website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Športni uredniki in jadralno letenje
(OPENSOARING, 28. decembra 2014, uvod: Niko Slana, pismo urednikom: Pavel Magister, foto: Boštjan Pristavec in Niko Slana)



Dragi jadralni piloti (v nadaljevanju jadralci), medtem ko nazdravljate novemu prihodu sonca, ki vam bo spomladi znova omogočilo, da se boste predajali v omamo jadralnega letenja in se trudili za presežniki tega športa, se za vas že dolgo in tudi zdaj trudi Pavel Magister. Ne samo kot poznavalec slovenskega letalskega jezika, ki zatrjuje gluhim letalskim birokratom in jadralcem, da beseda zrakoplov ne pomeni to, kar mislijo, pač pa samo letalnike lažje od zraka, počasi izgublja upanje, da se bo med letalci in še posebno jadralci vendarle našel kdo, ki bo potegnil z njim tudi javno. Zatrjuje, da je nerazumljivo, da je letalcem vseeno, kakšen jezik imajo in kakšen jezik govorijo. O pomembnosti jezika je nedavno, na prvi strani Sobotne priloge Dela pisala novinarka, pisateljica in kulturnica Vesna Milek, njeno razmišljanje Vse, kar sem, je moj jezik, je bilo objavljeno 13. decembra. Urednika SP smo prosili za dovoljenje za ponatis, a nam ni niti odgovoril. Ob obilici dela je najbrž pozabil na bonton.

V pričujočem pismu se Pavel Magister znova predstavi, ne vem kolikokrat že, še v drugi vlogi. Medije, ki živijo od davkoplačevalcev, vendarle skuša prepričati, da bi kaj napisali in povedali o jadralnem letenju in dosežkih naših najboljših jadralcev. Zaman. V zavesti športnih novinarjev je zakoreninjeno mišljenje, da jadralno letenje ni šport. Le od kje jim to izkrivljeno mišljenje. Mi vemo, da je jadralno letenje še kako zahteven šport in ne afnarija po zraku. Ko je bil urednik športa na Delu še gospod Evgen Bergant, ko je bil v enaki vlogi na TV Marko Rožman in ko je vodil športni utrip na Dnevniku Jože Pogačnik-Jojo, je bilo drugače. Ne vemo, kaj se je novodobnim novinarjem in njihovim urednikom zgodilo, da jadralnega letenja ne prepoznajo za šport. Izgovarjajo se, da jadralno letenje ni olimpijski šport, a ta utemeljitev je na trhlih nogah (rally Dakar, F1, balinanje, sankanje po naravnih progah, karate itd), saj gre predvsem za pravico o obveščenosti.

Če zaradi vsega naštetega ne protestirajo na Letalski zvezi Slovenije bi morala reagirati množica jadralcev in v medijih, ki jim sicer sledijo in so nanje naročeni, tudi osebno zahtevati poročanje o jadranju. Če bo edini protestnik Pavel Magister, bo premalo, čeprav so njegovi protesti usmerjeni urednikom, ki bi morali biti varuhi zakonitosti. V zakonu o RTV namreč piše, da se poroča tudi o športu. In ker je jadralno letenje šport, se lahko sklicujemo na zakon.



Od: Pavel Magister
Za: ljerka.bizilj@rtvslo.si; tv.Sport@rtvslo.si; MMC-uredniki@rtvslo.si; MMC-sport@rtvslo.si; dnevnik@rtvslo.si; varuh@rtvslo.si; marko.filli@rtvslo.si; kaja.jakopic@rtvslo.si
Datum: Petek, 19. decembra 2014 13.12
Zadeva: letalski jadralni šport

Pavel Magister, Flandrova 21, 1117 Ljubljana
01 / 518 20 39; 0590 56 291; e-p: pavel_magister@t-2.net
---------------------------------------------------------------------------------

Vsem odgovornim v vaši in tudi naši (in moji) hiši RTVS ponovno sporočam,

da v teh dneh na južni polobli nekaj slovenskih letalcev, športnih jadralcev, uspešno predstavlja letalski šport naše države, saj je na straneh ONLINE CONTEST 2015 tekmovanja, ki ga lahko vsakdo spremlja na svetovnem spletu, že zabeležena vrsta uspešnih in odmevnih letov. Pred dnevi sem vas obveščal o nameri Boštjana Pristavca, da doseže nov svetovni rekord v FAI trikotniku 1250 km (mišljena je nova povprečna hitrost preleta na tej razdalji). Dosedanje letošnje vreme novemu rekordu še ni bilo naklonjeno, je pa Pristavec popravil dosedanji državni in celinski (afriški) rekord v trikotniku 750 km in še dva druga,
odletel vrsto tisočic (z včerajšnjo vred 10), bil z včerajšnjim dnem vred 4 x na vrhu dnevne lestvice (in še dvakrat na drugem, dvakrat na četrtem, enkrat na petem in enkrat na šestem mestu). Priporočam vam, da si podrobneje ogledate njegov včerajšnji let s tem, da sami - tako, kot sem vam že razlagal - klikate po tej strani ali pa preberete, kaj se je o njem napisalo na spletišču opensoaring ali na bližnjici z naslovom, ki ga zaradi pomembnosti opravljenega leta ponavljam tudi tukaj ..... Let za slovensko letalsko zgodovino....
Z branjem celotnega prispevka se prepričajte, da "barve naše zastave" zagotovo uspešno brani več Slovencev, kot si ljudje ob poročanjih vaše in naše hiše predstavljajo. Zato bom k že napisanemu dodal še priporočilo za ogled preletenih 750 km trikotnikov, ki sta jih v ZAR (SAR) odletela Celjana Toni Šibanc in Nik Šalej. Že Nikov let nam prikaže zgleden trikotnik, ko pa primerjamo opravljeno pot - modra črta - Tonijevega leta z idealno linijo - rdeča črta - , ki je najkrajša pot med v naprej napovedanimi točkami, pa morajo tudi poznavalci takega letenja globoko zajeti sapo, kot se temu reče.

Tako kot jaz te jadralce štejem kot svoje in tudi naše, bi želel, da jim to mesto priznate tudi vi. Predlagam pa, da svojo odločitev sporočite kar vsej slovenski javnosti - to možnost seveda imate - eni po spletu, drugi pa po tv.

Pozdrav in lep sončen dan še v nadalje, Pavel Magister





 


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009