website statistics
Opensoaring.com

aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Video Gimnazija Moste in jadralno letenje
(OPENSOARING, 4. junija 2015, Milan Korbar, video in fotografije Gimnazija Moste)Matjaž nam je konec aprila poslal sporočilo, da želi Gimnazija Moste iz Ljubljane v sodelovanju z AK ALC izvesti uvodne lete predstavitev jadralnega letenja za dijake, ki bodo uvod v program šolanja za jadralnega pilota v naslednjem šolskem letu. Seveda sem zadevo takoj potrdil in ponudil sodelovanje. Enako so odgovorili tudi drugi prejemniki sporočila. Stekla je akcija za pripravo vsega potrebnega in tako smo se v nedeljo, 10 maja, zbrali v Lescah predstavniki aerokluba, dijaki in mentorji iz Gimnazije Moste, pobudnik Bor Hojs in ekipa snemalcev. Nastal je video, ki je namenjen predstavitvi jadralnega letenja ter šolanja za jadralnega pilota, ki bo z naslednjim letom na voljo dijakom Gimnazije Moste.


| Gimnazija Moste 2015 | Gimnazija Moste | Dijaki Gimnazije Moste & Jadralno letenje |


Pregled letala pred letenjem

Dijakom in mentorjem iz gimnazije smo predstavili vse, kar je potrebno opraviti pred letenjem, kako in kaj lahko počnejo med letom, kako se smejo in morajo gibati na letališču. Seveda smo jim povedali tudi to, kako in zakaj letala letijo. Letenja se je udeležilo pet dijakov, ki so bili nad vsem, kar so doživeli in videli, navdušeni.


Izvzem padal iz shrambe

Zgodbo smo ponovili tudi naslednjo nedeljo, ko je prišlo še sedem dijakov. Vtisa dveh dijakov:


Pina Maja Bulc, 4. letnik

»Jadralno letenje je nekaj, kar sem si vedno želela, a nikoli nisem imela dobila priložnosti, da bi to tudi preizkusila.
Letos, pa mi je Gimnazija Moste to omogočila.

Na začetku nisem vedela, kaj naj pričakujem in kako bodo stvari potekale. Ko pa smo prispeli v Lesce, je navdušenje kar naraščalo in naraščalo. Vse, od same priprave na letenje do "vkrcanja", je pričakovanje le še stopnjevalo. Potem pa se je začelo. Kar na enkrat si v zraku in ugotoviš, da zares letiš. Čisto zares si v zraku, vrhunec vsega pa je to, da dejansko vidiš vso pokrajini pod sabo. Nisi le nemi opazovalec, ampak si resnično del poleta. Potem pa pride trenutek, ko motorno letalo odpne vlečno vrv in izkušnja preseže vsa pričakovanja. V trenutku sem razumela, zakaj lahko ljudje to počnejo ure in ure, ne da bi se dolgočasili. Tista ura, ko sem bila v zraku, ko sem letela nad vsemi poznanimi kraji, čisto zraven Stola in sem naravo lahko videla iz povsem drugega zornega kota, je minila čisto prehitro.

Pristanek pa je bil odličen zaključek te enkratne izkušnje. Ko se dotakneš tal in se s hitrostjo pelješ skozi vse tiste regratove lučke, si zaželiš, da bi se vrnil na začetek in še enkrat podoživel celotno pot.«

Pina Maja Bulc, 4. letnik


Gregor Ulaga, 3. letnik

»Bila mi je zelo dobra izkušnja. Prvič sem sam upravljal letalo in mislil sem, da je bolj preprosto. Ni pa bilo spet tako težko. Poleg tega mi je bilo pa všeč, saj me letenje veseli.«

Gregor Ulaga, 3. letnik

Nekaj slik, ki so objavljene tudi na FB Gimnazija Moste, je na ogled v nadaljevanju.Povezavi:

Še o Uroševem FAI 1000 iz prve roke

Pristanki v skoraj nevidni pravokotnik

Mladi jadralni piloti v AK ALC

Vroč poletni dan

Pozno popoldne z DG-500

Velik jadralski krog z DG-500M iz Lesc

Na Ptuju vzleteli prvi letošnji začetniki

Video Gimnazija Moste in jadralno letenje

Mladi jadralec Aleš Janša (AK ALC Lesce)

Edo iz Livna

3D - v prvi vrsti parterja

Ne bo se lahko vrniti v svojo škatlo ...

Tanja Pristavec z EB28 edition

Navaden popoldanski let nad Postojno

Sezona se je začela

Rekordni let v Avstraliji

Doživetja 2016

Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Doživetja 2009