website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Drahi slovenski chlapci, my si nenechame srat na hlavu!
(OPENSOARING, 7. aprila 2013, Niko Slana)

Antropologinja dr. Vesna Godina, je ob nedavni razlagi aktualnega  političnega položaja v Sloveniji, povedala nekaj zanimivega, s čimer si lahko slovenski jadralci razložimo tudi dogajanja okoli pretvorbe jadralnih licenc. Mariborska antropologinja zatrjuje, da se spremembe v narodovem značaju dogajajo zelo počasi, v slovenski arhetip pa se je skozi stoletja zajedlo hlapčevsko razmišljanje, saj smo bili v vsej zgodovini, ki jo poznamo, predvsem hlapci- zdaj enemu zdaj drugemu gospodarju. Nekaj herojskega in svojskega se je z narodom dogajalo le med tolminskimi punti, ob poveljevanju generala Rudolfa Maistra, med drugo svetovno vojno in navidezno po zadnji osamosvojitvi, a smo davek hlapčevstva vselej drago plačevali s kolaboracijo, pa s plazenjem pred ideologijo iz Sovjetske zveze, v novejšem obdobju, ko imamo svojo državo, pa ni nič boljše, saj zdaj ves svet nategujejo še čikaški fantje. Hlapčevski arhetip nas je pač determiniral, svojo narodno bit pa izkazujemo v skoraj vseh dejanjih, od državne ravni navzdol in navzgor.

Tu si seveda ne moremo prav veliko pomagati, kajti očitno smo izgubljeni, če se nekomu ne klanjamo, če se ne udinjamo nekakšni volji, ki je nad nami. Naša slovenska podzavest kliče po biriču, ki nam mora zlepa ali zgrda dopovedati, kaj nam je narediti. In v tej luči si lahko razložimo tudi dejanja JACL, ki brez potrebe hiti s pretvorbo in spravlja v zadrego ne samo jadralce ampak tudi sama sebe, pa čeprav evropski dokumenti ne zahtevajo tega. Na forumu Opensoaringa smo jadralci lahko prebrali, da so si mnogi večji, pa tudi manjši narodi oz. države vzele  za ta projekt več časa, da so svojim jadralcem, ker jih cenijo in so njihov partner v letalskih okvirih, natančno pisno obrazložili, kako bo potekal celoten projekt prehoda iz starih na nove licence. Zavedajo se namreč, da so celota, da so uprave in jadralci pač samo dve plati iste medalje, da ni nihče vzvišen. Slovenska JACL doslej, če smo prav razumeli jadralce, ki bolj podrobno spremljajo dogajanje, ni uradno izdala še nobene listine, ki bi temu projektu dajala pečat uradnega dejanja, kaj šele, da bi na nekem forumu, kot sta, denimo, opensoaring ali spletna stran LZS,  bolj podrobno pojasnili svoja dejanja. Navsezadnje je JACL javni servis, ki naj bi delal v dobro ljudi, ki se ljubiteljsko (in poklicno) ukvarjajo z letalstvom. 

Zanimivo je tudi dogajanje na forumu OS, kjer so se fantje potrudili in izbrskali ter predstavili kolegom, kako poteka ta projekt drugje po deželah EU, a odzivov na ta trud je skoraj ničen. Nekaj sicer pove število klikov na rubriki »ZAKONODAJA«, a da bi se jadralci odzvali s komentarji, svojim razmišljanjem, tega pač ni. Nekako lahko razumemo zakaj tako ravnajo celjski jadralci, ni pa razumljivo, zakaj ni odziva iz drugih naših letalskih klubov. Tudi 52 podpisnikov našega pisma (med katerimi so tudi celjski jadralci), v katerem smo predstavili problematiko, ni posebno veliko. Pravzaprav premalo, veliko premalo, tako da nam ne preostane nič drugega, kot da pritrdimo dr. Vesni Godina.  

Hlapčevski odnos, ki je nas je zaznamoval, se kaže tudi v jeziku. Na vseh koncih in krajih nas tolčejo v glavo anglosaške spakedranke, na prvem in drugem programu sploh ni več druge glasbe kot samo ameriški kič in če ne bi bilo Radia Evropa 05 sploh ne bi vedeli, da imajo svojo glasbo Francozi, Čehi, Slovaki, Nemci, Švedi ... Moj pokojni prijatelj John James Moody iz Yorkshira je pogosto dejal, da se v Sloveniji počuti kot doma, saj so na vsakem vogalu angleška imena lokalov in trgovin. Nedavno so v Ljubljani simpatičen lokal z naslovom Mim' grede kafe spremenili v The coffee. Grotesken je davek, ki ga plačujemo potuhnjenemu hlapčevstvu, ki biva v nas in nas obvladuje.  Ja, jezik nedvomno jasno izkazuje, kaj se dogaja z nami, od nesrečne zračne plovbe pa do vse druge jugonostalgične šare, ob katero se spotikamo na športnih letališčih in nam sledi kot senca. Na srečo je nekaj jadralcev, ki razume v čem je bistvo vsega, da je sleng na travniku morda še sprejemljiv, nekaj drugega pa je s pisano besedo in da je treba na mlade rodove pač prenašati slovenstvo vsaj in predvsem  z besedo. Kajti hlapčevstvo je bilo vselej povezano z nekim drugim jezikom.

Pravzaprav se veselim, da bo letošnjo državno prvenstvo na Slovaškem, ne samo zaradi tega, ker smo zgodovinsko bratska dežela s podobnim govorom, pač pa tudi zaradi njihovega znamenitega izreka, »My český chlapci, nédame si na hlavu srát.”

Naj bo to naše vabilo jadralcem, da se čim  bolj množično udeležijo državnega prvenstva, saj bodo v deželi ponosnih ljudi morda tudi kaj pridobili. Fotografije mariborskih jadralcev smo izbrali, ker bo DP v Prievidzi pripravil LC Maribor.  

 


Zdravo Niko,

Sem kar zavihal rokave in se malo pozanimal na vseh straneh, kako je s celotno stvarjo.

Bojda trenutno izdane »nacionalne« jadralne licence niso izdane v skladu z JAR, ker po uredbi EASA-e prehajamo na nov sistem certificiranja, je potrebno narediti razliko izpitov.

Nemci že od nekdaj izdajajo dovoljenja v skladu z JAR in bodo licence zato kar direktno prevedli. Poglejmo na celotno stvar bolj pozitivno. Zmenimo se z Agencijo, da parkrat (mogoče tudi samo enkrat) organiziramo predavanje za mankajoče izpite in na koncu predavanja opravimo izpit. Potem pa imamo še druženje, ki ga na slovenski jadralni sceni krepko manjka.

LP
Erazem

 

 


Blog 2014

Kaj nam obeta leto 2014

Skok bratov Rusjan iz gledališča na film

Jadralci pri predsedniku države

Pozdrav iz Namibije

Za letopis 2013 - M. Šoštarič

Za letopis 2013 - B. Žorž

Za konec sezone

Srebrni C

Forum in jezik

Sebastjan Kawa z DG 500 v Lescah

Flytoni

Kongres evropskih pilotk v Sloveniji že tretjič

Drahi slovenski chlapci...

Kaj nam danes pomenijo jadralne značke?

Polemika o licencah - nihče nima rad sprememb

BP - podpis in razmišljanje

Odprto pismo

Konec tedna v Opatiji

Priznanja 2012 iz mraka

Blog 2017

Blog 2016

Blog 2015

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Blog 2009