffic Inf. Services …)
ULN komisija LZS z gosti

16.00

Zaključek konference

PRIJAVA:

Zaradi lažje organizacije, prosim, potrdite vašo prisotnost na konferenci tako, da izpolnite priloženo prijavnico (prosim združujte po klubih) in jo pošljite na: Rado Jelen, do 30. 3. 2016.
Prijavnica - Seznam za prijavo na ULN konferenco

KOTIZACIJA:
Udeležba na konferenci je brezplačna.

Ob registraciji, na dan konference, ima vsak udeleženec možnost plačila organiziranega kosila z izbrano pijačo v vrednosti 10 eur.

PRIHOD:
Prihod na letališče LJMS je možen po tleh ali po zraku. V primeru prihoda po zraku izven standardne procedure se prosim posvetujte z upravnikom letališča (tel.: 051 680 644)

Prenočišča v Penzionu Letališče so možna ob predhodni rezervaciji na: Penzion Letališče, 031 508 142

Vabilo je namenjeno vsem slovenskim pilotom, zato prosim posredujete vabilo naprej vašim prijateljem, sočlanom v klubu, za katere menite, da bi jih obravnavana tematika na ULN Varnostni konferenci zanimala. Lep pozdrav,

Rado Jelen
041 505 762
Predsednik ULN komisije LZS

Robert Latin
041 430 745
Podpredsednik ULN komisije LZS



na vrh strani

Jadralski pokal Sinja
(OPENSOARING, 8. marca 2016, Aeroklub Sinj)




Po tem, ko so jadralci iz Livna (BiH) dali zgled, so tudi na drugi strani planine Kamešnica, v Sinju (Hrvaška), sklenili, da spodbudijo jadralno dejavnost na svojem letališču. Za začetek so se odločili, da ponudijo jadralcem enomesečno razdobje (od 22. aprila do 22. maja 2016), da iz njihovega letališča letijo nad področjem, ki so si ga zamislili. Dosežke jadralcev bodo jemali kar iz OLC, pilotom, ki se bodo prijavili, pa bodo za končno razvrstitev za Jadralski pokal Sinja (Sinj Gliding Cup) šteli tri najboljše dosežke. Z istim letalom lahko tekmujeta tudi dva jadralca, ki sta v tem primeru ekipa. Torej bodo organizatorji poskrbeli tudi za ekipno razvrstitev. Več o tekmovanju pa na njihovih obvestilih.



Dodatne informacije najdete na strani: Sinj gliding cup 2016.



Razpis tekmovanja
in tekmovalni pravilnik

na vrh strani

Raziskovanje neviht - vremenoslovci kot varuhi letenja
(OPENSOARING, 7. marca 2016, napovednik RTV SLO)



8. marca 2016 ob 20.00 bo na programu Televizije Slovenija 2 nemška dokumentarna oddaja z naslovom »Raziskovanje neviht - vremenoslovci kot varuhi letenja«.

»Vedno več ljudi leti, s tem pa se povečuje tudi nevarnost letalskih nesreč zaradi vremenskih razmer. Znanstveniki iščejo načine, da bi bolje razumeli, napovedali in se izognili nevarnostim na nebu. Po stotih letih letalstva električni viharji še vedno ogrožajo letala. Vsako leto morajo odpovedati ali preusmeriti na tisoče letov, saj viharji niso edina nevarnost. Letala ogrožajo tudi zračni vrtinci, led in toča. Toda kako predvideti te vremenske pojave? Oddaja kaže, kaj so na tem področju naredili nemški letalski raziskovalci.«

Ker gre za tujo licenčno oddajo, je zaradi zahteve lastnika avtorskih pravic ne bo mogoče gledati kasneje, ker ne bo arhivirana.

na vrh strani

Pozdrav od Petkovića
(OPENSOARING, 26. februarja 2016)



Opensoaring - zdravo,

Več duže vremena pratim Open Soaring i moram vam reći da svaki put sa velikim uživanjem čitam vaše reportaže.
Ovaj put moje čestitke idu organizatorima, sponzorima i naravno izlagačima kao i svim učesnicima nedavno održanog jedriličarskog seminara u Celju. Ono što posebno izdvaja ovaj seminar i vašu reportažu je to što ste omogučili svima nama koji nismo mogli da prisustvujemo da putem video prezentacija na you tube-u vidimo i naučimo puno toga novog.
Kvalitet prezentacija kao i video snimka je vrhunski i ja vam se u ime svih nas koji pratimo OS širom sveta zahvaljujem.
Želim vam dalji uspeh u radu Open Soaringa i sve najbolje u novoj 2016-toj jedriličarskoj sezoni.

Srdačni pozdravi,
Petković Milan , Petko

na vrh strani

LZ design in FES v Veliki Britaniji
(OPENSOARING, 26. februarja 2016)



Na spletnem mestu LZ design je objavljeno vabilo vsem prijateljem FES-a na predavanje Luke Žnidaršiča, ki bo jutri, 27. februarja 2016 na konferenci BGA:
»Dear friends and supporters of LZ design and our FES in UK! We would like to invite you, tommorow on 27th of February, to BGA Conference at the Nottingham Belfry Hotel, where Luka Žnidaršič - CEO of LZ design company, will have 40 minutes talk about FES technology development milestones in last 6 years! See you there at 10:40.«

na vrh strani

Predstavitev naprednih letalskih tehnologij
(OPENSOARING, 16. februarja 2016)




AEROSERVICE D.O.O. vabi vse »letalske zanesenjake« na predstavitev z naslovom »Napredne letalske tehnologije«, ki bo dne 11. in 12. marca 2016 na letališču v Lescah - hangar Aeroservice. Na prireditve bodo predstavljena podjetja Garmin, Cessna, Continental Diesel, Cirrus d.o.o. ...
Vabljeni!

na vrh strani

Priznanja FAI in LZS na jadralnem dnevu
(OPENSOARING, 3. februarja 2016)



Jadralna komisija LZS bo tudi letos podelila diplome in značke za športne uspehe minulega obdobja, zato ste na Jadralni dan v Celje prisrčno vabljeni tudi spodaj imenovani.



Original FAI priznanja:

- Boštjan Pristavec za kontinentalni rekord cilj povratek 500km : 178,42 km/h

- Luka Žnidaršič ; priznanje za 1000km (FAI 636)
Razdalja: 1.003,50 km
Datum leta: 15. maja 2014
Letalo: Ventus 2 CXA

- Boris Žorž; priznanje za 750km (FAI 23)
Razdalja: 754,40 km
Datum leta: 3. maja 2006
Letalo: DG-300

- Andrej Kolar; priznanje za 750km (FAI 24)
Razdalja: 775,80 km
Datum leta: 8. maja 2008
Letalo: DG-100

- Jože Verdev; priznanje za 750km (FAI 25)
Razdalja: 753,10 km
Datum leta: 12. maja 2008
Letalo: DG-303

- Luka Žnidaršič; priznanje za 750km (FAI 26)
Razdalja: 754,10 km
Datum leta: 8. maja 2008
Letalo: LAK 17A 18m

Državni rekordi:

- Boštjan Pristavec za hitrost v disciplini cilj-povratek 1000km: 150,05km/h
- Boštjan Pristavec za prosti prelet na cilj s povratkom: 1126,34km
- Boštjan Pristavec za prelet na cilj s povratkom: 1123,60km

Srebrni C:



- Tadej Patty (št.88)
- Borut Mlakar (št.89)
- Vito Štrasberger (št.90)
- Jernej Lokovšek (št.91)

Predsednik Jadralne komisije
Denis Štrbenc

na vrh strani

Jadralni dan – s presenečenjem
(OPENSOARING, 30. januarja 2016)

AK Celje oziroma organizator Jadralnega dne obvešča jadralce, da so malenkost spremenili spored. Dodano je presenečenje večera – zanimiv gost iz tujine. Doslej je prijavljenih 160 udeležencev. Organizator še enkrat vabi vse, ki se še niste odločili. Prijave sprejemajo še dva dni - zamudniki bodo morali plačati vstopnino 30 evrov.




Kako priti na mesto dogajanja

Naj ob tem še enkrat spomnimo na vabilo, ki ga je predstavnikom aeroklubov pred dnevi poslal Denis Štrbenc:

Spoštovani/a.

Po dolgih letih ukvarjanja z jadralno komisijo sem se iztrošil. Po elektronskem arhivu sodeč sem bil predsednik JK od jeseni 2001, to je dobrih 14 let. V skladu s predlogom, ki je bil podan na zadnji redni seji JK, sem kontaktiral potencialnega kandidata za vodenje jadralne komisije. Anton Šibanc se je sicer »upiral klicu dolžnosti«, na koncu pa »klonil« pod težo argumentov. V pogovoru sem zaznal njegov mladostni entuziazem in ideje, ki bodo nadvse dobrodošle. Seveda takoj vsega ne bo zmogel, tako da mu bom pomagal v skladu z morebitnimi potrebami. Formalno ga mora komisija potrditi, zadnjo besedo pa ima LZS in skupščina, ki je običajno konec marca. Tako predlagam, da je ta seja samo glasovanje z ugotovitvenim sklepom.

Prva redna seja JK v letu 2016, bo v soboto 6. 2. 2016, med odmorom za kosilo (12.00 – 13.30) hotel Celeia, Celje.

Pooblaščene predstavnike klubov prosim za potrditev udeležbe (ime in priimek pooblaščenca), da bo ugotovitveni sklep čim bolj formalen. Na dnevnem redu je samo glasovanje o kandidatu za novega predsednika jadralne komisije.

Novo mesto, 27. 1. 2016

Denis Štrbenc, predsednik JK

na vrh strani

Boris Blažič (1949-2016)
(OPENSOARING, 30. januarja 2016, besedilo Peter Karner)



Borisa ni več! Izgubil je boj z zahrbtno boleznijo. Pred mnogimi leti je Boris prišel v Aeroklub Celje na povabilo, da oživi padalsko dejavnost. Dela se je lotil zagnano in uspehi so bili kmalu vidni. Toda nesrečni slučaj je njegovo padalsko dejavnost za vedno končal. Nikoli ne bom pozabil, kako je klečal na opornicah super cuba, potem ko sva zgrešila mesto odskoka in je bilo treba ponoviti nalet. Neverjetno sem mu zaupal, saj sem letalo pilotiral brez padala. Kasneje se je posvetil motornemu letenju in vzdrževanju letalskih instrumentov. Vedno je bil pripravljen pomagati, zato je bil med letalci zelo priljubljen. Z zaskrbljenostjo smo spremljali njegovo bolezen in potiho upali, da jo bo premagal. Ni je. Ne bom več slišal njegovega glasu: "Pero, kako si?" Ostali smo brez prijatelja, za katerim bo ostala velika praznina.


| © 2016 Peter Karner | Boris Blažič |

na vrh strani

Prispevek k ženskemu jadranju
(OPENSOARING, 20. januar 2016)


Nedavno v Beogradu: z leve Milena Cestnik, Tatjana Dodevska, nekdanji komandir Amir Džaferagić, Svetlana Mitrović in Mirjana Ivanović

V Beogradu so se minuli konec tedna (od 16. do 19. januarja) po 32 letih srečale prve štiri pilotke, ki so se leta 1984 šolale v vojaški pilotski šoli za oficirje JLA v Zadru: Svetlana Mitrović iz Srbije, Mirjana Ivanović iz Vojvodine, Tatjana Dodevska iz Makedonije in Slovenka Milena Cestnik iz Ptuja. Pričakal jih je njihov tedanji komandir Amir Džaferagić, uradno pa jih je sprejelo tudi Združenje letalk Srbije.


Časopisni sestavek o srečnju v v Beogradu



Dekleta so bila v nadaljevanju svoje letalske poti zelo uspešna. Mirjana je poklicna pilotka kapetanka in je bila celo preizkusna pilotka v Bombarieru, ima 10.000 ur letenja. Svetlana je tekmovala v jadralnem letenju, kruh pa si je služila kot učiteljica jadralnega letenja v Aeroklubu Leskovec, kjer se je pred kratkim z 2000 urami naleta upokojila. Tanja je štiri leta po vojski s 100 urami naleta prenehala leteti, dela kot profesorica kriminologije na pravni fakulteti v Skopju.

Milena se je bolj kot motornemu letenju (naletela je 250 ur) posvetila jadralnemu letenju (1200 ur, 25.000 kilometrov). Od leta 1982 do leta 1988 je tekmovala na vseh jadralnih republiških (slovenskih) in državnih (jugoslovanskih) tekmovanjih v moški konkurenci, kjer se je uvrščala v sredino in v drugo polovico tekmovalcev. Zlato medaljo je osvojila na prvem in edinem državnem tekmovanju za ženske v jadralnem letenju (srebrno Marija Letić iz Subotice, bron Jana Šimenc iz ALC Lesce). Milena Cestnik (danes Zupanič) in Marija Letić sta se kot državna reprezentanca udeležili dveh evropskih in enega predevropskega tekmovanja: na 3. evropskem prvenstvu v St. Hubertu (Belgija), 1983, se je Milena v standardnem razredu uvrstila na 14. mesto, na 4. prvenstvu v Subotici, 1985, na 17. mesto. Tu je osvojila srebrno medaljo v dnevni disciplini, zaradi česar je imela dve leti status vrhunske športnice Jugoslavije. Na predevropskem tekmovanju v Šumenu v Bolgariji se je leta 1986 uvrstila na 7. mesto. Vendar pa se naslednje leto ni udeležila 5. evropskega tekmovanje za ženske v Bolgariji, ker je tik pred odhodom doživel njen klubski kolega usodno nesrečo z jadralnim letalom, s katerim naj bi tekmovala (tega tekmovanja se je udeležila samo Letićeva). Kmalu za tem je začelo iti rajnki Jugoslaviji na slabše, Radovan Korda iz Letalske zveze Jugoslavije v Beogradu, ki je bil nekaj let motor organizacije ženskega letenja, denarja za udeležbo na 6. evropskem tekmovanju v Rusiji ni mogel več zbrati. Kmalu za tem je Jugoslavija razpadla, s tem je bilo pa tudi konec nastopa slovenskih jadralk na evropskem odru. Milena, ki je bila tudi učiteljica jadralnega letenja, je prenehala leteti po 23 letih, leta 2000, kot mama treh otrok, ko se je iz Ptuja preselila v Ljubljano, kjer je še danes zaposlena kot novinarka časopisa Delo. Njen skupni nalet je 1450 ur, ima pa tudi tri skoke s padalom.


Fotografija pilotk ob prispevku Milene Cestnik v 12. številki revije Krila 1984.

na vrh strani

Martin Koller prejemnik medalje za hrabrost in požrtvovalnost
(OPENSOARING, 15. januar 2016, foto Policija.si in Milan Korbar)


Generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar s prejemnikom priznanja, Martinom Kollerjem na podelitvi

Generalni direktor policije Marjan Fank in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta dne 21. decembra 2015, v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost, ki so jih prejeli dva občana, policistka in 14 policistov.
Med nagrajenimi je bil tudi Martin Koller, pilot žirokopterja TrixyEye proizvajalca “Trixy Aviation, ki je bil odlikovan s slovensko medaljo za požrtvovalnost pri iskanju pogrešanega jadralnega zmajarja na območju med Stolom in Golico v Karavankah. Nesebično je pomagal pri iskanju pogrešanega, čeprav v mejnih razmerah za letenje. Informacijo o jadralcu je natančno predal gorski reševalni službi in s tem doprinesel k uspehu iskalne akcije.


Martin med letom z žirokopterjem

Martin je dokazal, da so žirokopterji, kot je TrixyEye, primerni tudi za delovanje v najtežjih razmerah. Z dograditvijo profesionalne nadzorne tehnike bi lahko bil pilot žirokopterja pri takšnih nalogah še uspešnejši, saj se žirokopterji te vrste odlikujejo po dobrih letalnih lastnostih. Izvrstni so tudi za šolanje.

na vrh strani

STA in druge kratke
(Opensoaring, 9. januar 2016, Niko Slana in Uroš Šoštarič, foto STA, Uroš Šoštarič, BOOF, LXnav in OLC)



Ob voščilnici STA
LX Nav - sodeluje
Židovska iz Namibije
Mimo – še en BOFF
S pticami ali z droni si delimo nebo?

Ob voščilnici STA

Ob prehodu v koledarsko leto 2016 smo na socialnem omrežju FB naleteli tudi na čestitko STA (Slovenske tiskovne agencije) z napisom SREČNO 2016. Ne samo, da je za pogled na voščilnico treba imeti voljo, bralcem Opensoaringa sporočamo, da tiskovne agencije, ki ne sprejema vesti iz letalska športa, pač nimamo posebno visokega mnenja. Sredi decembra smo jih obvestili o rekordnem letu Boštjana Pristavca, a se jim ni zdelo vredno niti odgovoriti. Zagotovo si člani uredništva domišljajo, da so ustvarjeni za višje cilje. Predvsem pa na STA nikar ne iščite dosežkov jadralcev.

Na kazalo

LX Nav - sodeluje

Ekipa LXNav nas na FB seznanja, da so bili prisotni, seveda s svojimi instrumenti, v poljski mladinski ekipi (standardni razred: 8. Jan Jawornik, 10. Marek Niewiadomy, klubski: 4. Mateusz Siodlczek, 5. Jakub Pulawski), ki je nastopila na mladinskem svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju v Avstraliji, kjer sta zmagala Avstralec Matthew Scutter (SR) in Britanec Tom Asrcott (KR).
Instrumenti LX Nav so, kot zatrjujejo, tudi v jadralnem letalu Windward Performance Perlan II, ki bo preučevalo višinske zračne tokove ali valove in s katerim želijo preseči višinski rekord 15.460 m Steva Fosseta in Einarja Enevoldsona (Perlan I). Glavni sponzor projekta Perlan II je skupina Airbus.

Na kazalo

Židovska iz Namibije


Na OLC komentarjih smo lahko prebrali, da se je izraelski jadralni pilot Rafi Luski v Namibiji zabaval s tem, da si je točke razporedil v obliki Davidove zvezde, ki je izraelski državni simbol. Seveda, ko vreme ni bilo kaj prida. Prva misel je bila, kakšno domoljubno nalogo bi si morali zarisati v Namibiji slovenski jadralci, denimo, leteti po vrhovih Triglava, zvezde celjskih grofov pa si lahko razmestijo poljubno. Evo, nova panoga za FAI in WAG. Vest na OLC ne govori o tem, da so bili morda v Rafijevi spremljevalni ekipi palestinski pomočniki.

Na kazalo

Mimo – še en BOFF

Pred dobrim letom smo pri Opensoaringu pomislili, da bi se morali na bovškem filmskem festivalu (BOFF Bovec Outdoor Film Festival), če bi želeli dvigniti kulturno raven jadralnega letenja, predstaviti tudi slovenski avtorji – jadralci. Pa, žal, tudi letos ni bilo nikogar, ki bi premogel toliko poguma. Prav ob začetku BOFF-a je svoj filmček z zgodbo, kar je pomembno, predstavil jadralnim letalcem in gornikom Rok Einhauer. A je zanimivo, da je imel težave z objavo na Youtube. Alpinist, ki ga je rešil iz stene, pa čeprav ga v nekajsekundnem kadru sploh ni bilo mogoče prepoznati, je zahteval umik filma. Rok je moral kader izrezat in nadomestiti z drugim gradivom. »Ta pa je imel močan ego,« je bil komentar.

Na kazalo

S pticami ali z droni si delimo nebo?

(Uroš Šoštarič) Nekako smo že navajeni, da nam Evropa narekuje reševanje domačih težav in problemov, katerih do danes nismo uspeli rešiti sami. EASA je podala smernice za ureditev področja BREZPILOTNIKOV (pustimo poimenovanje in vsebino za kakšno drugo temo), predvsem zaradi poplave »dronov« in »multikopterjev« in ne zaradi modelarjev.
Žal smo v isti lonec padli tudi modelarji s svojimi »klasičnimi« modeli. Ampak saj so brezpilotni letalniki izum modelarjev in jih brez njih verjetno ne bi bilo. Sedaj se jih večina modelarjev otepa in jih ne priznava za novodobno zvrst modelarstva. Zakaj tako razmišljanje? Morda zato, ker so »droni« postali mogočen »kapital«, bolj kot vsi modeli skupaj. Za njimi stoji mogočen lobi trgovcev in izdelovalcev in predvsem uporabnikov. Uporabniki navadno niso nek zastrašujoč dejavnik, razen, če so to mediji, filmska industrija in multinacionalke in še kaj bi se našlo.

Skratka »droni« so za medije zanimivi »modelčki« in zakaj ne bi »dronarjev« sprejeli v modelarske vrste? Tako bi klubi pridobili nove člane, ustrezno bi jih izobrazili, leteli bi na modelarskih letališčih in ne v naseljih in verjetno bi večina njih kmalu poizkusila leteti tudi z modeli, ki imajo »krila«. Zakaj ne razmišljamo tako?



Vse lepo in prav, red mora biti na vseh področjih, a kaj, ko se pri pripravi pravilnika pojavi kopica vprašanj in težav, ki jih sicer poznaš, a do tega trenutka niso bile potrebne rešitve in si si zatiskal oči pred njimi. Kje imamo modelarji svoje mesto v naši družbi, katera organizacija nas zastopa in ali smo zadostni kar sami sebi? Zakaj smo zopet razdeljeni na slovenski polovički namesto, da bi se organizirali in si dokončno izborili svoj prostor na zemlji in v zraku kot tudi v družbi. Morda smo končno dosegli kritično maso velikega poka in bomo zadeve uredili.

Zadnji sestanek vseh udeleženih v tej igri kaže, da bo do poka prišlo z veliko vložene energije za nekaj manj učinka, ker pač drugače ne gre. Modelarstvo naj bi bila prva stopnica v svet letalstva in vsi skupaj bi morali imeti razumevanje do te zvrsti. Slabo je, da se modelarji počutimo zmeraj bolj nezaželene na letališčih in v zraku.
Mogoče smo zato delno krvi tudi sami. A organiziranost klubov, ureditev zavarovanj in nekateri priročniki za letenje, vse to kaže, da se modelarji zavedamo pomena skupne varnosti vseh, s katerimi si delimo nebo. Želimo si, da nam odstopite delček neba, da si ga delimo z vami, PILOTI.

Na kazalo

na vrh strani

Popolno kazalo vseh objav na Opensoaring
(Opensoaring, 7. januar 2016, Milan Korbar)



Ko sem pregledoval, kaj vse je bilo doslej objavljeno na našem spletišču, sem ugotovil, da je iskanje vsebin precej nerodno. Lotil sem se dela in pripravil popolno kazalo vseh vsebin, ki so se kadarkoli pojavile v letih od ustanovitve leta 2008, ko je prenehal z delovanjem jlet.

Z objavo Kazala se bo s časom nekoliko spremenila in prilagodila tudi naslovna stran, kjer bodo še naprej vztrajale zadnje objave in novice, vendar jih bo manj. Še naprej pa ostaja možnost naročanja na novice, ki deluje v firefoxu in internet explorerju, za druge pa ne morem trditi. Kolikor vem, ima googlov chrome težave s predstavitvijo.

Vsekakor pa prosim obiskovalce, ki naletijo na kako težavo s katero od povezav ali morda najdejo kaj, česa v kazalu ni, pa bi bilo pomembno, da sporočijo na Milan Korbar. Samo s skupnimi močmi lahko obogatimo naše znanje in zavedanje o jadralnem letalstvu v Sloveniji in svetu, pa tudi o zgodovini, ki je precej bolj pestra, kot si pogosto predstavljamo. Obenem znova vabim vse, ki imate kaj povedati slovenski in širši jadralski – letalski skupnosti, da se pripravite k pisanju prispevkov s področij, ki so še nepokrita.

na vrh strani

Jadralni dan
(OPENSOARING, 5. januar 2016)


Aeroklub Celje vabi na jadralni dan

• brezplačna večerja v kolikor se prijaviš na dogodek
• to je pustna sobota - zagotovljena večerna zabava v maskah za vse pilote
• spanje samo 50€ za 2 osebi (se splača, ker je dogodek obvezen v soboto in nedeljo)
• pester program (Bert Schmelzer in Peter Podlunšek)
Prijave na Prijava AKC


Milan Borišek

Morda bi se spodobilo, da bi prvi slovenski jadralni dan posvetili komu iz naše jadralne zgodovine. Predlog Opensoaringa je, kot smo zapisali že na FB, da bi to lahko bila Milan Borišek in Maks Arbeiter. A organizatorji se seveda lahko odločijo po svoje.
Na fotografiji je Milan Borišek, na I. svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju v Örebru na Švedskem, kjer je osvojil 3. mesto, Maks Arbeiter pa je bil četrti. Vsekakor pravi osebnosti za prvi slovenski jadralni dan v Celju.

na vrh strani

Kawa športnik decembra 2015
(OPENSOARING, 4. januar 2016, foto Helge Zembold - Soaringcafe)


Sebastian Kawa

Markus Haggeney, športni in trženjski direktor FAI, je sporočil, da je IWGA (International World Games Association) proglasilo gospoda Sebastiana Kawo (Poljska, 43), zmagovalca jadralskega tekmovanja WGA, za športnika letalskih tekmovanj meseca decembra 2015. »Sebastjan ni samo najboljši jadralec decembra, ampak najbrž vseh časov. Imenovanje S. Kawe za jadralca meseca je velika novica in čast tudi za celotno FAI, saj je pripomogla k promociji zračnih športov na globalni ravni. Poleg tega je njegov nastop pripomogel k uveljavitvi nove tekmovalne panoge, ki je bila prvič na sporedu v okviru SLI (WAG) v Dubaju 2015,« je povedal Markus.

na vrh strani

Začelo se je
(OPENSOARING, 3. januar 2016, besedilo Niko Slana, fotografije Tine Černe, video Cyrille77FR, uredil Milan Korbar)


Prvojanuarsko sonce nad Triglavom

Na novoletni dan se je dogajalo tudi na slovenskem letalskem odru, tako, da lahko rečemo, da se je sezona začela. Vemo, da so ptujski jadralci naredili trinajst vzletov v zapregi. Kako je bilo v Murski Soboti ne vemo, a so si obljubili letenje na vitlo. Verjetno je bilo več ropota v UL oddelku. Tine Černe je opravil tradicionalni let s svojo Sambo na Triglav in nam poslal dve fotografiji. Najbrž so imeli tradicionalni letalski dan tudi v Aeroklubu Kaiserslautern, kjer so, poleg enega slovenskega jadralca in pilota (gospoda Borisa Cunka, 84), še posebno zavzeti za novoletno letalsko dogajanje. Zagotovo je kakšen jadralec zajadral tudi na Dunaj, na tradicionalni novoletni koncert, sicer pa smo na YouTube izvrtali posnetke modelarskih plesnih nastopov v športni dvorani v Parizu. Pilot Gernot Bruckmann zagotovo zelo dobro obvlada letenje in še absolutni posluh ima. No, najbrž so akrobacije in posluh povezani. Za omenjenim ne zaostajajo niti drugi udeleženci. Mariborski jadralec Martin Grošelj spodbuja jadralske kolege, da bi se udeležili majskega tekmovanja Alpe Adria (od 21. do 28. maja) v Feldkirchnu, sam je dal zgled s svojo prijavo.


Triglav v ogledalu Tinetove sambe


| © 2014 Cyrille77FR | IITOP 2014 - Gernot BRUCKMANN - F3P Aeromusical - Round 3 |


| © 2014 Cyrille77FR | IITOP 2014 - Maxime SELLEM - F3P Aeromusical - Round 3 |


| © 2014 Cyrille77FR | IITOP 2014 - Gernot BRUCKMANN - F3P AF - Round 7 |<

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

Zaključek sezone 2016 na Ptuju

Odslej tudi letalstvo na Olympic Channel-u

Jonker JS3 – nova orhideja iz Južne Afrike

Informativni dan v AK ALC Lesce

41. tradicionalni novoletni pohod na Uršljo Goro

Lukov film vzbudil pozornost francoskih jadralcev

Informativni dan v LCM

Spoznavni dan v AK ALC Lesce

Strokovni izlet v Beograd

Šolanje v AK Ptuj

Češki Sivi volk prek Italije do Slovenije

Joe Sutter, oče Boeinga 747, dokumentarni film

Šolanje za inštruktorja jadralnega letenja

Čistilna akcija na letališču AK Celje

Vabilo v Stično

15. avgust – ogenj v lesenem hangarju AK Celje

Vabilo na dogodek PP37 in BMW

Tiskovna konferenca ob DPJL 2016

Zmagi Marka Polajžerja in Mateja Kosabra

Osma serija jadralnih tekmovanj za jadralsko veliko nagrado FAI

Film »Vzraku nad morjem« na TV Slovenija

Pipistrel zaposli pilota

Peta obletnica

Državno prvenstvo v preletih 2016 - pristojbina

Letno poročilo FAI 2015

Nagrade za likovne izdelke mladih

Nemške jadralke v Lescah

Želiš službo v jadralnem letalstvu?

Seja jadralne komisije pri LZS

Krusiču se je pridružil Maraž

Anton (Tone) Magister, 1933 - 2016

Nik Šalej – na svojem mestu in na vrhu

Novo reševalno padalo

Začetek v Nitri za pokal Pribina

Vabilo Mariborčanov in cenik Livno 2016

VABILO - ULN varnostna konferenca

Jadralski pokal Sinja

Raziskovanje neviht - vremenoslovci kot varuhi letenja

Pozdrav od Petkovića

LZ design in FES v Veliki Britaniji

Predstavitev naprednih letalskih tehnologij

Priznanja FAI in LZS na jadralnem dnevu

Jadralni dan – s presenečenjem

Boris Blažič (1949-2016)

Prispevek k ženskemu jadranju

Martin Koller prejemnik medalje za hrabrost in požrtvovalnost

STA in druge kratke

Popolno kazalo vseh objav na Opensoaring

Jadralni dan

Kawa športnik decembra 2015

Začelo se je




novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008