website statistics
Opensoaring.com




aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Svetovno prvenstvo 2008 (Luesse)

Svetovno prvenstvo v odprtem razredu 2008 iz Leusseja, letališča blizu Berlina, tokrat komentira Boštjan Pristavec, jadralec ALC iz Lesc, sicer pa jadralni svetovljan. Leteti je začel leta 1981, doslej je z jadralnim letalom preletel več kot 300.000 km, zmagal je že na državnem prvenstvu, na svetovnem pokalu v gorskem letenju v Vinonu v Franciji, dvakrat je zmagal na mediteranskem pokalu, na EP 2003 je osvojil 4. mesto, leta 2005 je v absolutni konkurenci tekmovanja OLC (on line compt.) pristal na 7. mestu, leta 2006 in 2007 pa se je v tekmovanju v FAI trikotnikih povzpel povsem v svetovni vrh. 

Boštjan Pristavec ima pet svetovnih rekordov z ultra lahkimi jadralnimi letali (pilot in letalo imata skupaj največ 220 kg), med drugim je s takim letalom v Sloveniji opravil 1000 km dolg let, kar je prav tako svetovni rekord. Lete v trikotnikih prek 1000 km je štel do številke 50. V letošnji zimski sezoni se mu je znova izmuznil svetovni rekord v FAI trikotniku 1250 km, a zatrjuje, da ga bo še skušal ujeti.

Letos pozimi v Namibiji mu je Walter Binder ponudil, da bi z njegovim posodobljenim jadralnim letalom EB28 nastopil na svetovnem prvenstvu v Leusseju. Vabilo je sprejel z veseljem, a je imel precej dela, da je prepričal lastnika in hkrati letalskega podjetnika, da je za svetovno prvenstvo najboljša izbira navigacijski sistem LX 8000. Tik pred odhodom na SP je urejal še zadnje podrobnosti na letalu.

Poleg Boštjana bo na tekmovanju startal tudi Novogoričan Aleš Maraž, ki bo za krmili nimbusa 3T. Prav zato bomo z zanimanjem spremljali Boštjana in Aleša tudi na tej preizkušnji.      

 

V Nemčiji svetovno prvenstvo uradno odprto [2.8.2008]

Za nami sta dva dneva uradnega treninga.in uradna otvoritev prvenstva torej ceremonialni dan. Jutri v nedeljo pa, seveda če bo vreme dopuščalo gre zares.
Trening sva oba z Alešem izkoristila v dobri meri. Občutki so dobri letala so »porihtana« oprema prav tako. Torej rabimo še vreme.

Skupaj nas je 132 od tega 36 v odprtem razredu.
In kdo vse bo letel v odprtem razredu poleg naju z Alešem
Če se ustavim le pri po mojem mnenju »najmočnejšimi piloti«:
Nemci so tu z aktualnim svetovnim prvakom Michaelom Sommerjem, ki leti ASW22BLE
Bivši svetovni prvak Holger Karow leti Nimbus 4M
Tretji nemec je Tasilo Bode ASW22 ki predstavlja skupaj z Michaelom verjetno najmočnejši par v odprtem razredu.
Angleži so tu z Stevom Jonesem in Petrom Harveyem oba letita Nimbus 4M
Francozi so tu z Laurent Aboulinom ASW 22BLE in Sylvainom Gerbaudom na Nimbus 4
Poljaki z Robertom Sletzkowskijem in Cristophom Matkowskijem oba na ASW 22BLE
Južnoafričani z bivši m svetovnim prvakom Laurensom Goudriaanom ASW22BLE
Švico zastopa znani Markus Gauman na Nimbus4M
Madžari so tu z nam dobro zanim Laslom Hegedusom Nimbus 4T
Tu je še Nizozemec Peter Batenburg z Nimbusom4

Še nekaj zanimivosti glede letal.
Od povsem novih letal so na prvenstvu tu Litvanski LAK 20T v odprtem razredu s pilotom Vitautas Sabeckisem, v 18metrskem je tu povsem novi Južnoafriški JS1 z Attijem Jonkerjem. že na nekaj evropskih tekmovanjih videni so tu Schemphirtov Ventus 2cxa, ter Schleicherjev ASG29, Češki Shark 304

V bodoče boste bolj tekoče informacije lahko dobili na spletni strani tekmovanja :
http://www.wgc2008.org/
Po svojih močeh kar bo seveda dopuščal čas pa vas bomo obveščali podobno kot sedajle.

Lep pozdrav iz Nemčije,
Boštjan, Tanja, Nika , Maja, Klaus,Aleš in Boštjan,

Še utrip iz kampa:
Večina tekmovalcev z ekipami so nastanjeni v kampu na letališču, ki je žal brez sence, vendar se z ohladitvijo že nekako znajdemo. Vročine še ni bilo prav hude, vendar jo po izkušnjah z lanskega leta lahko še pričakujemo. Do danes smo preživeli hudo neurje z vetrom 80km/h, kar je dodobra namočilo predvsem Madžare, ki so se znašli s svojim taborom sredi »lokalnega Balatona«. Dan prej sta nam dan popestrila dva požara v neposredni bližini letališča. Zagoreli sta pšenični njivi poleg kampa. Na srečo je pihal veter od letališča, kajti če bi bilo obratno bi bila kar panika. Gasilci so kljub takojšnemu javljanju prispeli ravno pravi čas in sicer, ko je njiva že pogorela. Jadralci, ki so leteli v Vojvodini, bi se z nostalgijo spominjali tamkajšnjih »paljevin«, v katerih je »vleklo« tudi po 10m/s in več.

 

na vrh strani


Tekmovanja 2014

Tekmovanja 2013

Tekmovanja 2012

Tekmovanja 2011

Tekmovanja 2010

FAI značke za jadralno letenje

Flatland Pokal 2008

Poljsko državno prvenstvo

Svetovno prvenstvo 2008 (Luesse)

Češko DP

LX pokal, Szatymaz 2008

Stendal 2008 – OP Nizozemske
(pripravil Aleš Maraž)

Pokal Zrenjanina 2008

OLC Alpe
(pripravil Miha Thaler)

OLC SI
(pripravil Miha Thaler)

Uvrstitev pilotov po IGC

Državna prvenstva
(pripravil Matjaž Novak)