website statistics
Opensoaring.com



aerokurier Online Contest
OLC-I | Skupno OLC-I
OLC-SI | Skupno OLC-SI

jlet
soaringspot
lzs-zveza
miha thaler
womensoaring

soaringcroatia

ostale povezave


Marko Jeras, AK Zagreb
Slovesnost ob 50-letnici filma Klempo [15.12.2008]


Vaja 1-3  - ovako su snimljene scene u kojima Klempo "leti" u Vaji

Snimanje filma Klempo započeto je u jesen 1957. godine na aerodromu Lesce Bled u Sloveniji. Zbog velike hladnoče i neadekvatnih uvjeta u drvenim barakama na aerodromu, snimanje je prekinuto i nastavljeno  u proljeće slijedeće godine. Prema nekim izvorima, drugi razlog prekida snimanja je bio istovremeni angažman režisera filma, Nikole Tanhofera, na njegovom proslavljenom, pa čak danas i kultnom filmu, H-8.


Glumci u trenutku predaha uz zrakoplov Bucker Jungmann Aerokluba Zagreb. Taj je zrakoplov danas izložen u stalnoj postavi Tehničkog muzeja u Zagrebu, a njegova prošlost seže do dana Kraljevine Jugoslavije.


Klempo je  srednjometražni film nastao u produkciji Zora filma, koja je potkraj 1950-ih nakratko pokušala konkurirati Jadran filmu, barem u području filma za djecu. Snimljen prema scenariju nastalom suradnjom potpisanog Vjekoslava Dobrinčića, pilota Aerokluba Zagreb Jure Salaja i režisera Nikole Tanhofera, film ima, za razliku od nekih drugih, suvisliji i djeci primjeren zaplet. Klempo je jedan od prvih hrvatskih kinofilmova u boji, a jasno je što je Tanhofera - stalno željna pokusa - filmu privuklo. Nije to bila samo mogućnost da se okuša u filmu u boji, nego i snimateljske i režijske akrobacije. Naime, velik dio filma snimljen je iz zraka, često iz perspektive pilota koji izvodi zračne akrobacije, tako da gledatelj može uživati u, na filmu inače vrlo rijetkim potpunim okretima kamere u vertikalnoj ravni, u zraku iznad Bledskoga jezera i slovenskih Alpi, gdje se odvija radnja filma. Snimatelj Slavko Zalar, nije bio oduševljen letenjem, pa je Tanhofer sâm snimao zračne scene!

Lovorika za film Klempo iz Vichyja 1965

Glavne uloge u filmu glume Marijan Bartolić (Klempo), Miroslav Šegrt (Mile), Ivica Balić (Ratko), Darko Biđin (Vižla), Vjekoslav Pavić (Bumbar), Vilim Lisac (upravnik), Mišo Jelak (pilot) i Jura Salaj (nastavnik). U sporednim ulogama nastupili su Emil Kalšan, Davor Gložinić, Marijan Blažević, te Ivan Brovč i Milan Hrovat iz Slovenije (svi drugi glumci su Zagrepčani).

Mile i Klempo - glavni protagonisti filma uz jedrilicu Vaja na aerodromu Lesce Bled

Letenje u filmu su odradili piloti i zrakoplovi Aerokluba Zagreb: Jura Salaj letio je u jedrilici Jastreb scene akrobacija, scene u kojima Klempo "leti" u Vaji, te je pilotirao Ždralom iz kojega je Nikola Tanhofer snimao let Bücker Jungmanna. Motornim zrakoplovima (UT-2 i Bü-131) pilotirali su Mišo Jelak i Vilim Lisac.

Prikaz kako su snimljene scene u kojima Klempo "leti" u Vaji



O uspjehu i kvaliteti filma najbolje govori činjenica da je na 2. međunarodnom FAI festivalu zrakoplovnih filmova u Vichyu 1965. godine film Klempo osvojio prestižnu nagradu srebrno krilo. Zahvaljujući sretnoj okolnosti, film Klempo je prikazan 1960. godine u pulskoj Areni u glavnom večernjem terminu, gdje je bio odlično prihvačen od strane odrasle publike, koja je došla pogledati igrani film talijanske produkcije, otkazan u zadnji čas.

Režiser Nikola Tanhofer s prednjeg sjedišta Ždrala snima let UT-2

Jedriličarska sekcija Aerokluba Zagreb svake godine organizira zimska predavanja, a već je tradicija da jedno bude posvećeno povijesti jedriličarstva. Ove godine umjesto predavanja, odlučili smo svečanom projekcijom obilježiti 50. godišnjicu snimanja filma Klempo. Uslijedila je uspješna potraga za glumcima, pilotima i izvornim primjerkom filma. Original filma i plakat  pronašli smo u Hrvatskoj kinoteci pri Hrvatskom državnom arhivu, koja je restaurirala i presnimila film na zaštitnu vrpcu. Hrvatska kinoteka nam je omogućila posudbu filma i plakata za projekciju, uz dopuštenje Jadran filma, nositelja vlasničkih prava, na čemu im se zahvaljujemo. Kako su klupske prostorije premalene za sve osobe koje smo željeli pozvati na projekciju, obratili smo se Tehničkom muzeju u Zagrebu, čijem osoblju se zahvaljujemo na gostoprimstvu.
 

Jura Salaj u ulozi nastavnika ispred jedrilice Jadran u sceni iz filma

Svečana projekcija filma održana je u maloj (kino) dvorani Tehničkog muzeja u Zagrebu, 11. prosinca 2008. godine, s početkom u 19 sati. Pozivu se odazvalo preko stotinu osoba, među kojima glavni glumci: Marijan Bartolić (Klempo), Miroslav Šegrt (Mile), Ivica Balić (Ratko), Vjekoslav Pavić (Bumbar), Davor Gložinić te piloti Jura Salaj (nastavnik) i Vilim Lisac (upravnik). Pored članova jedriličarske sekcije Aerokluba Zagreb, na projekciju su došli jedriličari iz Koprivnice, Ljubljane i Velike Gorice, te brojni zrakoplovni veteran i gosti.

Pilot Juraj Salaj se priprema za snimanje akrobatskih scena u jedrilici Jastreb

Juraj Salaj (levo) na svečanoj projekciji 2008

Prilikom dolaska gostiju, osoblje zagrebačkog FLY bara poslužilo je piće dobrodošlice, Slovenski jedriličar Stjepan Kolić, vlasnik trgovine Modelar u Brežicama, letom modela helikoptera s natpisom KLEMPO – 50. GODINA pozdravio je goste, okupljene u predvorju.

Dok se dvorana polako punila, prikazivane su fotografije sa snimanja filma. Nakon kraće uvodne riječi Gorana Ilića i Marka Jerasa, nositelja organizacije, prikazan je film. Uslijedilo je predstavljanje glumca, koji su uz kraći razgovor otkrili publici poneki zanimljiv i šaljivi detalj vezan za snimanje filma. Publici su predstavljene i dvije gospođe: Radojka Tanhofer, supruga režisera, koja je montirala film, te Ivanka Forenbacher, koja je napisala skriptu za film. Nakon snimanja grupne fotografije svih prisutnih sudionika filma, druženje se nastavilo uz piće u predvorju.


Posle projekcije bilo je živo

 



Blog 2014

Blog 2013

Blog 2011

Blog 2010

Opensoaring na Krki
[20.12.2009]

Slovo – z mečem in šampanjcem
[27.11.2009]

Butn'skala forum
[18.11.2009]

Boštjan Marinčič
Vsebina: Članek o skupščini LZS na www.opensoaring.com

[26.9.2009]

Flatland 2009
[6.7.2009]

Vzhodna fronta - glavni štab v Previdzi
[7.8.2009]

WSPA Lesce 2009
[18.7.2009]

Dve muhi na en mah
[3.7.2009]

DP 2009 v jadralnem letenju
[30.5.2009]

LX pokal 2009
[17.5.2009]

Sanje o bonusu - uresničene (2)
[1.3.2009]

Red bull air race [24.12.2008]

Stjepan Količ
Sanje o bonusu (1)
[20.12.2008]

Klempo – Kus
[20.12.2008]

Marko Jeras
Slovesnost ob 50-letnici filma Klempo

[15.12.2008]

Klempa – takoj odkupiti …
[13.12.2008]

Gregor Petrovič
Vtisi s prvenstva v klubskem razredu za pokal Codex
[20.8.2008]

Flatland 2008
[20.8.2008]

Eda - Zgodba bratov Rusjan
[27.6.2008]

LX pokal 2008 in nekaj zapisanih besed [18.6.2008]

Udes prototipa Orla?
[23.4.2008]

Novo letališče za ljubljanske letalce [30.3.2008]

Ivo Kodrič
Pozdravljen Opensoaring
[14.3.2008]