website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


BP - podpis in razmišljanje
(OPENSOARING, 20. marca 2013, 39 podpisnikov, Niko Slana)

Kratek pogovor z Boštjanom Pristavcem je bil nedvoumen: “Ni mi vseeno, kaj se bo zgodilo z našim jadralnim športom,” je dejal v časovni stiski, saj je sredi selitve slovenske letalske kontrole v nove in bolj udobne prostore na Brniku, poleg tega je zbolel tudi najmlajši član njegove družine. A Boštjanovo sporočilo je jasno: “S tem, da si zdaj dokazujemo, kdo ima prav, ne bomo prišli nikamor. Ne bom komentiral nobene strani, toda dejstvo je, da moramo Javni agenciji za civilno letalstvo stopiti naproti, da skupaj najdemo pravo pot,” pravi Boštjan, ki razmišlja, da bi se morali jadralci prav zdaj združiti in postaviti ekipo, ki bo enoten in predvsem verodostojen sogovornik JACL.”

Pristavec se zaveda, da sedanja pot najbrž vodi v razmere v katerih bosta preživela samo dva ali morda trije klubi. To pa zagotovo ni v interesu slovenskega jadralnega športa. “Država bi morala ustvariti takšne razmere, da bodo lahko delovali tudi mali klubi. Samo tako bo raslo število jadralnih pilotov, to pa bi bilo dobro za vse, za državo in za šport. Najti bi morali nek splošen organizacijski vzorec za vse letalske šole, ne pa, da skuša zdaj vsaka LŠ najti svojo pot iz zagate. Premalo bo, če bosta preživela samo dva aerokluba, menim, da mora s svojim delom nadaljevati tudi AK Postojna in množica manjših klubov,” je prepričan naš najbolj prodoren jadralec, ki predvideva, da bi v zaostrenih razmerah, ki se obetajo letalskim šolam, imel velike težave tudi aeroklub v katerem deluje.

Za trenutek je pogovor preskočil tudi na letošnja začetna šolanja. Meni, da je takšno stanje, ko se ne ve natančno, po katerem programu in s kakšnimi vsebinami opraviti letošnje začetniške tečaje, postavlja aeroklube pred resno dilemo, kako se organizirati, da novim učencem na najbolj prijazen in smiselen način omogočiti pot do dovoljenja jadralnega pilota, po novem ali po starem.

"V tem smislu se pojavlja vprašanje, kako bodo lahko učenci po prehodu v nov sistem uveljavljali svoje pridobljeno znanje v šolah, ki danes delajo po sedanjem, starem programu, medtem ko morda novih pogojev, ki so po dosedaj predstavljenem bistveno bolj zahtevna, ne bodo izpolnjevali. Bodo lahko svoj nalet prenesli ali jim to (bog ne daj) enostavno ne bo omogočeno? "je razmišljal in se hkrati vprašal, ali se vsi zavedamo, da je jadralno letenje šport, ki je povezan z velikimi stroški in odrekanji, da je napredovanje v njem počasno in da bo vsak jadralec, ki se bo svojemu športu odpovedal, izgubljen za vse, tudi za poklicno letalsko stroko v katero spadajo tudi strokovnjaki Agencije za civilno letalstvo.

 

Podpisniki odprtega pisma: Karel Čeč, Lovro Duževič, Rok Einhaver, Andrej Fijavž, Aleš Fink, Darko Gagula, Robert Hriberšek, Marjan Jančič, Vesna Jurjec, Jože Knap, Milan Korbar, Daniel Kotnik, Mateja Kotnik Kerbev, Danijel Korpič, Miha Kos, Franc Kralj-Medvedek, Tadej Krevh, Frenk Kristofeljc, Tadej Marinčič, Alojz Medved, Sašo Petek, Gregor Petrovič, Blaž Benjamin Podgoršek, Janez Podpadec, Erazem Polutnik, Avgust Potušek, Boštjan Pristavec, Željko Roškar, Niko Slana, Primož Sovič, Matevž Stanovnik, Janez Stariha, Denis Štrbenc, Roman Sušnik, Tomaž Štupnik, Luka Žnidaršič, Matija Žnidaršič, Boris Žorž, Tomaž Žvikart.

39

 


Blog 2014

Kaj nam obeta leto 2014

Skok bratov Rusjan iz gledališča na film

Jadralci pri predsedniku države

Pozdrav iz Namibije

Za letopis 2013 - M. Šoštarič

Za letopis 2013 - B. Žorž

Za konec sezone

Srebrni C

Forum in jezik

Sebastjan Kawa z DG 500 v Lescah

Flytoni

Kongres evropskih pilotk v Sloveniji že tretjič

Drahi slovenski chlapci...

Kaj nam danes pomenijo jadralne značke?

Polemika o licencah - nihče nima rad sprememb

BP - podpis in razmišljanje

Odprto pismo

Konec tedna v Opatiji

Priznanja 2012 iz mraka

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009