website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Odprto pismo jadralnim pilotom!
(OPENSOARING, 3. Julija 2014, Capt. Iztok Kavčič, vodja letalske operative, ADRIA AIRWAYS d.d.)

Spoštovani jadralni piloti!

Z razlogom povečanja varnosti letenja smo se v Adria Airways odločili, da o nedavnem bližnjem srečanju jadralnega letala in našega CRJ200 obvestimo vse letalske klube v Sloveniji.

Do bližnjega srečanja obeh letal je prišlo v kontroliranem zračnem prostoru na robu CTR Ljubljana oziroma v TMA Ljubljana, v okolici VOR DOL. Posadka letala CRJ200 je opazila jadralno letalo, ko je bilo letalo CRJ200 v smeri za stezo LJU RWY30 (Localizer Established) na višini 4500 čevljev v bližini VOR Dolsko. Letali sta si bili blizu približno 300 do 400 m horizontalno in 200 metrov vertikalno. V tem času, tako kontrola zračnega prometa, kot tudi posadka letala CRJ200, nista bili seznanjeni o prisotnosti jadralnega letala v kontroliranem prostoru CTR in/ali TMA LJU.

Piloti potniških letal večino svojega letenja izvajamo v kontroliranem zračnem prostoru po pravilih instrumentalnega letenja (IFR). S tem nam kontrola zračnega prometa (ATC) zagotavlja potrebno varnostno razdaljo z drugimi letali in pogojno tudi varnostno višino nad ovirami. Na ta način opravimo večino pristankov oziroma vzletov, tudi v lepem vremenu, ko so idealne razmere za jadranje. Zato je zelo pomembno, da v kontroliranem zračnem prostoru vsi udeleženci spoštujemo vsa pravila, ne glede na vremenske razmere, kar edino zagotavlja varnost vseh udeležencev. Eno izmed pravil je tudi radijska zveza s kontrolo zračnega prometa in javljanje pred vstopom v kontrolirani zračni prostor in pa javljanje pozicije, če se le-ta spreminja in bistveno vpliva na okoliški promet.

Vsem pilotom, tudi večjih letal in med njimi nas je veliko, ki smo začeli letalsko kariero prav z jadralnimi letali, nam je jasno, da ima jadralno letalo omejene  manevrske sposobnosti in je omejeno z vremenom, terenom in pa sposobnostjo jadralnega letala. Iz vsega omenjenega se hitro lahko zgodi, da ste (smo) piloti jadralnih letal primorani zaiti v kontroliran zračni prostor. Tega se zavedajo tudi kontrolorji. Nič narobe, če se spoštujejo vsa pravila letenja – tudi javljanje kontroli zračnega prometa. Če bi bilo to dosledno spoštovano, tega pisma, ki ga berete, ne bi bilo! To je tudi razlog zakaj smo se v Adria Airways odločili, da opozorimo populacijo jadralnih pilotov na ta dogodek.

Da bi se preprečili takšni dogodki - omenjeni se je na srečo končal brez posledic -, je dolžnost jadralnega pilota, da se javi kontroli zračnega prometa pred vstopom v kontrolirani zračni prostornega (TMA LJU). Tako bi bili vsi udeleženci v tistem času v bližini VOR DOL obveščeni o prisotnosti jadralnega letala. Posledično bi kontrola zračnega prometa odgovorno prevzela nalogo, da omogoči potrebno varnostno razdaljo med jadralnim letalom in CRJ200. Dogodka “Near miss” ne bi bilo!

Še nekaj dejstev za boljše razumevanje. Naša letala CRJ200/900 in A320/319 v tem pristajalnem delu (Intermediate Approach) letijo s hitrostjo približno 400 km/h. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da z omenjeno hitrostjo potniškega letala in dodatno hitrostjo jadralnega letala časa za manevriranje z namenom preprečitve nesreče ni veliko. Piloti potniških letal smo pri instrumentalnemu letenju osredotočeni predvsem na instrumente, zato je pogled na zunanjo okolico zelo omejen in s tem možnost, da pravočasno vizualno opazimo druga letala v neposredni bližini zelo majhna. Dejstvo je, da zaradi pravil (IFR) v kontroliranem zračnem prostoru drugih letal niti ne pričakujemo, razen če nismo s strani kontrole zračnega prometa posebej opozorjeni na to.

Spoštovani jadralci, pismo je dobronamerno v smislu povečanja varnosti letenja vseh udeležencev v zračnem prometu!

Lepo vas pozdravljam in vam želim veliko uspešnih jadralnih dni in varnih pristankov!

Capt Iztok Kavčič
Vodja letalske operative
ADRIA AIRWAYS d.d.
Zg. Brnik 130h
SI-4210 Brnik, Slovenija
iztok.kavcic@adria.si

 


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009