website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave

Letopis Opensoaringa 2013
(OPENSOARING, 10. oktobra 2013)

Do začetka sezone 2014 nameravamo, v okviru Opensoaringa, izdati tiskano brošuro o minuli sezoni. V naslednjih mesecih bomo, na spletni strani Opensoaringa, iz vsake zgodbe predstavili kratek odlomek. Če menite, da letopis ne more brez vašega prispevka, ste vabljeni k sodelovanju. Kot redaktorji si pridržujem pravico do lektoriranja. K vsaki zgodbi gre ena sama fotografija. Sestaviti želimo jadralsko knjigo, ki bo odsevala dogajanja minule sezone in tudi širše. Knjiga bo naprodaj, morebitni dobiček pa bo namenjen razvoju spletne strani Opensoaring. Vabljeni.

Boris Žorž (AK ALC Lesce)

»Dopust sem izkoristil za jadranje na morju – to je bila nagrada za zmago na vikend tekmi v Slovenj Gradcu. In kako je izgledalo jadranje v dveh dimenzijah? Zasluga, da sem se lahko udeležil začetnega tečaja jadranja na morju, gre Koroškemu aeroklubu Slovenj Gradec in ANA Sailing, ki ima bazo v Jezerih na otoku Murter. Med tečajem smo jadrali v bližnji okolici med množico manjših otočkov, nekajkrat smo odjadrali tudi malo dlje. Tečaj je trajal šest dni. Dan je izgledal približno takole: vsako jutro ob 9. uri smo imeli uro predavanj, kjer smo se spoznali s teorijo jadranja, različnimi manevri, poimenovanjem različnih delov jadrnice, učili smo se zavezovati vozle itn. Od 11. do 13. ure smo jadrali, sledila je ura za počitek in kosilo, pa spet jadranje do 17. ure.

Med jadranjem v dveh in treh dimenzijah je nekaj vzporednic in določene stvari so mi bile že jasne oziroma sem lahko našel podobnost z letenjem. Vendar pa je jadranje na vodi precej bolj komplicirano kot jadranje po zraku. Že količina novih izrazov je zajetna, da ne govorim o kupu vrvi, škripcih, finih nastavitvah jader in stalnem spreminjanju razmer zaradi vetra. Po začetnem tečaju jadralnega letenja znaš pilotirati letalo, po začetnem tečaju jadranja na vodi pa si uporaben član posadke, še daleč od tega, da bi bil sam sposoben upravljati jadrnico. Zazdaj nimam namena zamenjat svojega primarnega športa, vendar pa je bila to lepa izkušnja in v tem tednu sem se precej naučil. Hvala vsem, ki so to omogočili.«

Borisov komentar o nadaljevalnem tečaju jadranja, to je nagrada za drugo zmago na Bugijevi vikend tekmi, pa še pričakujemo. Medtem se je že prijavil na spomladanski FCC Gliding 2014 v Prievidzi, družbo pa si bodo delali Tadej Krevh in Anton Šibanc (?) v klubskem, Andrej Vrečer v 15-metrskem in Luka Žnidaršič v mešanem odprtem razredu.


Blog 2014

Kaj nam obeta leto 2014

Skok bratov Rusjan iz gledališča na film

Jadralci pri predsedniku države

Pozdrav iz Namibije

Za letopis 2013 - M. Šoštarič

Za letopis 2013 - B. Žorž

Za konec sezone

Srebrni C

Forum in jezik

Sebastjan Kawa z DG 500 v Lescah

Flytoni

Kongres evropskih pilotk v Sloveniji že tretjič

Drahi slovenski chlapci...

Kaj nam danes pomenijo jadralne značke?

Polemika o licencah - nihče nima rad sprememb

BP - podpis in razmišljanje

Odprto pismo

Konec tedna v Opatiji

Priznanja 2012 iz mraka

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009