website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Stane Menegalija
1930-2014
(OPENSOARING, 23. septembra 2014, Niko Slana)  


Letalski zanesenjaki - (z leve) Mirko Bitenc, sekretar ZLOS, Stane Menegalija ter Vlado Gorišek, predsednik sveta ALC

Revija Krila je na 2. strani tretje številke leta 1984 zabeležila: »Naše športno letalstvo  je dobilo pred dnevi veliko mednarodno priznanje, ko so na skupščini Mednarodne letalske zveze FAI v Los Angelesu, izvolili za podpredsednika te organizacije našega znanega letalskega delavca Staneta Menegalijo, ki bo to odgovorno funkcijo opravljal štiri leta. Menegalija je bil doslej predsednik Letalske zveze Jugoslavije, dva mandata pa tudi predsednik Letalske zveze Slovenije. Že dolgo je pilot in je član Alpskega letalskega centra v Lescah. Mednarodna letalska zveza, ki ima sedež v Parizu, združuje 78 držav, podpredsednik pa ima med drugim na skrbi športne programe zveze in mednarodni tekmovalni koledar in usklajevanje interesov posameznih članic. Menegalija  je bil dalj časa član komisije za mednarodne odnose pri LZJ.«

V anonsi v Delu smo 17. septembra 2014 prebrali, da je šel na drugo stran nekdanji podpredsednik FAI. Če ne bi bilo Polenčeve revije Kril in Milana Korbarja, ki je spravil na elektronski medij vse številke revije, bi se morali zadovoljiti samo s tem skopim obvestilom. Na spletni strani FAI tega podatka ni bilo mogoče preveriti. Stane Menegalija, človek z obrazom baročnega angelčka in nedoločljivih let, je bil povezovalni člen med terenom, travnikom in piloti ter politiko, pri čemer ga je bilo več v politiki in manj na terenu. Nihče več ne ve, kdo ga je pripeljal v letalski šport, mnogi vedo, da je bila njegova najljubša prijateljica ljubljanska ali pa katera druga cessna 172, saj ga nihče nikoli ni videl, da bi skušal vzleteti še s kakšnim drugim motornim letalom, v jadralnem letalu pa najbrž nikoli ni sedel. Na človeka, ki so ga izbrskali iz ljubljanske podružnice Fructala, imajo sodobniki še komaj kakšen spomin. Nekdo je povedal, da je vselej vedel, kdaj pristaja Stane, seveda po zvoku pnevmatik cessne, ki so zdrsnile po asfaltu, Boris Staržišar – Jackson, pilot deževnega gozda, si ga je zapomnil, ker je sprožil domine, ki so ga na koncu stale članstva v AK Ljubljana. Nekoč je s pilotskim kolegom Potočnikom odletel s cessno 172 v Nemčijo, kjer je kupil rabljen BMW. Ker je bilo vreme slabo se Potočnik ni hotel z letalom vrniti v Slovenijo, a da letalo manjka na Brniku je naprej opazil Menegalija. Seveda, kdo ne bi opazil, da ni njegovega edinega in najljubšega letala. Klubska jeza, ki je imela svoje vzvode, je bila huda in Jackson je izgubil članstvo, množica njegovih prijateljev pa sploh ni skušala protestirati, kajti politiki so bili takrat nedotakljivi in neusmiljeni, o kakšni demokratični razpravi pa se nam ni sanjalo. Kdor je bral knjigo Stalin, bo to razumel.


Stane v svoji cessni 172

Stane je bil najbližje jadralnim letalom med svojim športno-turističnim potovanjem v Benallo v Avstraliji (1987), kjer je bil vodja slovenske jadralne reprezentance. Stane je vse prepustil jadralskim kolegom, sam pa je, s svojim zagorelim  in prijaznim nasmehom, delal reklamo za deželo na sončni strani Alp zunaj letališča, seveda pa je zahteval, da mu fantje in dekleta, ki so bili v jadralski ekipi, vsak dan poročajo, kaj so izvedeli na dopoldanskih sestankih. Med najbolj nezadovoljnimi je bil Ferenc Peperko, ki bi najbrž lahko povedal še marsikaj zanimivega. Tone Polenec, urednik Kril, je od jadralcev izsilil poročilo o nastopu na SP, ki ga je objavil, a ni pozabil dodati, da bi lahko z delom denarja, ki je šel za stroške reprezentance, namenili izhajanju revije Kril. Seveda se to ni zgodilo in revija je bila, kljub človeku, ki je bil visoko v FAI, na robu preživetja. 

Kaj povedati na koncu našega kratkega spominskega zapisa o Stanetu Menegaliji? Morda to, da je bil, kljub vsemu, prodoren športni politik (funkcionar) in da bodo najbrž minila še desetletja, ko bo Slovenija imela v FAI svojega podpredsednika – kot je bil Stane in ga nismo znali in hoteli ceniti. Pač zato, ker je bil človek iz Fructala, ki je znal z nasmehom sprejeti nekaj tisoč praznih steklenic za sokove in vrniti prizadevanja članov AK Ljubljana s precejšnjo vsoto denarja za nakup jadralnega letala libella. Še pomnite tovariši – v AK Ljubljana. Pred Menegalijo je za to funkcijo pri FAI kandidiral Branko Ivanuš in čeprav je bil takrat evropski prvak v aerorallyju, je predlagateljem kandidatura spodletela.


Jugoslovanska jadralna reprezentanca na SP v Benalli (Avstralija). V sredini je Stane Menegalija.

 

 


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009