website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«
(OPENSOARING, 11. avgusta 2017, besedilo Boris Kožuh, fotografije Teo Čendo in Milan Korbar)

Naslov je treba brati nekoliko drugače: »Skuhali smo Kawo«. To pomeni nekaj povsem drugega. Za kaj pravzaprav gre?


Pršut v dalmatinskem prijemu

Na slovesnem odprtju evropskega prvenstva v Moravski Tøebovi smo stali ob poljski reprezentanci. Ker znam poljsko smo Poljake nekako šteli za »naše«. Povrhu smo bili tudi ustrezno oblečeni: Poljaki so bili v belih srajcah, mi pa v rdečih. Tako smo nehote ustvarili tudi ustrezno barvno kombinacijo »biało-czerwoni« (belo-rdeči). Tako namreč poljske športnike imenujejo njihovi navijači zaradi belo-rdeče zastave. Glasno spodbujanje »biało-czerwoni« je že leta in leta znano tudi iz Planice.

Takoj po koncu pozdravnih govorov smo se s Poljaki fotografirali. Iskreno rečeno, ni nam šlo za barvno ujemanje, temveč je bil glavni motiv za skupno fotografijo trinajstkratni svetovni prvak Sebastian Kawa. Kdo se ne bi hotel slikati s takim mojstrom jadralnega letenja? Še zlasti nam je to veliko pomenilo, saj smo prišli prvič na veliko mednarodno tekmovanje. Vse nas je zabavalo, saj je bilo za nas vse novo. Hrvaški jadralci so bili kot neučakani dečki iz srednje šole. Nekaj minut pozneje se nam je pri fotografiranju naše ekipe »posrečil« še en zabavni trenutek. Na fotografijo se je »prištulil« sam Sebastian. Na prvi pogled se zdi, kakor da je vsekakor hotel biti na naši sliki; tako kot pogosto vidimo na televiziji, ko nekdo v ozadju maha: »Živijo, mama.«


Hrvaška ekipa in Kawa

Seveda je tudi na to treba gledati s pravimi očmi: mi smo hoteli na hitro imeti fotografijo, Sebastian, ki je pravkar šel mimo, je kulturno ob strani počakal, da končamo in potem je nadaljeval sprehod s svojim psom, ki ni namočil nikogar od naših.

V našem moštvu je marsikaj potekalo v znamenju Poljakov in Kawe. Zgledovali smo se po njihovih radijskih antenah, pomagali so nam pri vgradnji variometra v Jantarju, pa tudi pazljivo smo spremljali, kako letijo njihovi tekmovalci. S Sebastianom sva hitro našla skupen jezik. Na mednarodnem večeru se je Sebastian najdlje pomudil prav pri naši mizi. Sploh smo se nad Poljake »spravili« z odličnim orehovcem, ki se ga niso branili. Ko smo na začetku Kawo povabili v naš tabor, je odgovoril lakonsko: »Bom premislil.« Še preden je prišel na obisk in do resnejšega pogovora, smo se pripravljali na »glavni udar«. Nekega dne je beseda nanesla na Dalmacijo in takrat smo stopili korak dalje in ga povabili prihodnje leto k nam v Split. Omenili smo, da imamo zelo zanimivo področje letenja Sinj – Brač – Hvar – Vis in nazaj. Na vseh treh otokih so letališča in odlične termične razmere za jadranje. Ne le, da je sprejel povabilo, še več: rekel je: »Kaj bi čakali na prihodnje leto, naredimo to že letos. Pridem z jadralnim letalom GP Velo!« Seveda je to bil račun brez krčmarja, saj žene Sebastiana Kawe, ki odloča, ni bilo zraven. Sebastianov telefonski pogovor z ženo je prinesel hkrati razplet in zaplet. Izkazalo se je, da žena Ania soglaša s počitnicami v Splitu, da se le ne bi ves čas letelo.


Sebastian Kawa

V našem taboru je ta novica izzvala vzhičenje. Novica je takoj šla v Split in tam so se začele priprave. Od tega trenutka dalje je bil Kawa poleg letenja zares glavna tema pogovorov. Še preden je prišla žena na obisk, mi je Sebastian neko jutro rekel: »Boris, toda ne omeni pred Anio, da bomo leteli.« Ko se je Ania končno, tik pred koncem tekmovanja pojavila, je Sebastian prišel k nam v »splitske dvore« in skromno vprašal: »Ali lahko pripeljem ženo k vam?« Soglasno smo kriknili: »Ne le smeš, temveč moraš!« Ania Kawa je takoj izzvala simpatije vseh v taboru, še zlasti, ko se je izkazalo, da se z vsem strinja. Celo prikimala, ko smo ji na vprašanje o letenju v Dalmaciji, rekli, da si ne moremo predstavljati, da Sebastian ne bi vsaj za trenutek pokazal svojega jadralskega znanja. Ko je tudi to molče sprejela, je tudi ona postala »naša«. Vse je dogovorjeno, zadnji teden v avgustu bo družina Kawa v Splitu. Pripravili jim bomo program, da jih bomo »skuvali« tudi za naslednje poletje.
»Skuvali smo Kawu«, torej pomeni v prevodu, da smo prepričali Sebastiana in ga pregovorili, da naredi, kar smo si zamislili.


Pavel, Maks in AS 13.5 M FES gredo h Kawi v Dalmacijo

In za konec še ena velika zadeva. Zaradi ljubega miru in zaradi izredno dolge poti, Sebastian ne bo iz Poljske privlekel v Dalmacijo svojega konjička GP 14 Velo. Kaj sedaj? Nič takega nimamo, kar bi bilo primerno za takšno letenje svetovnega prvaka. Imamo Vuka, Twin Astirja, Jantarja in še kaj bi se našlo. In je padla ideja: kaj če bi zaprosili Pavla Potočnika da posodi svoje letalo AS-13,5. Saj to bi bila zelo dobra reklama za letalo: svetovni prvak ga je preizkusil! O tem se bo zagotovo pisalo in poročalo. No in že samo en telefon je bil zadosti: telefoniral sem Maksu Berčiču in mu opisal projekt »Kawa v Splitu«. Še isti dan me je poklical nazaj in sporočil veselo novico, da se lastnik letala strinja. Ogromen kamen mi je odvalil s srca. Sedaj imamo za Kawo res nekaj nevsakdanjega: Dalmacijo in AS-13,5 FES. Si sploh lahko predstavljate sestavljanko: »Kawa, Dalmacija in AS-13,5 FES«?

na vrh strani

 


V Šaleškem aeroklubu začetniki že na Twinu

Sedmi oktober na Ptuju

»Hura!« - za gravitacijske vzlete

Več o Savu Poljancu

Savo Poljanec – utrinek za zgodovino LC Maribor

FES na Green Speed Cup 2017

Dunaujvaros 2017 - srečanje starodobnikov

Hrvaška ekipa na EGC 2017 pravi: »Skuvali smo kavu«

WGC 13,5m Szatymaz 2017 v očeh tekmovalca

Razred 13.5 M – kako čez dve leti?

S starimi letali v Sinju

Sokol – leteči model jadralnega letala

Sveža jadralska kri v Mariboru

Željava – med mitom in resničnostjo

Od junaka do bedaka – Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil!

Prešernov dan in Dan slovenskega jadralnega letenja

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009