website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

ostale povezave


Bravo – Luka in Matija Žnidaršič
(OPENSOARING, 3. novembra 2014, besedilo in foto: N. Slana)

Luka je na svojem FB preprosto zapisal: »Jadralno letalo LAK17B z našim FES pogonom je dobilo EASA tipski certifikat! Po več kot 4 letih dela, je končno uspelo!« Na Opensoaringu pa smo nekoč zapisali tole:  

FES – nad Nanosom

To, da ima Luka Žnidaršič v sebi umetniško žilico, ni dvoma in to vedo vsi, ki poznajo njegove majhne video bisere. Morda se spomnite tistega, ki ga je posnel v finišu nekega svojega leta, zelo, zelo nizko, ko nikjer ni bilo videti, da je pred njim letališče. In ko se je zdelo, da bo samo še poravnal svojega LAK 17B in sedel, je odplaval do naslednjega travnika in še naslednjega in tako še enkrat ali dvakrat. Ko je odprl kabino, je najprej globoko vdihnil in dejal samemu sebi: »Pa je bilo res tesno ...« Si mislim. Tudi gledalci smo si grizli nohte, čeprav smo vedeli, da bo na koncu vse v redu, saj sicer najbrž ne bi videli tistega posnetka. In takrat je v njegovi zavesti zasvetila luč in rodila se je zamisel o jadralnem letalu z električnim pogonom, a takšnem, da samo pritisneš na gumb in se motor obrne. Uspešno.

Prve teste je opravil jeseni leta 2009, prvo vgradnjo stranki v LAK17B je izpeljal poleti leta 2010, tik pred svetovnim jadralskim prvenstvom v Szegedu. Do septembra 2012 je s svojim sistemom FES opremil že osemnajst (18) jadralnih letal: 4-krat LAK17A FES za vzdrževanje (sustainer), 7-krat LAK17B FES za vzdrževanje (sustainer), 6-krat 2 Electro UL kot samovzletno (self-launch) in 1-krat AS 13,5 UL kot samovzletno.

Torej čestitke Luki in Matiji Žnidaršiču, pa najbrž še komu, saj brez spodbud pri takem projektu najbrž ne gre.


Luka o certifikatu - na kratko!

Luka Žnidaršič je za Opensoaring zapisal: »To je prvi EASA tipski certifikat za FES električni pogonski sistem, ki je vgrajen na jadralno letalo tipa LAK17B FES. Je rezultat več kot 4-letnega skupnega dela podjetja LZ design (FES pogon) in SAirKo (proizvajalec jadralnih letal LAK iz Litve). Potrebno se je bilo soočiti z mnogimi tehničnimi in birokratskimi ovirami, preučiti vse mogoče standarde, opraviti nekaj trdnostnih in trajnostnih preizkusov, opraviti ogromno preizkusnih letov, napisati veliko poročil o skladnosti z različnimi standardi, pripraviti navodila za letenje in vzdrževanje ter navodila in načrte za izdelavo in vgradnjo komponent itd. Potrebni so bili mnogi usklajevani sestanki (nekajkrat tudi na sedežu EASA v Kölnu), precej finančnih sredstev in veliko potrpljenja ... Ker še zmeraj ni bilo ustreznih standardov za certifikacijo elektro pogonov, je EASA januarja letos (2014) končno pripravila "javno obravnavo posebnih pogojev za certifikacijo jadralnih letal z elektro pogonom". Na javni obravnavi so sodelovali mnogi proizvajalci in "zračne uprave", ki so lahko podali svoje pripombe in priporočila, ki jih je EASA lahko upoštevala ali zavrgla. Ko so bili certifikacijski pogoji končno znani, so bila potrebna nadaljnja usklajevanja in dokazovanja in poročila. Nato je letos (2014) poleti končno sledil potrditveni let predstavnika EASE z LAK17B FES, ki je sam preveril pomembne letalne lastnosti letala med delovanjem pogona in nato podal nekaj dodatnih zahtev in priporočil. Sledili so nadaljnji popravki dokumentov, programske kode v instrumentu, do končne zmage!

Omenil bi, da je naš EASA certifikat prvi za elektro "self-sustainer" in drugi certifikat za elektro pogon nasploh. Doslej je bilo namreč nemško samovzletno jadralno letalo Antares z elektro pogonom edino, ki se je lahko pohvalilo z EASA certifikatom. Zanj je ves postopek certifikacije od leta 1996 vodila nemška LBA. TC je bil izdan leta 2006, ko je bila EASA še v nastajanju. Od takrat noben drug proizvajalec ni uspel pridobiti podobnega certifikata!«

 


Ob skoku v novo jadralno sezono

Športni uredniki in jadralno letenje

Prilika o besedi, ki je delo postala

Pismo

Priznanja za prelete 2014

Avtorji flaminga v Lescah

Bravo – Luka in Matija Žnidaršič

Ptuj in vitlo

Rojstni dan Janeza Starihe

Zgodba o samokritiki (just culture)

Mita Vuković (1948-2014)

Stane Menegalija (1930-2014)

Jadralci in Kontrola zračnega prometa (1)

Prvaka sta Boris Žorž in Sebastjan Ramšak

Roman Sušnik – jadralec in snovalec

Dva na SP v Leszno

Prva svetovna vojna – in jadralci

Odprto pismo jadralnim pilotom!

Vseslovenski jadralski piknik v Celju

Luka in Uroš uspešna v Vareseju

Skoraj - do St. Moritza in nazaj

Boris Žorž četrti v Prievidzi

Sever po mariborsko

Kawa četrtič v Sloveniji, Flytoni uspešen v Nitri

Darilo za Veliko noč

Letalci, prižgite kresove in se veselite predsednika

Za predsednika LZS – Milan Korbar

Lov za naslov »vice« prvaka je odprt

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009