website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Tanja Pristavec z EB28 edition
(OPENSOARING, 30. marca 2015, besedilo in foto Niko Slana, uredil Milan Korbar)


Ob Tanji sta Boštjan Vovk in Mojca Zupan

Nedelja je bilo leško letališče skoraj prazno, vrata hangarja pa zaprta, ob kavnem avtomatu, v avli pod kontrolnim stolpom, se je zbrala manjša družba jadralcev in se pogovarjala pretežno o klubu. Zanimivo in celo domenili so se, da delček idej uresničijo, a o tem kdaj drugič. Na koncu živahnega pogovora je Tanja Pristavec dejala: »Zdaj je še dovolj časa, da grem v zrak in ujamem še malce jadranja.« Mislili smo si, da bo vodja letenja z EB28 edition Boštjan Pristavec, a smo se zmotili. Boštjan je resda vse naredil, da je pripeljal veliko jadralno letalo na začetek asfaltne steze, tam pa sta Boštjan in Tanja zamenjala vlogi. Na sprednji »kapitanski« sedež je sedla Tanja, si naravnala padalo, vzela v roke pilotski opomnik za EB 28 edition in ga obdelala od točke do točke. Boštjan Volk in Mojca Zupan, ki sta ji pomagali pri vezeh, sta pustila pilotko, da je vse opravila v miru. Medtem se je Boštjan usedel na zadnji sedež in kot potnik - molčal. In kot gre to navadno pri Boštjanu vse zelo hitro, je tudi Tanja dokaj hitro zagnala motor, pritisnila na plin in veliko jadralno letalo pognala po asfaltni stezi. Tudi zato, da bi ujela še delček sončnega vremena, saj so debeli slojasti oblaki vse bolj zakrivali sončna pobočja okoliških hribov.


Tanja s pilotskim opomnikom

Tanja, ki je sicer učiteljica jadralnega letenja, o svojih ciljih z vrhunskim jadralnim letalom ni govorila, skoraj prepričani pa smo, da bo naša slovenska rekorderka v jadralnem letenju, ki ima tudi nekaj svetovnih rekordov z ultra lahkim letalom apis WR v naslednjih mesecih zagotovo skušala podreti še kakšen ženski jadralni rekord. Tanja je kot sopilotka v Namibiji odletela FAI trikotnik 1000 km s hitrostjo 151,40 km/h (Pokweni 26.12.2002).


Pred vzletom

Upamo, da se pri opensoaringu ne motimo in seveda držimo pesti za Tanjo. Tudi zato, ker je bila v zadnjem obdobju edina slovenska jadralka, ki se je bolj ambiciozno lotila jadralnega letenja. Ženske jadralne rekorde, ki jih omenjamo, je že pred leti postavila z UL jadralnim letalom apis WR, poleg tega pa je v tistem obdobju, ki je zdaj odmaknjeno že dvanajst let, uspešno jadrala tudi z vrhunskim letalom DG600/18.Še zmeraj veljavni Tanjini svetovni rekordi z apisom WR so: 1/ hitrost v FAI trikotniku 100 km 76.90 km/h (8.8.2001) 2/ cilj in povratek 312.2 km, 3/ prosti prelet na tri točke 357,4 km, 4/ prosti prelet v razdalji 156,1 km (vse tri dosežke je opravila 24.5.2003).
Še o Uroševem FAI 1000 iz prve roke

Pristanki v skoraj nevidni pravokotnik

Mladi jadralni piloti v AK ALC

Vroč poletni dan

Pozno popoldne z DG-500

Velik jadralski krog z DG-500M iz Lesc

Na Ptuju vzleteli prvi letošnji začetniki

Video Gimnazija Moste in jadralno letenje

Mladi jadralec Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Edo iz Livna

3D - v prvi vrsti parterja

Ne bo se lahko vrniti v svojo škatlo ...

Tanja Pristavec z EB28 edition

Navaden popoldanski let nad Postojno

Sezona se je začela

Rekordni let v Avstraliji

Doživetja 2016

Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009