website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Meteor
(OPENSOARING, 17. septembra 2017, Marko Jeras)


Obnovljeni Meteor 57 20. 9. 2008 na športnem letališču Lučko pri Zagrebu

Marko Jeras, ustanovitelj in tajnik »Kluba povijesnoga zrakoplovnog jedriličarstva Hrvatske«, je vodja projekta »Meteor«, ki je bil zastavljen s ciljem zbiranja dokumentarnega in zgodovinskega gradiva o jadralnih letalih Meteor in z namenom, da se zbrano in urejeno gradivo objavi v knjigi, ki bo obravnavala oba izdelana Meteorja. Vabim vse pilote, ki ste leteli Meteorja in vse, ki imate lastno, zasebno fotografsko ali dokumentarno gradivo, če ste seveda pripravljeni sodelovati tako, da ste to pripravljeni deliti z javnostjo za raziskovanje in objavo v knjigi, da mi to sporočite na e-naslov: Marko Jeras.

Hvala za sodelovanje!
Marko JerasPrve štiri skoke prvega Meteorja, na zemunskem aerodromu ob tovarni Ikarus, je dne 5. 5. 1956 izvedel pilot Aleksandar Saradić. Istega dne so med prvim letom, ki je trajal 26 minut, opravljeni prvi tovarniški preizkusi. Vse tri fotografije so nastale ob tej priliki.
Letak tovarne Ikarus s podatki o jadralnem letalu Meteor, ki je bil pripravljen po letu 1957. Zelo verjetno pa ob odhodu na Svetovno prvenstvo u jadralnem letenju leta 1958. v Lesznu, Poljska.


Pilot Aleksandar Saradić se pripravlja za nastop na Svetovnem prvenstvu v jadralnem letenju leta 1956. v St. Yanu, Francija.
Druga fotografija je posneta pred vzletom.Pri povratku s Svetovnega prvenstva u St. Yanu je bilo sprejeto vabilo za prikaz Meteorja na mednarodni razstavi na letališču Lido pri Benetkah.
Na drugi fotografiji so prikazani detajli patentiranih aerodinamičnih zaključkov krila.Nenavadna pilotska kabina Meteorja


Obnovljena inštrumentalna plošča jadralnega letala Meteor 57 v Zagrebu


Desna stran pilotske kabine

na vrh strani


Meteor