website statistics
Opensoaring.comaerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

Ostale povezave


Starodobniki na 15. Hahnweide 2009
(OPENSOARING, 16. september, Marko Jeras, AK Zagreb)

Pred tridesetimi leti je eden od mnogih nemških letalskih navdušencev uresničil zamisel, da bi na enem mestu, na športnem letališču Kirchheim - Teck v bližini
Stuttgarta, zbral čim več starodobnikov. Na srečanju, ki poteka vsake dve leti, so našteli kar 374 letal, seveda so bila poleg tudi jadralna letala najstarejših letnikov.

Člani Aerokluba Zagreb smo na ta dogodek čakali z velikim zanimanjem, 4. septembra pa nas je šesterica jadralnih pilotov sedla v avto in se podala na  10-urno vožnjo do mesta Bissingen. Prenočišče smo dobili v Nabernu, šest kilometrov od letališča, v bližini nekdanjih prostorov tovarne Schempp-Hirth in njihove travnate travne  steze.

Večina letal je prispela v Kirchheim že v petek, a ker smo prispeli šele pozno ponoči, smo se na letališče odpravili v soboto dopoldne (5. september). Ob 10. uri je bil brifing za pilote, ki so sodelovali v programu, za tem pa se je začelo letenje, ki je trajalo vse do mraka, kljub neugodnemu bočnemu vetru, na trenutke pa je tudi deževalo. Popoldan nas je presenetilo sonce, mi pa smo uživali v čudovitem akrobatskem programu skupine Kunstflugteam Franken, njihova tri jadralna letala Lo 100 pa je hkrati potegnil v zrak Jak-55. Dimna sled letal se je v domišljiji obiskovalcev mešala z glasbo. Zaradi opravka v Stuttgartu smo se morali odpovedati večernemu nastopu Christopha Zahna v Habicht-u.


 
Še posebno zanimiv je bil sprevod desetih dvokrilcev v šolskem krogu, ki so nad stezo opravili S, pri pristanku pa so z bočnim drsenjem pozirali neštetim fotografom. Dlake so se nam naježile, ko smo opazovali povezano dogajanje – let bombnika B-17, preganjal ga je FW-190, njega pa spitfire. Kot da se zgodovina ponavlja. Obiskovalci so imeli priložnost, da se peljejo z Julko, starim junkersom Ju 52 in Dragon Rapid-om.

Nedeljski program je bil podoben, vreme sončno, mi pa smo že potovali proti domu. Občutili smo hvaležnost do organizatorjev, ki so ljubiteljem letalstva iz vse Evorpe – zagotovo jih je bilo sto tisoč -, pripravili čudovito predstavo. Priporočamo ogled spletne strani (http://www.oldtimer-hahnweide.de/), na katerem je popis vseh prisotnih letal. Prihodnje srečanje bo od 2. do 4. septembra 2011. Jadralna sekcija Aerokluba Zagreb in jadralni pilot Zoran - Zok Miličić sta pripravila fotografsko galerijo, ki si jo lahko ogledate tukaj. Menimo, da je Zok zelo dobro ujel ozračje čudovitega letalskega srečanja. Sam sem priložil nekaj fotografij, a najbrž niso posebno zanimive, saj so me zanimale nekatere podrobnosti starih jadralnih letal.


Doživetja 2015

Doživetja 2014

Doživetja 2013

Doživetja 2012

Doživetja 2011

Doživetja 2010

Fotolet 6: Vetrovno jutro, 13. oktobra 2009

Starodobniki na 15. Hahnweide 2009

Fotolet 5: Jutranja avantura

Sunseeker – sledi soncu

Gregor Kavčič
Srečanje starodobnikov

Pogled na trikotnik 750 km

Ob prijetnem še razmislek - o streli

Matevž Stanovnik
Ljubljanski phoebus je dobil brata

Marko Kranjc
Moje jadralno šolanje

Fotolet 4: Valovi nad Koroško

Robert Hriberšek
Počitnice na subotiškem letališču Bikovo

Fotolet 3: 8. tekmovalni dan DP

Fotolet 2: Od plazenja po pobočjih do kraljevske višine  

Fotolet 1: Čredno - v ravnino

Leteči gverilci

O Tiger Mothu in pristanku v hrib

Ivo Kodrič in Vine Žakelj
Prijazni lekciji letenja in zgodovine

Matija Kodrič
Valovi nad Primorsko