website statistics
Opensoaring.com




aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring
soaringcroatia

ostale povezave


Lesce 2009
Srečanje Združenja ameriških jadralnih pilotk
(OPENSOARING, 28. maja 2009, Nataša Marzidovšek)

Med 18. in 23. julijem se na letališču v Lescah obeta 32. letni seminar združenja ameriških jadralnih pilotk (Women Soaring Pilot Association - WSPA), ki vse bolj postaja  svetovni jadralski dogodek.

WSPA (www.womensoaring.org) je leta 1986 v Ameriki ustanovila skupina jadralnih navdušenk, zahvaljujoč neizčrpni energiji Frauke Elber, ki bo tudi letos udeleženka seminarja. Organizacija je prerasla v mednarodno združenje, ki ima prek dvesto članov po vsem svetu. Načelo druženja je preprosto: združevati pilotke jadralnih letal v Ameriki ter širiti stike in navdušenje za jadralno letenje med ženskami po vsem svetu. Moto je leteti, izobraževati se in spet leteti. Načrtno zbiranje sredstev je namenjeno tudi štipendijam, ki vsako leto mnogim mladim dekletom omogočijo, da lahko začno leteti. Druga dobrobit zbiranja denarja pa so poletni tabori ženskega jadralnega letenja, seveda v družbi z moškimi partnerji. Letos bo srečanje prvič zunaj Amerike, točneje v Lescah, organizator srečanja pa je Društvo slovenskih letalk, med katerimi so mnoge prav tako članice WSPA.

Slovenske letalke smo se po udeležbah na ameriških seminarjih leta 2004 na Hariss Hillu (New York) in leta 2005 na Air Sailing-u v Nevadi ter po nepozabnih vtisih, ki so bili povezani s prostrano deželo in nekoliko drugačnimi jadralnimi letali, odločile, da sprejmemo kandidaturo za izpeljavo srečanja leta 2009. Vmes sta Slovenijo obiskali še Frauke in Monique (med Leščani ljubeče imenovana »miss soške fronte«). Po začetku priprav, burnem letu neskončnih dejavnosti, organizacij in dela, se srečanje nezadržno približuje. Zbrale smo vse »papirje«, prijave, razčistile validacije in pogoje, pripravile jedilnik s kuharji (lonci še manjkajo, menda bodo tudi skodelice ...), zbrale obsežno slovensko floto enosedežnih in dvosedih jadralnih letal, ki bodo na razpolago udeleženkam. Seveda smo hvaležne podpornikom, lahko bi se zahvaljevale vsem letečim Leščanom in ljubiteljem leškega travnika ter jadralnega letenja, klubu, lastnikom letal ... Dobitnica letošnje štipendije WSPA, ki ji bo omogočila brezplačno letenje na seminarju, je mlada leška pilotka Ana Klanšek.    

Na seminar je prijavljenih 37 tujih udeležencev, od tega 27 Američanov, večina med njimi bo letela, nekaj pa jih bo le spremljalo svoje boljše polovice. Iz Švice in Nemčije prihajajo še naše stare prijateljice Anna, Silvia in Tina, s svojimi letečimi družinami. Poleg sta še dva Nizozemca. Pričakujemo še prijave slovenskih jadralnih pilotk. Skupaj z letečimi učitelji, piloti in pomočniki moramo za večerje priskrbeti  največje lonce.   

Tradicionalno petdnevno jadralno izobraževanje se zmeraj začne z jutranjim predavanjem, pripravljanjem letal, briefingom, letenjem, pospravljanjem letal in sklepnim pogovorom v krogu. Sledi večerja iz ogromnega lonca. In druženje. Slovesna večerja bo skupaj s podporniki in sponzorji.

Do začetka seminarja moramo opraviti še veliko malenkosti. Sem spadajo še obiski nedeljskih maš, da bo vreme. Dobra volja bo zagotovo.  

na vrh strani


Odprave 2017

Odprave 2016

Odprave 2015

Odprave 2014

Odprave 2013

Odprave 2012

Odprave 2011

Livno po Livnu

Aeroklub Livno in Glide Cup 2010

Namibija 2009

Karel in Jani v Namibiji 2009

WSPA - Ameriški odzivi

32. pokal blanik - Lučko 2009
Spominsko tekmovanje Davorja Pavčnika

Lesce 2009 - Srečanje Združenja ameriških jadralnih pilotk

Namibija 2008

Sisteron 2008

Namibija 2007

Divjecesarski trikotnik FAI 750km