website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Vabilo na srečanje veteranov letalstva Slovenije
(OPENSOARING, 27. avgusta 2015, AK Ptuj, sekcija Veteranov letalstva Slovenije)

na vrh strani

OBVESTILO: Letališče Nötsch (Čajna) zaprto
(OPENSOARING, 27. avgusta 2015, uredil Milan Korbar)


Delovni stroji na stezi LOKN

Andrej Kolar je prek poslovnih partnerjev prejel sporočilo, da je steza na letališču LOKN/Nötsch (Čajna), ki slovenskim jadralcem pride prav pri letih na zahod, saj je idealna možnost za pristanek, do nadaljnjega zaprta. Po fotografiji sklepamo, da gre za dela vzletno pristajalni stezi. Obvestilo najdete tudi na spletnem mestu Flugsportverein Nötsch. Konec del in ponovno odprtje steze bo verjetno objavljeno tukaj in z NOTAM-om.
Pri načrtovanju letenja ta podrobnost ne bo odveč.

na vrh strani

EASA razmišlja – kako bi lahko bilo boljše
(OPENSOARING, 26. avgusta 2015)




V Evropski agenciji za varnost v letalstvu (EASA) so presodili, najbrž po odzivih nacionalnih CAA, da sistem nadzora na letali vseh vrst ni najboljši. Očitno so se zato lotili velike ankete, o kateri pa na JACL za zdaj nismo zaznali še ničesar. Na anketo so nas opozorili slovenski ljubiteljski letalci. Če se boste poglobili v zadevo tudi sami, se informirajte na povezavi, ki je tudi v slovenskem jeziku. V pričujočem besedilu smo si dovolili, da smo zrakoplove spremenili v letalnike, saj smiselno bolj odgovarjajo.
Tukaj pa se nahaja povezava na vprašalnik.

Anketa 2015 o splošnem letalstvu v Evropi za operaterje letalnikov
Uvod

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje v tej anketi o obratovanju letalnikov v letu 2014. Za Evropsko skupnost splošnega letalstva je izjemno pomembno, da ima na voljo podatke o obratovanju letalnikov. Ti podatki so ključnega pomena za Pobudo za načrt za splošno letalstvo, saj brez njih ne bo mogoče ustvariti celotne varnostne slike znotraj Evrope. Za uspešno izpeljavo te pobude je bistvenega pomena sodelovanje med Evropsko agencijo za varnost v letalstvu (EASA), nacionalnimi organi za letalstvo, združenji za splošno letalstvo in skupnostjo splošnega letalstva. Za njen uspeh je zelo pomemben vaš odziv.
Glavni cilji te pobude za zbiranje podatkov so naslednji:
• omogočiti pripravo lažjih, preprostejših in boljših pravil za splošno letalstvo, ki bodo temeljila na dejanskih podatkih. Najpomembnejše dejavnosti in ključne točke načrta za splošno letalstvo si lahko ogledate TUKAJ.
• ugotoviti varnostna tveganja in problematična področja;
• podpirati in spremljati rast in trajnost skupnosti splošnega letalstva.

Še enkrat se vam zahvaljujemo za prispevek. Vaše mnenje je pomembno!

Več informacij o načrtu za splošno letalstvo najdete TUKAJ.

na vrh strani

Miting malega letalstva
(OPENSOARING, 5. avgusta 2015, AK ALC – modelarska sekcija, fotografije Milan Korbar)



Vse informacije s prijavnico so v dokumentu ALP SKUPNI RAZPIS 2015, dodatno pa tudi v ALP RAZSIRJENA PRIJAVNICA tekmovalca 2015 - dvojna.





Hkrati se boste lahko ustavili ob hangarju AK ALC, kjer boste poizvedeli za možnosti letenja in spoznali letala.



Vabljeni kot tekmovalci ali samo kot obiskovalci!

na vrh strani

GPS Triangle Contest Eurotour in 3. SP GPS Triangle
(OPENSOARING, 22. julija 2015, Uroš Šoštarič)



VIPAVA – V Vipavi bosta od 8. do 15. avgusta 2015 vrhunski modelarski tekmovanji GPS Triangle. 8. in 9. avgusta bo tekmovanje GPS Triangle Contest Eurotour. Takoj za tem, od 9. do 15. avgusta, pa še 3. svetovno prvenstvo GPS Triangle. Organizator je Modelarsko društvo Ventus iz Vipave. Tekmovalcem kategorij F3J in F5J je prireditelj poznan, saj vsako leto organizirajo tekmi za F3J in F5J Contest Eurotour, leta 2016 pa bodo organizirali še 10. svetovno prvenstvo v kategoriji F3J.
David Marc, vodja organizacijskega odbora, pričakuje v obeh kategorijah (Scale 1/3 in SLS) 31 tekmovalcev iz Nemčije, Švice, Slovaške, Nizozemske, ZDA, Južne Afrike, Turčije in Slovenije. Na prvi tekmi bo našo državo zastopalo sedem tekmovalcev, na SP pa bodo nastopili trije.
Teden dni pred tekmovanji bo spoznavni kamp za tekmovalce. O teh modelarskih disciplinah smo na OS že pisali na Modelarstvo - Pokal Euro GPS



Vabljeni na ogled obeh tekmovanj. Več na GPS-Triangle.net.





na vrh strani

Navidezno srečanje z letalci na EAA Airventure Oshkosh
(OPENSOARING, 19. julija 2015, besedilo Milan Korbar, fotografije EAA Airventure Oshkosh, Milan Korbar in Flightradar24.com)

»Razmišljate o Oshkoshu. Sanjate Oshkosh … Ni pomembno kateri letni čas je ali kje ste, Oshkosh in njegov vseprisotni duh je z vami.« Tako bi se v slovenščini glasilo geslo, ki vabi k ogledu dogajanj na eni najbolj znanih, vsekakor pa na največji vsakoletni letalski prireditvi na svetu.



Letošnji Oskosh je pred vrati in je torej že prepozno za obisk, ki si ga pravi ljubitelj letalstva skoraj mora privoščiti enkrat v življenju. Zakaj? Da bo pomirjen, da je videl skoraj vse, kar je človek ustvaril za letenje. Za dogodek v Oshkoshu je že vse pripravljeno.

Prvič je tu v petek pristal znameniti bombnik B-52. Zaradi velikega razpona kril je bilo pred pristankom potrebno pripraviti pristajalno stezo tako, da so umaknili označevalne luči ob robovih steze in jih po pristanku ponovno namestili za letenje še istega večera. Ko sem bil leta 2010 nazadnje tam, so proslavljali 75 let od prvega leta DC-3, letos pa objavljajo 75. obletnico malo znanega letala Ercouope, ki sem ga natanko pred enim mesecem opazoval (skupaj z islandskim DC-3) na dnevu odprtih vrat letalskega muzeja Akureyri na Islandiji.


Ercoupe TF-EHA na Islandiji


DC-3 iz 1943. leta, ki je tudi letel na prireditvi na Islandiji

Da pa ne bi bili prikrajšani za dogodek vsi, ki nas tam ne bo, so si spretni organizatorji zamisli neposreden prenos s treh glavnih mest dogajanja:


Osrednja spletna kamera:


In južna spletna kamera:


Za tiste, ki želijo poslušati pogovore kontrole z letali je tukaj tudi ta možnost


Svoj lonček je k spremljanju prireditve pristavil še Flightradar24.com, ki je v ta namen razširil mrežo sprejemnikov, tako, da obljubljajo multilateracijo.


Kako deluje multilateracija? Odgovor (v angleščini) se skriva pod sliko:

na vrh strani

Solar impulse 2 obstal na Havajih
(OPENSOARING, 16. julija 2015, besedilo in fotografije spletni Solar impulse, priredil Milan Korbar)



15. julij 2015 | 10.48 UTC

Ne glede na zavzeto delo ekipe Solar Impulse pri popravilu baterij, ki so se pregrevale med rekordnim preletom Tihega oceana od Nagoje do Havajev, bo letalo na sončni pogon, ki je last Bertranda Piccarda in Andréa Borschberga, ostalo na Havajih najmanj do pomladi 2016. Po najdaljšem delu letenja okrog sveta, ki je trajal 5 dni in 5 noči (117 ur in 52 minut), bodo na letalu Solar Impulse opravili večje vzdrževalno delo.

Prvi dan leta iz Nagoje na Havaje je temperatura baterij in izolacije ob motorskih gondolah, zaradi hitrega dviganja, prekomerno narasla. Spremljevalna ekipa je skrbno spremljala podatke o letu, a niso našli možnosti za znižanje temperature, saj je vsakodnevni cikel predvideval dvig na 28.000 čevljev in kasnejši spust zaradi optimalnega upravljanja z izrabo energije.


Pilot Andre po pristanku s tradicionalnim havajskim cvetličnim vencem

Na splošno se je letalo dobro obneslo, poškodbe baterije pa so nastale zaradi napake pri izračunu profila leta in tehnike hlajenja baterij. Spreminjanje temperature baterij je načrtovalce presenetilo. Škoda na baterijah bo zahtevala nekaj mesecev popravila, med premorom pa mora ekipa inženirjev Solar Impulse najti možnost za učinkovitejše hlajenje. Solar Impulse je končal 8. etapo in s tem skoraj polovico poti, trenutni zastoj pa je nov izziv, ki bo zagotovo premaknil tehnološke meje.

Havajska Univerza bo, ob podpori Sektorja za transport, gostila letalo v svojem hangarju na letališču Kalaeloa. Po vzdrževalni testni leti za nove baterije in hladilni sistem se bodo pričela šele v leta 2016. Nadaljevanje poti okrog sveta je predvideno aprila 2016, z letom iz Havajev do zahodne obale ZDA. Od tam bo Solar Impulse nadaljeval s prečkanjem ZDA do letališča JFK pri New Yorku, sledil bo let prek Atlantika do Evrope in nazadnje povratek na izhodišče v Abu Dabi.



| © 2015 Solar Impulse | Solar Impulse | Letalo Solar Impulse na Havajih: izjava Bertranda Piccarda |

| © 2015 Solar Impulse | Solar Impulse | Letalo Solar Impulse na Havajih: izjava Andréa Borschberga |

>| © 2015 Solar Impulse | Solar Impulse | Letalo Solar Impulse: pristanek na Havajih |

na vrh strani

Stariha ostane doma
(OPENSOARING, 13. julija 2015, besedilo Niko Slana, fotografija Milan Korbar)



Najnovejša novica, ki je prišla do Opensoaringa, zadeva avgustovsko prvo svetovno prvenstvo v razredu jadralnih malčkov z razponom kril 13.5 m in odpoved za našega tekmovalca Janeza Stariho. Njegovo letalo, ki so ga nedavno naredili v delavnici Pavla Potočnika, od JACL ne dobi soglasja, oziroma vseh dokumentov.
»Saj sploh ni najhuje, da smo že vplačali kotizacijo za tekmovanje, vsi v ekipi, ki se trudimo in se že nekaj časa pripravljamo za tekmovanje, smo močno razočarani nad odnosom naših letalskih oblasti. Inšpektor Gorazd Habjan si je zelo prizadeval za pozitivni administrativni izid, a je bila njegova strokovna opozicija močnejša,« nam je povedal Janez Stariha, ki ni znal pojasniti, kaj naj bi strokovnjake na JACL motilo.
Stariho so vseeno želeli poslati na tekmovanje v Litvo, vendar s s starejšim AS 13.5 FES, a je skupna teža pilota in letala za 8 kg presegla največjo dovoljeno skupno težo. Zato so se domenili, da lažje letalo zaupajo Luki Žnidaršiču, ki prav tako nima upanja, da bi lahko letel s svojim silentom, tako kot je nameraval in je tudi prijavil svojo udeležbo.

na vrh strani

Flamingo navdušil Hrvate
(OPENSOARING, 13. julija 2015, besedilo Milan Korbar, fotografije Miro Majcen in Milan Korbar)



Kot smo vas že obvestili z vabilom za prireditev, je bil v soboto 11. in 12. julija 2015 v Varaždinu letalski miting. V programu je nastopilo tudi nekaj slovenskih udeležencev, med njimi dva galeba G-2 in flamingo, o katerem smo na naših straneh že pisali. Prireditev je uspela, udeleženci pa so za tisti čas, kot je dejal Šandor Špacapan, celo pozabili na vsakdanje zemeljske tegobe. Nastopil je tudi pilatus PC-9 Slovenske vojske.



Hrvaške obiskovalce je flamingo navdušil s svojo eleganco in letalnimi sposobnostmi. Fotografije je posnel znani fotograf Miro Majcen, ki je med drugim tudi pilot, nekoč pa se je ukvarjal z letalskimi simulacijami. Fotografije nenavadnega para malega flaminga in reaktivnega galeba bodo gotovo navdušile.






Flamingo in hrvaška »Krila oluje«


| © 2015 Aquila AIR Adventures | Aquila AIR Adventures | Flamingo in galeb v formaciji |


| © 2015 Aquila AIR Adventures | Aquila AIR Adventures | Pegasus flamingo in galeb G-2 v formaciji |


| © 2015 Aquila AIR Adventures | Aquila AIR Adventures | CIAV2015 v paru nizkem preletu, spremljevalec Andrej Perc, vodja para Primož Jovanovič |

Ko sem se pod večer vračal s kolesom mimo Brnika, sta me presenetila galeba, ki sta paru v športno nizko preletela celo stezo in se en za drugim podala na pristanek. Do takrat sem pa že imel pri roki fotoaparat. Kasneje je priletel tudi flamingo, ki pa ga nisem več pričakoval.


| © 2015 Aquila AIR Adventures | Aquila AIR Adventures | Andrej Perc, spremljevalec v paru na povratku iz Varaždina |



na vrh strani

Kjer se dajeta dva, tretji pobere vse!
(OPENSOARING, 10. Julija 2015, besedilo Milan Korbar, foto Flying magazine, Olivier Azoulay, Solene Leroux, video electravia in Homemade production)



Za začetek povzamem pisanje Alana Toveya in Jona Yeomansa za s povednim naslovom »Francoski pilot v majhnem enosedežniku premagal Airbus na prvem prečkanju angleškega kanala z letalom na električni pogon«

»Bitka na nebu: Znani akrobatski pilot Hugues Duval je izpeljal zgodovinski prelet nekoč znamenitega kanala z letalom na električni pogon – le nekaj ur pred načrtovanim poizkusom letala, ki so ga naredili v velikem Airbusu.

Francoski pilot je v četrtek zvečer, v majhnem enosedežnem letalu, za vsega nekaj ur prehitel letalskega giganta Airbus in se tako proslavil v tekmi za čast prvega preleta kanala z letalom na električni pogon. Hugues Duval je vzletel v Calaisa v Franciji, seveda pa se je z letalom Cri-Cri tudi vrnil nazaj. Airbusov prototip letala E-fan 2.0 naj bi letel v nasprotni smeri.



Duval je za The Associated Press povedal, da je bil njegov let »pomemben trenutek« po mnogih letih razvoja in letenja nad kopnim. Duval je v Franciji znan akrobatski pilot v skupini z imenom Tranchant, ki deluje na letališču Rennes St. Jacques. Leta 2011 je z istim letalom postavil svetovni hitrostni rekord za letala na električni pogon. Letalo je bilo načrtovano in zgrajeno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja in je znano kot najmanjše dvomotorno letalo na svetu.

Medtem je v petek zjutraj Airbusov E-fan vzletel na letališču Lydd v Kentu in po 45 minutah uspešno pristal v Calaisu. Med letom, na 42 milj dolgi poti prek preliva, je dvomotorno letalo uporabljalo baterije namesto klasičnega goriva. Ekipi rivalov sta poizkušali ponoviti pionirski let francoskega letalca Louisa Bleriota, ki je leta 1909, kot prvi človek prečkal Kanal z letalnikom težjim od zraka.



Airbus je svoje letalo razvil v okviru raziskav o uporabi električne energije za pogon letal. Elektrika ne proizvaja škodljivih izpustov in je precej tišja od klasičnih pogonov. Tretji poizkus preleta Kanala z električnim letalom, ki ga je načrtovala slovenska firma Pipistrel s propelerskim letalom Alpha Electro, je bil preklican na začetku tedna, potem, ko je Siemens kot dobavitelj motorjev prepovedal uporabo svoje tehnologije za letenje nad vodnimi površinami.«



V nadaljevanju je še izjava Iva Boscarola in opis podrobnosti letala E-fan s toliko opevano tehnologijo, ki ne povzroča škodljivih izpustov v ozračje.



O dogodku poročajo tudi slovenski mediji. Pa še moj komentar zanimive zgodbe. Verjetno je najbolj prav in pošteno, da je prvenstvo pripadlo »skromnemu« Francozu, ki je navsezadnje tudi »naravni« naslednik Louisa Bleriota. Ni se napihoval in ni izgubljal dragocene moči. V miru se je pripravil, letalskim oblastem najavil let in odletel. Pred njim je potrebno sneti klobuk in mu zaželeti vso srečo v naslednjih podvigih. Vse drugo je zgodovina.

Kdo ve, morda pa bi tesnejše sodelovanje Pipistrela in Romana Sušnika v tej tekmi dalo drugačen izid, vendar tega ne bomo nikoli izvedeli.


| © electravia 2011 | electravia | Električni Cri-Cri-Cristaline med letom |

Fouga Magister Huguesa Duvala (reportaža) from Homemade Productions on Vimeo.

na vrh strani

»Vidic vnovič prevzel jadralno-padalski svetovni vrh«
(OPENSOARING, 9. julija 2015, fotografija 24ur.com)




Danes, 9. julija 2015 je na spletišču 24ur.com objavljen članek z naslovom »Vidic vnovič prevzel jadralno-padalski svetovni vrh« o velikem uspehu slovenskega jadralnega padalca Jurija Vidica, ki se je po letu 2011 znova uvrstil na sam vrh lestvice WPRS, na kateri je ta čas preko 6.500 pilotov iz 67 držav. Opensoaring čestita za dosežek in mu želi še obilo uspehov.

na vrh strani

Albinovi modeli in makete v Bistri
(OPENSOARING, 8. julija 2015, TMS)



Jutri, 9. julija ob 18. uri, bo v Muzeju TMS v Bistri pri Vrhniki, odprtje razstave iz zbirke modelov in maket letal, večinoma domačih konstrukcij, ki jih je Tehniškemu muzeju Slovenije podaril pilot in modelar Albin Novak. Zbirka je bila doslej na gradu v Radovljici, nedavno pa jo je Novak podaril TMS in bi lahko bila prvi korak na poti do letalskega muzeja. Modelarji, jadralci, ljubitelji letalstva – vabljeni.



Vabilo v PDF.

na vrh strani

Toni Šibanc sporoča na FB:
(OPENSOARING, 7. julija 2015, Toni Šibanc)



Danes sem ustanovil Slovenian gliding team spletno stran, prosim če lahko delite in všečkate... na tej strani bomo pisali samo novice iz EGC in WGC, za ostalo je tu naš dobri opensoaring.. upamo da se stran »prime« . Že vnaprej opozarjam, ne bomo gledali na slovnico. Prav tako sem si dovolil nastaviti Opensoaring.com kot našo uradno spletno stran, ki je to dejansko tudi postala. Niko Slana upam, da nimaš nič proti .

na vrh strani

Prvi ventus 2cxa FES Petru Ditmarju
(OPENSOARING, 5. julija 2015, besedilo in fotografije Schempp-Hirth Flugzeugbau Gmbh in Segelfliegen-magazin.de, priredil Milan Korbar)




Dobavljen prvi ventus 2cxa FES

30. junija 2015 je bil ponosnemu lastniku Petru Ditmarju iz Nizozemske predan ventus 2cxa FES. Delovanje tega novega koncepta električnega pogona je zelo preprosto. Brez izgube višine za zagon se pogon sproži s preprostim stikalom in vrtečim gumbom za nastavitev moči. Več na




Tako se v nekaj sekundah visoko sposobno jadralno letalo spremeni v motorno jadralno letalo zavidljivih letalnih lastnosti. To je zelo uporabna varnostna pridobitev. Če izklopite pogon, se kraka propelerja postavita ob nosu v končni položaj. Petru želimo mnogo varnih in zanimivih letov z novim ventusom-2cxa z električnim pogonom.

na vrh strani

Solar impulse 2 na poti proti Havajem
(OPENSOARING, 29. maja 2015, fotografije splet Solar impulse in FR24, Milan Korbar)



Zdaj že znamenito letalo na sončni pogon Solar Impulse 2 ima za sabo prvi dan od predvidenih 120 ur neprekinjenega letenja iz japonske Nagoje na Havaje. Pilot je tudi tokrat Andre. Podoben poizkus leta je bil načrtovan že 23. junija, vendar so ga zaradi spremenjene vremenske napovedi, ki ni zagotavljala, da bo možno polnjenje baterij v četrtem dnevu leta, tik pred iztekom zadnjega roka za vzlet odpovedali. Tokrat gredo stvari bolje in upati je, da se bo let z novim rekordom tudi uspešno končal.



Na spletnem mestu Solarimpulse je več različnih pogledov. V zavihku »PROFILE« so prikazani podatki telemetrije in stanja napolnjenosti baterij odvisno od tega ali leti podnevi ali ponoči. Taktika leta je takšna, da se letalo v času sončnega obsevanja, medtem, ko se baterije polnijo, povzpne na več kot 8.000 metrov. Ko sonce zaide, v drsnem letu nadaljuje pot skozi noč do višine okrog 2.500 metrov, ki jo vzdržuje s pomočjo podnevi shranjene energije. Ko se sonce vrne nad obzorje se postopek ponovi vse do cilja. Trenutno stanje napolnjenosti baterij dobre pol ure pred sončnim vzhodom je med 25,7 % (ena baterija) do 30,4 %. Cel postopek je verjetno precej bolj kot za letalo naporen za pilota, ki med letom počiva po 20 minut, danes (v enem dnevu leta) se je to zgodilo se je to zgodilo 13 krat.
Seveda pa je zanimivo spremljati tudi druge podatke, ki jih v realnem času prikazuje spletno mesto.

Seveda tudi tokrat lahko let spremljate na




Da imajo pa organizatorji tudi nekaj domišljije in smisla za humor kaže tudi to, da so danes objavili karikaturo morskega psa Jožeta, ki budno spremlja let in čaka na morebitno kosilo.


Andrejev pogled z osmih kilometrov

na vrh strani

Akcija PPP
(OPENSOARING, 17. Junija 2015, besedilo Niko Slana, uredil Milan Korbar)



V medijih (Primorske novice, Delo) in tudi na spletišču sierra5.net smo lahko minule dni spremljali primer medsebojnega oplajanja PPP (Pahor, Pipistrel, Panthera), ki bi bilo v resnici vredno bolj poglobljenega medijskega pristopa. Očitno je reklama za vse tri PPP uspela, čeprav predsednik države ni letel s panthero. No, če bi bilo kaj dejanskega na novinarskih poletnih kislih kumaricah, bi moral iz službe frčati šef kabineta Boruta Pahorja, ki bi dovolil predsedniku leteti z letalom, ki nima vseh dovoljenj za letenje in prevoz potnikov, še posebno VIP in to kar čez Alpe. Najbrž bi se izkazalo, da so na ARSO kabinetu predsednika že dolgo pred tem svetovali, naj se odpove enomotornemu letalu, kajti vreme bo zanesljivo preprečilo načrtovano pot. Seveda, srž reklamnega trika se je skrivala v vedenju, kakšno bo vreme na dan, ki je bil predviden za vzlet. Tudi vse zapisane lastnosti v medijih omenjenega letalnika panthere so še bolj v zasnovi kot v resni uporabi in preizkušene (kombinacija bencinski motor, električni pogon, hibridni pogon), saj letalo uporablja motor Lycoming IO-390, ki kuri 100LL aviagas osvinčen bencin. A tudi to je spadalo k reklami. Najbrž bi morali v projekt prevoza predsednika v Nemčijo poseči tudi inšpektorji JACL in preveriti ali ima letalo dovoljenje za prevoz potnikov, kaj šele predsednika države. Skratka, dobra in cenena reklama za Pipistrel.

na vrh strani

CIAV 2015 – Hrvaški mednarodni letalski miting Varaždin
(OPENSOARING, 15. junija 2015, Milan Korbar)



Aeroklub Varaždin je letos napolnil 85 let obstoja. V čast visoke obletnice so se odločili, da bodo organizirali mednarodni letalski miting, ki bo združen z aero-piknikom. Vabijo vse letalce in prijatelje letalstva.

Čas dogajanja: 11. in 12. julij 2015
Kraj: športno letališče Varaždin
Naslov: Mihovila Pavleka Miškine 72, 42000 Varaždin, Hrvaška

Več informacij z možnostmi prijave najdete na:


Tisti, ki radi izvedo kaj na hitro pa imajo tudi možnost spremljanja priprav in dogodka na:

na vrh strani

Unicum – Občine Radovljica
(OPENSOARING, 13. junija 2015, fotografije in besedilo Niko Slana)



Obvestilo redarstva. Kdo se še ni srečal s prometnim terorjem, denimo, v Ljubljani. Taka obvestila, lepo plastificirana, so zašla na letališče v Lescah, točneje na prikolice za jadralna letala. Ne nameravamo komentirat, kaj vse bi lahko to pomenilo, denimo, pomanjkanje smisla za komunikacijo, aroganco, slepoto jadralcev, toda v desetletjih, odkar se pojavljam na slovenskih športnih letališčih in onih malo večjih z asfaltno stezo, kaj takega še nisem videl. Vse je enkrat prvič. Sploh pa bi razmišljanje o dogajanjih, ki spadajo v Občino Radovljica, potrebovalo širši zapis, ki seveda ne bi služil ničemur. Pravica je vselej na strani močnejšega. Upam, da ne bodo začeli športnim plavalcem na občinskem bazenu po novem zaračunavat obrabnino za bazen. Zdravorazumsko s tem ni nič narobe, morda pa je s kakšnega drugega pogleda.



na vrh strani

Nenačrtovan pristanek Solar impule 2 na Japonskem
(OPENSOARING, 4. junija 2015, fotografije splet Solar impulse in Reuters, Milan Korbar)

LED svetilke na prednjem robu krila najavljajo prihod na stezo v Nagoji

Letalo na sončni pogon Solar Impulse 2, ki je letelo iz Kitajske na Havaje, je moralo zaradi poslabšanja vremena nenačrtovano pristati na Japonskem, na letališču Komaki v Nagoji. Nadaljevanje poti je bilo namreč zaradi zapiranja vremenskega okna za prelet na cilj prenevarno. Andre Boschberg, ki je vzletel v Nanjingu v soboto 30. maja ob 18.39 UTC na najdaljši polet na sončni pogon, je po 44 urah in 10 minut leta pristal 1. junija ob 23.49 po lokalnem času. Ob doseženi največji višini leta 8.634 m je preletel tudi 2.852 km. Pristanek je bil uspešen.


| © Solar Impulse 2015 | Solar Impulse Channel | Letalo Solar Impulse: kaj se z letlom zgodilo na Japonskem |

Na posnetku Bertrand Piccard razlaga kako je prišlo do poškodbe letala. Preden je namreč ekipi na letališču Nagoja uspelo napihniti premični hangar, je bilo potrebno krila zaščititi pred soncem in dežjem s prevleko. Pihal je močan veter v sunkih, ki je začel premikati prevleko tako, da je poškodovala krilce na zadnjem robu krila. Seveda bodo tehniki to popravili, vendar bo letalo zaradi te težave na tleh najmanj en teden preden bo Andre lahko nadaljeval let proti Havajem.


Popristanku na Japonskem

Napihljiv hangar za letlo Solar Impulse 2


| © Solar Impulse | Solar Impulse na Vine.co | Pristanek v Nagoji |

Vsekakor bo zanimivo še naprej spremljati dogajanje do cilja v Abu Dabiju.

na vrh strani

JACL - Vabilo na delavnico o Uvedbi 8,33 khz razmika med govornimi kanali
(OPENSOARING, 3. junija 2015, JACL in KZPS)



Javna agencija za civilno letalstvo v sodelovanju Kontrolo zračnega prometa Slovenije vabi na delavnico ob uvedbi 8,33 khz razmika med govornimi kanali za enotno evropsko nebo, ki bo v prostorih Kontrole zračnega prometa Slovenije, Zgornji Brnik 130N, 11. junija 2015 ob 9.30.
Udeleženci svojo udeležbo prijavijo do 4. 6. 2015 na Srečko Janša in Jure Ločniškar.

Celotno besedilo je tukaj.





na vrh strani

Solar impulse 2 nadaljuje let okrog sveta
(OPENSOARING, 30. maja 2015, fotografije splet Solar impulse in FR24, Milan Korbar)




| © Solar Impulse | Solar Impulse Channel | Pregled pred 7 etapo: let Nanjing - Havaji |

Solar impulse 2, letalo na sončni pogon, je po 40 dnevih čakanja na ugodne vremenske razmere v kitajskem Nanjingu znova na poti. Tokrat ima pred sabo 6 dni in 6 noči neprekinjenega leta do Havajev. Pilot Andre Borschberg bo v letalu na električni pogon poizkušal preleteti razdaljo okrog 8.172 km ali 4412 nm.



in na



Živa video slika je tudi na YouTube

| © Solar Impulse | Solar Impulse Channel | Let Nanjing - Havaji |

na vrh strani

Iz Lausanne s plamenico v imenu FAI za promocijo WAG (SLI)
(OPENSOARING, 29. maja 2015, besedilo Niko Slana, fotografija FAI, uredil Milan Korbar)

V Dubaju bodo od 1. do 12. decembra 2015 Svetovne letalske igre in v ta namen ter za spodbujanje promocije letalstva, so danes (29. maja 2015) poslali iz Lausanne, iz sedeža FAI, štafetno palico, ki jo bodo nosili po vsem svetu in morda bo njen blagor dosegel tudi Slovenijo. Počakajmo in bomo videli.


S Slovenijo bodo manjše (ali večje) težave, saj naša LZS ni posebno dejavna v FAI, a verjamemo, da bodo ob pravi direktivi iz Švice naredili vse, da bi sij iz štafetne palice (bakle, plamenice) presvetlil tudi naše letalsko občestvo. Termin je ugoden, saj se takrat v deželi na sončni strani Alp ne dogaja nič, zato pa veliko več v Namibiji.

Ker je do WAG (SLI) World Air Games, Svetovnih letalskih iger še daleč, se kljub vsemu lahko v nekaj besedah zaustavimo pri ideji štafete (bakle, plamenice). Pa nimamo v mislih znamenite in nam bližnje Titove štafete, ki so jo ukinili kmalu po Titovi smrti, pač pa tiste iz leta 1936, ki so jo izpeljali nacisti, torej Hitler. Štafetno palico za promocijo olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu so prižgali v Grčiji in jo nato po najkrajši poti, seveda s pomembnimi postajami, prenesli oziroma prepeljali v Berlin. Tako kot nam ni znano, kdo je navdušill Tita, da se je pustil častiti tudi s tem simbolom, pa si samo lahko predstavljamo, kdo je to idejo prodal Hitlerju. Seveda Goebels. Žal ne vemo, kdo je požgečkal FAI, da so se odločili za ta korak, še posebno, ker predsednik dr. John Grubbström, vsaj posredno, izhaja iz Skandinavije, ki ima do nacizma in njegovih simbolov dokaj odklonilno stališče. A kot kaže, tudi Skandinavija ni to, kar je bila, ali pa je predsednik FAI pozabil na svoje korenine.




| © FAI Air Sports Channel | FAI Air Sports Channel | Get the Bug for Air Sports with the new FAI Video |

na vrh strani

Dan odprtih vrat na letališču Cerklje ob Krki
(OPENSOARING, 28. maja 2015, besedilo in fotografije Milan Korbar)

Na spletišču Slovenske vojske

lahko najdete tudi vabilo na dan odprtih vrat vojašnice Cerklje ob Krki in uradni začetek vaje Adriatic Strike 2015.


Torej, lahko se odločite, da boste nedeljo preživeli v dobri in prijetni družbi. Vreme je naročeno in če ne bo kakšnih zapletov z dostavo, bi nam moralo popestriti dan.



Vaš najljubši letalogled, občasni zvezdogled in po potrebi Komet Repatec je v razstavnem prostoru vojašnice Cerklje ob Krki za vse radovedneže, ki jih ima namen zanesti v ta konec, pripravil fotografsko razstavo na letalsko temo z naslovom »Letala in helikopterji Slovenske vojske (da o zrakoplovu ne govorimo)«. Postavitev bo tam najmanj celo poletje in morda še kak dan, na ogled pa je za organizirane skupine, ki se prijavijo poveljstvu 15. polka vojaškega letalstva. Tokrat pa bo za tiste, ki bi si želeli razstavo pogledati, posebna priložnost, potrebno je le, da se zbere skupina, poišče avtorja razstave, ki bo nekje na prireditvi in ga ne morete zgrešiti. Seveda ga lahko tudi posamezniki pocukate za značilni telovnik, brez katerega ne gre nikamor in ko se nas bo zbralo primerno število, se bomo dogovorili za izvedbo ogleda. Najbolje v času, ko ne bo letalskega programa.

na vrh strani

Flarm in SLO jadralci
(OPENSOARING, 27. maja 2015, besedilo Niko Slana)



Po jadralskem svetu je zaokrožila peticija, ki govori o tem, da je treba v FLARM znova vreči nekaj cekinov, da bi lahko nekoliko bolj varno leteli. Torej gre za neke vrste izsiljevanje, ker smo vsi, ki imamo flarm, zanj že plačali. In ker smo se na pripomoček navadili, so si avtorji pač pomeli dlani in zadevo uredili tako, kot sem o tem pisal že pred leti, ko sem se prvič srečal s tem pojavom. Karikirano sem dejal, da bo pač tudi v letalu nekega trenutka nastopil trenutek, ko bo jadralca prijazen ženski glas obvestil, da je njegovemu letalu potekel rok uporabe, da naj zategne pasove svojega padala, ker bo moral z njim sestopiti na tla. Seveda, če ima z izdelovalcem padala urejene umazane finančne podrobnosti, ki so nastale že dolgo po tem, ko je bilo padalo kupljeno.
Seveda, flarm je postal del sistema jadralske varnosti in zdaj naj bi v neskončnost plačevali modrost ljudi, ki so ga izumili. Zatorej, predlagam, da vsi, ki še niste podpisali, to naredite še danes in s tem pripomorete nekaj za skupno dobro. Sam pa sem prepričan, da bosta ekipi LX navigation in LXnav družno naredili nekaj podobnega za svoje inštrumente in izsiljevalcem dali dvojko.
Peticijo najdete na naslovu Petition against FLARM decision to encrypt the communication protocol.

na vrh strani

Na DP 2015 – 2 x Albastar AS 13,5 FES
(OPENSOARING, 25. maja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije Milan Korbar)



Sveža novica, ki prihaja iz tabora Pavla Potočnika & Co (Miro Kovič, Luka Žnidaršič in drugi) je, da bosta na državnem prvenstvu v jadralnem letenju na Ptuju prisotni kar dve letali iz razreda 13,5 m, pilota Maks Berčič in Janez Stariha pa bosta letala z letalom albastar AS 13,5 FES. Za Janeza Stariho, ki bo od 1. do 15. avgusta nastopil tudi na I. svetovnem prvenstvu v razredu 13,5 m v Litvi, bo državno prvenstvo zagotovo zanimiva preizkušnja, še posebno zaradi primerjalnih možnosti z Maksom Berčičem. Prav danes je Luka Žnidaršič dobil v svojo delavnico v Logatcu še drugega AS 13,5, da mu doda FES.



Za svetovno prvenstvo je doslej prijavljenih 20 tekmovalcev, vsaj polovica bo imela, zahvaljujoč letalom silent 2 electro, Žnidaršičev pogon FES. Sebastian Kawa bo letel z letalom GP 14 velo, a kot poročajo, še nobeno od štirih letal te vrste, ki so prijavljena na SP, ni nared za preizkus v zraku. Albastar AS 13,5 FES ima torej že majhno prednost. Med nastopajočimi bo od slovenskih tekmovalcev, kot smo že zapisali, tudi Luka Žnidaršič, letel pa bo z letalom silent 2 electro. Na štartu bo pisana paleta jadralnih letal, katerih skupna značilnost je razpon kril (13,5 m), največja krilna obremenitev 35 kg/m2 in skupna največja teža 300 kg ali nekaj kilogramov več, če ima letalo reševalno padalo. Vsa letala so zunaj pristojnosti EASA.

na vrh strani

Jadralci potujejo za vremenom
(OPENSOARING, 24. maja 2015, besedilo in fotografije Niko Slana)



Dolgo razdobje slabega vremena je iz leškega letališča odgnalo vse nemške jadralce, vendar pa se niso vdali pesimizmu, pač pa so odpotovali tja, kjer je vreme boljše. Holger Weitzel nam je sporočil, da se je odpeljal v Rothenburg in da je 22. in 23. maja opravil dva zanimiva leta – prvi je bil dolg 920 km, včerajšnji, ko je letel proti vzhodu na Češko, pa 500 km.
»Govoril sem z Gerhardom Marzinzikom, urednikom revije Aerokourier, ponudil sem mu članek o letenju v Sloveniji. Ko bo objavljen, ga pošljem še za Opensoaring,« nam je sporočil in še dodal, »V Slovenijo še pridem, takrat bom poskrbel za lepše vreme.«



In še popravek za članek v opensoaringu z naslovom Holger Weitzel. Pravilno bi se stavek v uvodnem poglavju moral glasiti: »Za nagrado sem dobil navigacijski inštrument ZEUS LX navigation, in sem seveda začel z njim leteti. Inštrument je lepo deloval, na moje presenečenje je bil v tem kompletu električni variometer, najboljši, kar sem jih do takrat uporabljal.« Torej ne EOS pač za ZEUS. Z zvočnimi zapisi je včasih težava, naša napaka je bila, ker podatka nismo preverili.

na vrh strani

Dijaki in dijakinje iz Gimnazije Moste (LJ) leteli v Lescah
(OPENSOARING, 18. maja 2015)



V AK ALC Lesce so, za večjo prepoznavnost jadralnega letenja na svojem področju, že pred nekaj meseci, na informativnih dnevih za osnovnošolce, na eni od kranjskih srednjih šol postavili jadralno letalo in delili informativno gradivo. Minulo nedeljo pa so, na pobudo Bora Hojsa, dvanajstim dijakom in dijakinjam iz ljubljanske Gimnazije Moste, predstavili jadralno letenje. Več o zanimivem doživetju, bodo dijaki in mentorji v prihodnjih dneh povedali sami, saj so dogodek pospremili s fotografijami in videom. Zatrjujejo, da jim je bilo letenje, ki sta jim ga kot učiteljici letenja omogočili Tanja Pristavec in Danice Černe, zelo všeč.





na vrh strani

Vabilo na češko mladinsko prvenstvo v jadralnem letenju
(OPENSOARING, 1. maja 2015, Milan Korbar)



Češki predstavnik v IGC vabi na češko mladinsko prvenstvo v jadralnem letenju. Aeroklub Křižanov ga organizira od 5. do 18. julija 2015. Tekmovanje bo na športnem letališču Križanov (LKKA) v Češki Republiki.

Koordinate: N49:22:06 E016:06:58
Spletno mesto:


Tekmovanja v klubskem razredu se bo predvidoma udeležilo 35 čeških jadralnih pilotov, starih do 25 let. Če bo zanimanje (10 ali več prijavljenih pilotov) za nastop v kombiniranem razredu, z visoko sposobnimi letali z razpon kril 15 metrov in uporabo vode, bo tekmovanje tudi v tem razredu.

Informacije o tekmovanju dobite na:

Pred tekmovanjem (od 27. junija do 7. julija) bo mladinski jadralski tabor, ki ga tekmovalci lahko izkoristijo za trening. Dodatne informacije so na pmcrj@lkka.cz ali lkka@lkka.cz.

na vrh strani

 


novice 2017

novice 2016

novice september - december 2015

novice maj - avgust 2015


Vabilo na srečanje veteranov letalstva Slovenije

OBVESTILO: Letališče Nötsch (Čajna) zaprto

EASA razmišlja – kako bi lahko bilo boljše

Miting malega letalstva

GPS Triangle Contest Eurotour in 3. SP GPS Triangle

Navidezno srečanje z letalci na EAA Airventure Oshkosh

Solar impulse 2 obstal na Havajih

Stariha ostane doma

Flamingo navdušil Hrvate

Kjer se dajeta dva, tretji pobere vse!

»Vidic vnovič prevzel jadralno-padalski svetovni vrh«

Albinovi modeli in makete v Bistri

Toni Šibanc sporoča na FB:

Prvi ventus 2cxa FES Petru Ditmarju

Solar impulse 2 na poti proti Havajem

Akcija PPP

CIAV 2015 – Hrvaški mednarodni letalski miting Varaždin

Unicum – Občine Radovljica

Nenačrtovan pristanek Solar impule 2 na Japonskem

JACL - Vabilo na delavnico o Uvedbi 8,33 khz razmika med govornimi kanali

Solar impulse 2 nadaljuje let okrog sveta

Iz Lausanne s plamenico v imenu FAI za promocijo WAG (SLI)

Dan odprtih vrat na letališču Cerklje ob Krki

Flarm in SLO jadralci

Na DP 2015 – 2 x Albastar AS 13,5 FES

Jadralci potujejo za vremenom

Dijaki in dijakinje iz Gimnazije Moste (LJ) leteli v Lescah

Vabilo na češko mladinsko prvenstvo v jadralnem letenju




novice 2015

novice 2014

novice 2013

novice 2012

novice 2011

novice 2010

novice 2009

novice 2008

novice januar - april 2015


Fly-in 2015, letališče Šentvid pri Stični

NeDelo: »Leon Mesarič: Želim, da me kličejo tovariš«

Spletna stran DPSJL za leto 2015

Vabilo na jadralsko druženje Tre Coppe v Pordenone

VFR letalska navigacijska karta Republike Slovenije 1:250 000


Več novic ...