website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor
(OPENSOARING, 30. avgusta 2017, besedilo Niko Slana)


Savo Poljanec, fotografija za dokument

Kdo ne pozna prijetnega poletnega klepeta ob kavi, še v globoki jutranji senci? Z Brankom Žigerjem, vojaškim in civilnim pilotom in opernim pevcem, se včasih srečava v Fontani, ob presušenem in zanemarjenem vodnjaku sredi Ljubljane. Včasih v klepetu ni nič novega, drugič pa se pojavi zanimiva tema. Branka skušam spodbuditi, da še kaj pove iz svojih letalskih časov, njegova priljubljena tema je tudi glasba. Nekdanji operni pevec ne more brez nje, včasih za mizo po tihem še kaj zapoje.


Spominska plošča Savu Poljancu v v vojaškem oporišču Sliač.

Žiger se je tokrat spomnil Mariborčana Sava Poljanca (1907-1966), enega od kraljevih jugoslovanskih pilotov, ki je preživel v bitki za Beograd. Branko je po vojni z njim opravil nekaj kontrolnih letov, saj je bil Savo komandant, ki ga je zanimalo, kako letijo piloti v njegovi eskadrilji. Priznam, nisem vedel, kdo je mariborski pilot, ki bi ga morali s ponosom povezati z začetki mariborskega kluba, ki bo letos praznoval 90-letnico obstoja. Ob 20-letnici osvoboditve Maribora je tam, že kot vojaški pilot, nad 15-tisoč glavo množico po zraku vrtel svoje letalo IK-3.


Miroslav Korba, poveljnik Zračnih sil Slovaške

»A veš, da so Slovaki postavili Poljancu spominsko ploščo,« mi je postregel z neverjetnim podatkom, da je dobil visoko priznanje Slovaške za hrabrost. Kasneje se zakopljem v google in odkrijem še več zanimivosti. Spominsko ploščo v vojaškem oporišču Sliač si delita s pilotom Arsenijem Boljevićem. Jadralci dobro poznajo Sliač, saj je varovani zračni prostor, vzhodno od Prievidze, za jadralce pogosto kamen spotike.


Nagovor ob odkritju pomnika

Kakšno naključje, mariborski jadralci so že dvakrat organizirali državno prvenstvo v jadralnem letenju v Prievidzi na Slovaškem, tekmovalcem se je v podzavest vtisnil prepovedani zračni prostor, v njegovem središču pa je spominska plošča novejšega datuma (2014), ki je namenjena Mariborčanu. Nikomur se o tem ni sanjalo. Prepričan sem, da bi se sicer našla skupina, ki bi se v kakšnem slabšem vremenu odpeljala do Banske Bystrice in Sliača in se, v rahlo vohunski akciji, prepričala, da spominsko obeležje v resnici je in da opozarja na nekoga slovenskega rodu. Morda bi se celo vprašali, kaj sta Savo in Arso, po tem ko sta iz dna živinskega vagona, nekje na robu Poljske, utrgala desko in se spustila na tračnice in med kolesa železniških vagonov, počela na Slovaškem. Savo, ki ga po nacionalnosti štejejo za Srba, je s starim letalom »Smolitka« napadal nemške čete. Ob koncu leta 1944 sta oba odšla v Rusijo kot člana jugoslovanske vojaške misije, od tam pa sta se, na izrecno željo Tita, vrnila v Jugoslavijo. V dveh novejših zgodovinskih knjigah o slovenskih letalcih je nekaj splošnih podatkov o Savu.


Savo Poljanec osmi z leve pred letalom IK-3. Prešolanje na IK-3, 1940, letališče Beograd-Zemun, stojijo z leve: Aleksandar Stanojević, Anton Ercigoj, Miloš Bajagić, Ilija Zelenika, Todor Gogić, Stevan Ivanić, M.Blagojević, Savo Poljanec, Dušan Borčić, neznani podporočnik-neletalec, vojak Ljubomir Vojčin Miličević; čepijo z leve: Eduard Banfić, Vasilije Vračarević in Pantelija Grandić

Med brskanjem po utrinkih za Savo Poljancem preberem, da je imel mariborski aeroklub že po treh letih delovanja več kot 2300 dejavnih in podpornih članov, čeprav so prišli kasneje tudi slabši časi. V Ajdič-Jerinovi knjigi Letalstvo in Slovenci najdem celo davni podatek iz svojih gimnazijskih let, ki se je ohranil v ljudskem spominu, da sta na Glavnem trgu v Mariboru z letalom izgubila življenje tajnik aerokluba dr. Ivo Šestan in advokat Hans Mueller. Tudi to, da je bil prvi predsednik mariborskega aerokluba, ki so ga ustanovili decembra leta 1927, legendarni planinski zanesenjak, sicer pa jezikoslovec, slavist in literarni zgodovinar dr. Josip Tominšek. Maribor je povezan z zgodnjim graditeljstvom jadralnih letal. Res, zgodovina mariborskega aerokluba je še kako zanimiva. A pot pozabe je neusmiljena, tako da so okrogle obletnice spodbuda, da se spomnimo svoje zgodovine. In seveda, kava v Fontani me je spodbudila, da sem vzel v roke zgodovinsko knjigo in si skušal kaj zapomniti.


Medalje v spominski sobi v vojaškem oporišču Sliač.


Zastavi na proslavi


Letalo Jak-1 s katerim je letel Savo Poljanec


Piloti Miha Klavora, Savo Poljanec in Mato Dukovac so bili pred aprilsko vojno 1941 člani zemunskega sokolskega društva.

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol – leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009