website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Jadralci smo na njih ponosni
(OPENSOARING, 21. maja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije Milan Korbar, uredil Milan Korbar)


EB28 edition pripravljen na vzlet

Doslej smo na opensoaringu že izpostavili pozitivno stran dejstva, da se Miha Žibrat, urednik športnega programa na TV, ni pojavil na letališču v Lescah, kjer mu je Pavel Magister položil rdečo preprogo do EB 28 edition in do pilota, ki veliko ptico obvlada do popolnosti. Tako možnost imajo le redki. Edina večja škoda Žibratove odpovedi je Pavel, ki si to šteje za svoj osebni poraz, pa čeprav je prišel po urednika športa na TV s svojim avtomobilom. Pavel in Miha sta imela po tistem neuspelem jadralskem dnevu še nekaj stikov prek e-pošte, ena je priletela tudi do uredništva opensoaringa, pač zato, ker smo o nameravanem obisku visokega gosta na letališče v Lesce že nekaj pisali.


Romanovo jadralno letalo s pogonom na elektriko leta 2011

Da bi lahko pojasnili dogajanje, zaradi katerega je bilo na športnem letališču v Lescah vse na nogah, naj povemo, da je gospod Miha Žibrat Pavletu prek e-pošte namignil, naj njegovo zadrego ne smatra kot pišmeuhovstvo in da naj vsem, ki jih je potegnil, razloži, da je služba pač služba.


Albatros, prvo slovensko ultralahko letalo iz delavnice Pavla Potočnika, ki ga je po 25 letih obnovil Miro Kovič

Sam sem se vprašal, kakšna je bila celotna komunikacija med njim in Pavletom, za katerega vem, da si po svojih najboljših močeh prizadeva za prepoznavnost jadralnega letenja. Sklepal sem, da je urednik najbrž dojel, da mu želi Pavel prirediti uro spoznavanja jadralnega letenja v živo, v zraku, da bi razširil njegovo športno obzorje še z enim športom, ne pa morda zaradi kakšnega drugega vzroka. Torej je želel Pavle sam prispevati k razgledanosti športnega novinarja iz svojega plitkega upokojenskega žepa. Pilot EB28 edition je prav tako razumel namen napovedanega obiska, pripravil je letalo in si vzel čas. Samo zato, da bi urednik dojel, da je jadranje šport, da imamo jadralci pravico pomisliti, da je morda javna TV ustanova, ki bi lahko dvakrat na leto nekaj malega povedala o dogajanjih v jadralnem letenju. Vse je bilo napeljano, da bi gospod Miha bolje deloval v službi naroda.


LX9000 krasi pilotsko kabino EB28 edition

Med čakanjem na »naš'ga Miho« je pilot jadralnega letala 7, za mizo letališke restavracije, zastavil zanimivo vprašanje, ki se je glasilo približno takole: »Morda pa bi morali mediji res namenjati jadralnemu letenju več pozornosti, že zato, ker so jadralci s svojim znanjem postavili nekaj svetovno znanih in izjemno uspešnih firm, ki z inštrumenti za jadralna letala in električnimi pogonskimi motorji, tudi te bi Miha lahko doživel v živo, v svetovnem merilu zaznamujejo jadralni šport. Ne gre za zakotne garažne firme ampak podjetja s tehnološko vrhunsko tehnologijo.«


LX8000 D pomaga pri navigaciji v zadnji kabini EB28 edition

Miha Žibrat bi lahko v Lescah kaj več zvedel o dveh svetovnih celjskih izdelovalkah navigacijskih inštrumentov, LX navigation in LXnav, o gorenjskem Naviterju, o logaškem Luku in Matiji Žnidaršiču, ki sta prodrla s FES-om, sodobnim pogonom za jadralna letala, tu je še kamniški Sušnik s svojim tehnološko naprednim elektromotorjem za jadralna letala, v Radovljici je svetovno znan Glider Service - vsi skupaj zaposlujejo na desetine strokovnjakov. Seveda se opravičujem še množici drugih, nič manj pomembnih firm, ki so povezana s športnim in poslovnim letalstvom. Samo toliko, da ne bi kdo mislil, da je v Sloveniji samo Pipistrel, katerega uspešna proizvodnja letal temelji tudi na teh manjših delavnicah, denimo, na zlatih rokah Pavla Potočnika, ki jih niti nismo omenili, samo zato, da ne bi na koga pozabili.


AS 18M, najnovejši jadralni dvosed iz delavnice Pavla Potočnik

Jadralci so razgledani ljudje, ki se ne ukvarjajo samo z letalstvom. Tomaž Avsenek, denimo, bi najbrž moral biti na včerajšnji veliki zabavi uspešnih »zimskih« športnikov na osrednjem trgu v Ljubljani, saj izdeluje najbolj sodobne smučarskotekaške čevlje na svetu in tam bi morda imel srečo, da bi srečal katerega od športnih novinarjev TV, saj so vrhunski športniki postali »estrada«, ki se povezuje z biznisom, novinarji in politiko. V Ljubljani so nastopili naši športni asi svetovnega slovesa, kot je bila nekoč, dokler se ni ujela v zanko dopinga, tudi naša atletinja, tekačica na 800 m, ki je takrat, v času razcveta, svoje (finančno) domovanje prestavila na Azurno obalo. Se razume, zaradi davkov. Tudi zanjo smo ljubljanski Rotovž okrasili s cvetjem, da so se lahko z njo simbolično povezali športni funkcionarji, mediji in politiki. Kot obrobni športni opazovalec sem prepričan, da so si omenjena atletinja in naši zimski uspešneži po svoje podobni – a ne po dopingu. Vsi dodajajo k naši nacionalni samozavesti, bolj pa bi bilo zanimivo izvedeti ali iz naslova svoje uspešnosti tudi kaj vračajo najmlajšim športnikom in klubom ter kje plačujejo davke od svojih trdo prigaranih zaslužkov. Ne vem ali mi je to vprašanje dovoljeno, kajti v narodove svetinje se ne dreza z umazano beraško palico. Moje vprašanje ni namenjeno samo »zimskim« športnikom, tu so še košarkarji, hokejisti in najbrž še kdo.


Kamorkoli na sejmu pogledam, povsod FES

Vprašujem samo zato, ker so zrasli tako visoko, poleg svojega talenta, tudi zaradi sistema, ki jim je to omogočil. Prej omenjene jadralsko-letalske firme so v Sloveniji in ne bežijo v Italijo ali kam drugam. Jadralci smo na njih ponosni. Zato smo pomislili, da bi bilo prav, ko bi kdo kdaj omenil, da jadralci sploh so. Vsaj takrat, ko so njihovi dosežki na svetovni ravni.


LXNav se predstavlja na sejmu


Naviter in SeeYou, brez tega ni jadralskega poleta in tekmovanja


LX tudi v ultralahki sambi


Zanimiva kombinacija instrumentov v kabini AS 18M


Romanov elektromotor je tudi sestavni del hibridnega pogona za letalo


Tudi ONE je plod slovenske pameti


Pipistrel

 


Ptuj: 1205. start na vitlo je bil moj

Čestitke letalcem ob 25-letnici plebiscita o samostojnosti

Med obnovo vitla je nastal film

Vitla znova na letališču v Murski Soboti

Sara – za TED in letalsko psihologijo

Najdite Slano in Korbarja

Ko nimate drugam – zavijte v CD

100.000 – mejnik, ki nič ne pomeni

KB-6 Matajur, razvoj, muzej, darilo 2

Muzej letalstva Beograd

Letalogled se predstavi z – 29

TV-jadranje po zraku

KB-6 - ignoranca, pozaba ali kaj drugega …

Bitka za oslovo senco

Za duha športa in za dobro počutje

Malčki čez krila in v duhu …

Zbirka letalskih modelov Albina Novaka v TMS

Omev na Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Opensoaringov turistični vodnik po Ptuju - za jadralce

Jadralci smo na njih ponosni

Skupno kroženje orlov in plovil

Skupščina LZS:
vprašanje in odgovor

Slovenj Gradec in Bovec – danes in pred enim letom

Aerodrom Maribor in Rdeči biki

Nekaj asociacij z Aera 2015

Leški arcus T – čeprav samo za nekaj dni

LETALSKO BESEDJE v otroški dobi

Strast Klausa Seemana – razmislek za TMS

Odgovor na odprto pismo

70 let Jožeta Černiča

O »izjavi«, da o »kodeksu« ne govorimo

Arhiv AK Ljubljana v nevarnosti

Varnostna konferenca v Cerkljah

DG 101 na informativnem dnevu v ŠC Kranj

Še nekaj o jeziku – na splošno

O etiki kot se nam kaže s kodeksom LZS

Zimski let – za poletne učinke

Kava na ljubljanski tržnici

Sprehod po jeziku

Odprto pismo
z novoletnimi željami Nataliji Polenec,
direktorici Tehniškega muzeja Slovenije

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009