website statistics
Opensoaring.com





aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


DG 101 na informativnem dnevu v ŠC Kranj
(OPENSOARING, 15. februarja 2015, besedilo Niko Slana, fotografije in urejanje Milan Korbar)


DG-101 G v avli ŠC Kranj

Včasih se nam je, mulariji, zdelo, da je postati pilot in se dokopati do znanja letenja, nekaj tako zanimivega, da smo sami našli pot na letališče in na prvi tečaj jadralnega letenja. Tečaj je bil zastonj. Časi so se spremenili – ne bomo tokrat o tem -, a zdaj mladi, vsaj tako se zdi, sami ne iščejo več poti, ki vodijo do jadralnega letenja. Jadralci po vsem svetu ugotavljajo, da je na letališčih premalo jadralnih naraščajnikov. Vzrokov, zakaj je tako, bi lahko našteli veliko, vprašanje pa je, če bi z naštevanjem kaj spremenili. A zdi se tudi, da ta trditev ni posebno trdna.


Obiskovalci so z veseljem sedali v DG-101 G v avli ŠC Kranj

Nedavno smo na straneh Opensoaringa lahko prebrali, da člani AK Celje že nekaj let en dan v letu ali celo več dni, razstavijo jadralno letalo na nekem mestu, kjer se zbirajo srednješolci in delajo reklamo za jadralno letenje. Očitno uspešno. Če mladi sami ne pridejo na letališče, jim je pač treba letalo pripeljati pred nos in jim razložiti, da lahko s šestnajstimi leti že sami letijo in odkrijejo neko izjemno zanimivo razsežnost sveta. Mladi tudi razumejo, da ni nič več zastonj, vendarle pa jim je treba, ob takšnem stiku z jadralnim letalom v šolski avli ali v hali trgovskega centra, povedati, da dobijo z letenjem v aeroklubu za razumno ceno, nedopovedljivo bogastvo znanja in novih občutkov. Celjani imajo, kolikor vemo, najcenejši tečaj jadralnega letenja v Sloveniji, saj stane samo 600 evrov. Če se samo spomnim svojega tečaja, je bil nekaj najbolj zanimivega do takrat v življenju in zapomnil si ga bom za vse življenje, pa čeprav smo takrat leteli na jadralnih letalih, ki so bila, kot bi dejal Gorazd Habjan, festival zračnega upora. Današnja mladež, ki se odloči za tečaj jadralnega letenja, se že v prvi potezi svoje prihodnje pilotske poti seznani z izvrstnimi jadralnimi letali, o katerih se nam nekoč še sanjalo ni.



Pripeljati jadralno letalo v avlo srednje šole, denimo, takrat, ko imajo osnovnošolci informativni dan, je zagotovo dobra zamisel. A prepričan sem, da bi jo morali izpopolnjevati. Poleg jadralnega letala bi moral biti velik plakat, ki bi prihodnjemu osnovnošolcu ali osnovnošolki na kratko povedal vse – kje bo tečaj, naslov kluba, koliko mora biti star, koliko stane tečaj jadralnega letenja, kako dolgo traja itd, da bi lahko že od daleč prebral kako in zakaj je jadralno letalo v šoli. Poleg letala bi se moral vrteti filmček o začetnem šolanju. Toni Šibanc iz Celja, ki je bil v svojem srednješolskem obdobju velik prijatelj z Benom Hvalo, znanim športnim režiserjem, je naredil kar svoj filmček o učenju letenja. No, morda sploh ne bi bilo napak, ko bi takšen video naredili slovenski klubi s skupnimi močmi.

V Koenigsdorfu (Nemčija) jim tega najbrž niti ni treba, ker družine jadralcev z otroki, ob koncu tedna, pridejo na letališče, starši letijo, mularija pa se zabava na igralih, ki jih ob hangarjih ne manjka, malo starejši pa tudi ujamejo že kakšen let z jadralnim ali motornim letalom okoli letališča in jim je, ko dopolnijo petnajst let, vse jasno. Vedo, kaj je jadralno in kaj je motorno letenje.


Danica Volčanšek Černe

Prihodnji dijaki Šolskega centra Kranj so se, v avli svoje prihodnje šole, srečali z jadralnim letalom, za dogodek pa je poskrbela Danica Volčanšek Černe, profesorica na tej šoli, sicer pa učiteljica jadralnega letenja v Lescah. Čeprav informativni dan najbrž ni posebno dober trenutek za spoznavanje z jadralnim letenjem, saj so prihodnji dijaki in dijakinje psihološko obremenjeni z novim okoljem in svojo odločitvijo o nadaljnjem šolanju, pa je zagotovo veliko bolje, da so ga izpeljali kot če ga ne bi. Kar precej mladih se je sproščeno približalo letalu, najbolj zvedavi so si nadeli padalo in sedli v kabino in prijeli za pilotsko palico. Pri vseh je bilo čutiti zadrego prvega stika z letalom, a so se kar hitro sprostili in začeli spraševati to in ono, na koncu pa so vzeli s seboj listek s temeljnimi podatki o tečaju jadralnega letenja na letališču AK ALC Lesce. Skratka, takih predstavitev bi moralo biti v šolskem letu srednješolcev zagotovo več, razmisliti bi pa bi morali, ob katerih trenutkih bi jih bilo smiselno izpeljati.


Dani razlaga dijaku v jadralnem letalu temelje letenja

In kaj menite jadralci o vsem tem, seveda, tako kot to vidite v vaših klubih?


Obiskovalci so ogledovali jadralno letalo DG-101 G v avli ŠC Kranj

 


Ptuj: 1205. start na vitlo je bil moj

Čestitke letalcem ob 25-letnici plebiscita o samostojnosti

Med obnovo vitla je nastal film

Vitla znova na letališču v Murski Soboti

Sara – za TED in letalsko psihologijo

Najdite Slano in Korbarja

Ko nimate drugam – zavijte v CD

100.000 – mejnik, ki nič ne pomeni

KB-6 Matajur, razvoj, muzej, darilo 2

Muzej letalstva Beograd

Letalogled se predstavi z – 29

TV-jadranje po zraku

KB-6 - ignoranca, pozaba ali kaj drugega …

Bitka za oslovo senco

Za duha športa in za dobro počutje

Malčki čez krila in v duhu …

Zbirka letalskih modelov Albina Novaka v TMS

Omev na Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Slavoj Žižek, Balkan in zgibanka

Opensoaringov turistični vodnik po Ptuju - za jadralce

Jadralci smo na njih ponosni

Skupno kroženje orlov in plovil

Skupščina LZS:
vprašanje in odgovor

Slovenj Gradec in Bovec – danes in pred enim letom

Aerodrom Maribor in Rdeči biki

Nekaj asociacij z Aera 2015

Leški arcus T – čeprav samo za nekaj dni

LETALSKO BESEDJE v otroški dobi

Strast Klausa Seemana – razmislek za TMS

Odgovor na odprto pismo

70 let Jožeta Černiča

O »izjavi«, da o »kodeksu« ne govorimo

Arhiv AK Ljubljana v nevarnosti

Varnostna konferenca v Cerkljah

DG 101 na informativnem dnevu v ŠC Kranj

Še nekaj o jeziku – na splošno

O etiki kot se nam kaže s kodeksom LZS

Zimski let – za poletne učinke

Kava na ljubljanski tržnici

Sprehod po jeziku

Odprto pismo
z novoletnimi željami Nataliji Polenec,
direktorici Tehniškega muzeja Slovenije

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009